Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Studzia

Bardzo lubię słuchać Chopina

Polecane posty

ja też ,zaczynałem od mozarta potem strauss, vivaldi ,brahms beethoven ,wagner a teraz jestem juz przy bachu i vivaldim ( tym trudniejszym)

generalnie każdy kto zaczyna przygodęz muzyka poważną przechodzi podobna droge z łatwych hitów aż najtrudniejszej muzyka

Gość gość
Dla mnie nr 1 jest Handel .Oratorium Mesjasz to najwspanialsza muzyka jaka powstała. Slucham ciagle i nie znudzi sie .Najbardziej lubie gdy dyryguje Walter Christie lub Charles Minkowski

Gość gość
Chopin też cudo

Gość gość
Zadzwonił? :classic_cool:

dziś nie, ale zadzwoni pewnie, bo ma mi dać znać co z weekendem. Prawdopodobnie się widzimy, ale ja nie wiem czy mi się będzie chciało :( 💤 jak po mnie przyjedzie to ok, nie chce mi się tłuc PKSem.

Gość gość
Mogę Cię podrzucić, naprawdę stać mnie na to by natłuc pewnie z 200 km by zobaczyć na własne oczy kto tu tak truje :D

Wierze. Wydajesz się fajną, lekko prowokującą dziewczyną. Powodzenia w życiu Studziu. Ja stąd spadami jeśli zobaczę jutro, że moje posty nadal tu wiszą to pożałujecie modki. :D

Gość man on the moon
Muszę uporządkować swoje życie. Ostatnie 2 tygodnie to niekończący się melanż i niegojący się strup po kimś o kimś myślałem, że jest cząstką mnie. :O Hrrrr tfu, trzy lata stracone.

Gość JT83
"Dla mnie nr 1 jest Handel .Oratorium Mesjasz to najwspanialsza muzyka jaka powstała". Angielski w muzyce poważnej to jak nazwać McDonalds restauracją :-P. Najlepszą aranżację Bacha jaką dotychczas słyszałem wykonał Yehudi Menuhin. Do muzyki poważnej trzeba dojrzeć a dojrzewa się niezależnie od wieku :-)

Gość gość
Hendel komponowal opery z librettem po wlosku a Mesjasza po angielsku bo jest to kompozycja o tresci religijnej nie rozrywkowej jak opery .Bachowska Pasja sw Mateusza ma tekst spiewany po niemiecku ! Mesjasz pierwszy raz wystawiony w Dublinie w 1741 roku zrobil takie wrażenie na muzykach w czasie prób że sami twierdzili że nic piekniejszego nie grali .Od trzystu lat są osoby takie jak ja ktore twierdza że jest to najpiekniejsza komozycja stworzona przez czlowieka .To dwie i pół godziny opowiesci o Panu.To cud nie muzyka

Gość gość
I jeszcze ,co ma język do do wartości muzyki .Verdi i jego opery po wlosku , Bizet po francusku Wagner po niemiecku Czajkowski po rosyjsku Moniuszko po polsku .Wszystko to wspaniała muzyka i Hendel po angielsku też .:-):-):-)