Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

pomożcie , doradzcie prosze

Polecane posty

Gość gość

Dnia 11.08 skonczyla mi sie umowa o prace i niestety nie przedluzono mi jej z powodu likfidacji firmy , podejrzewam ze jestem w ciazy lecz u lekarza jeszcze nie bylam bo nie mam ubezpieczenia . Co zrobic ? Pozmozcie

Gość gość
kazda kobieta w ciązy ma darmowy dostęp do słuzby zdrowia,zapewnia jej to konstytucja więc smigaj do lekarza,a jak firma uległa likwidacji to raczej nic nie da sie zrobić

Gość gość
ps. najpierw zrób test

Gość gość
Wiec normalnie moge isc do ginekologa , nie musze rejestrowac sie w urzedzie pracy ?

Gość gość
Test zrobilam wyszly dwie kreski

Gość gość
Kochana, idź na forum gofinu. To forum podatkowe. Tam siedzą fachowcy. Tutaj same dzieciaki albo ludzie, którzy nie posiadają stosownej wiedzy. To forum nie raz i nie dwa uratowało mi dupę, jest cudowne przede wszystkim dlatego, że jest aktywne. Tam jest dużo osób z tzw. "branży" więc nie trzeba długo czekać na merytoryczną odpowiedź.

Gość gość
Dzieki skorzystam

Gość gość
"Możliwość wypowiedzenia umowy o pracę z powodu ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy nie oznacza jeszcze, że przyszła matka zostanie pozbawiona wszelkich środków do życia. W takiej bowiem sytuacji kobiecie w ciąży, której nie zapewniono innego zatrudnienia, przysługuje świadczenie z ubezpieczenia społecznego w postaci tzw. zasiłku w wysokości zasiłku macierzyńskiego. Zasiłek ten przysługuje kobiecie do dnia porodu, a jego wysokość wynosi 100 proc. podstawy jego wymiaru. Zasiłek ten wypłaca Zakład Ubezpieczeń Społecznych. Aby otrzymać omawiane świadczenie, przyszła matka powinna przedstawić następujące dokumenty: -zaświadczenie lekarskie stwierdzające stan ciąży w okresie zatrudnienia; -świadectwo pracy lub inny dokument potwierdzający rozwiązanie stosunku pracy z powodu ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy; -zaświadczenie powiatowego urzędu pracy o braku propozycji innego zatrudnienia. Okres pobierania zasiłku w wysokości zasiłku macierzyńskiego kończy się z chwilą urodzenia dziecka. Od tego momentu wsparciem finansowym dla matki będzie wypłacany przez ZUS zasiłek macierzyński."

Gość gość
porzycz skądś kase i usuwaj zanim będzie za pózno.

Gość gość
Teraz doczytałam że ci umowa się skończyła a nie że została wypowiedziana. W takiej sytuacji powyższy post cię nie dotyczy/ Masz jednak prawo do darmowej opieki zdrowotnej w czasie ciąży i połogu./

Gość gość
Tylko pierwsze skonczyla mi sie umowa i nie zostala mi przedluzowa a firma zostala juz teraz zlikfidowana

Gość gość
No napisałam już wyżej o tym.

Gość gość
Czyli nic nie moge zrobic ?

Gość gość
Rozumiem że ciąża jest bardzo wczesna? Który to tc?

Gość gość
Nie bylam u lekarza , spoznil mi sie okres zrobilam test pare dni temu i wyszly dwie kreski

Gość gość
No to niestety ale na zasiłek nie ma szans -gdyby ciąża była starsza niż 12tc w momencie wygaśnięcia umowy to musiałaby zostać przedłużona. A tak to tylko masz ustawowe prawo do darmowej opieki zdrowotnej. I tyle. Zarejestruj sie w UP to dostaniesz zasiłek dla bezrobotnych o ile spełniasz kryteria czasu zatrudnienia przed wygaśnieciem umowy.