Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

test obciazenia glukoza pytanie

Polecane posty

Gość gość

witam. wczoraj robilam test obciazenia glukoza. pielegniarka rozpuscila glukoze w wodzie a wlasciwie to nie rozpuscila bo z glukozy zrobil sie kamien i nie dalo rady tego rozmieszac. mysle ze ok polowy sie nie rozpuscilo. no ale wypilam i pobrano mi krew. i mam obawy czy wynik wyjdzie prawidlowy. jak myslicie? mowic o tym lekarzowi zeby wypisal mi kolejne skierowanie?

Gość gość
a co na to pielęgniarki? Mi dały dopiero dobrze wymieszaną.

Gość gość
powiedzialy tak- niech pani wypije i taka.

Gość gość
pytasz nas czy powiedziec? zapytaj lekarza czy mu powiedzieć. Lekarzowi mowi sie wszystko w ciazy, nawet to, ze mocz ci inaczej pachnie, albo ze jak zjadlas barszcz piszczalo ci w lewym uchu!

Gość gość
Napewno rozpuszczaly w zimnej wodzie i dlatego.jezeli wszstkiego nie wypilas i zostala glukoza na dnie to powinnas powturzyc badanie

Gość gość
Chryste panie powturzyć... :(

Gość gość
×powtorzyc,dopiero teraz zobaczylam ze zrobilam blad

Gość gość
moim zdaniem trzeba powtórzyć

Gość gość
głupia jesteś mi jakby ktoś kazal to bym tego swinstwa drugi raz nie powtorzyła, nie mogłam tego wypic a jak już wypilam to było mi ta niedobrze ze myslalam ze albo zwymiotuje albo zemdleje, żołądek to myslalam ze mi peknie, nie mogłam nawet chodzic bo to ma być "badanie glukozy w spoczynku", pomijając fakt, że jesteś 2 razy kuta a i jeszcze te wspaniale 2 godz czekania na kolejne pobranie krwi. Jaka by nie była wypiłaś tą glukozę a wyniki jakie wyjda zobaczysz, jeszcze ich nie masz a już chcesz powtarzac masakra

Gość gość
Boże, i jak tu żyć jak jest się taką pizdą, że głupie wypicie dużego stężenia cukru to dramat nad dramaty :D

Gość gość
To do cie głupia babo, wyzywająca autorkę od głupich. I masakra to jesteś ty :)

Gość gościunio
Ja bym nie przesyla drugi raz tego badania i ja bylam kluta 3 razy ;/ Czulam sie strasznie i caly ten czas przelezalam na kozetce tak mi bylo slabo i niedobrze... Nie powinno powtarzac sie tego badania. Idz do lekarza i powiedz o tym lekarzowi i wtedy on da Ci skierowanie na badanie z krwi glukometrem albo jakimis patyczkami ktore daja w szpitalu!

Gość gość
mi za 4 razem dopiero sie udalo wypic glukoze,bo przy oprzednich nie moglam utrzymac tego roztworu w zoladku,i jakby trzeba bylo jeszcze raz powtorzyc to bym to zrobila.autorko jezeli nie wypilas wszystkiego to powinnas powtorzyc badanie bo wynik nie bedzie prawidlowy.a wiadomo ze curzyca w ciazy to nie katar

Gość sygg
Zdecydowanie powiedzieć lekarzowi i powtórzyć- skoro część z tej glukozy się nie rozpuściła, wynik jest niemiarodajny.

Gość sygg
Pielęgniarka ma rozpuścić 75 g glukozy w kubku (300 ml) ciepłej wody. Nie należy dodawać cytryny, bo cytryna obniża poziom glukozy we krwi. Wypija się płyn w czasie około 1 minuty- do pięciu. Po badaniu nie należy nic jeść, ograniczyć picie (tylko woda mineralna, niegazowana) do niezbędnego minimum. Najbardziej optymalny jest pobór krwi po 2 godzinach , i to w zupełności starczy. To badanie jest niepotrzebnie demonizowane. :(

Gość sygg
A jest ważne, bo cukrzyca niekorzystnie wpływa na rozwijający się płód, więc naprawdę nie należy go lekceważyć.

Gość gość
jak słodzicie po 5 łyżeczek do kawy czy herbaty to dla Was nie problem wypić tą glukozę, jak ja nie słodze w ogóle albo słodze pół łyżeczki to jak wypiłam to dziadostwo to mnie pielęgniarki "wynosily" na korytarz na krzesełko :D i to nie żart nie powtórzyłabym

Gość gość
to ja jestem ewenementem zupełnym, strasznie lubię słodycze...kiedyś mnie zgubią...byłam mocno ostrzegana przed tym badaniem, a tymczasem glukoza mi smakowała... jak wata cukrowa...pielęgniarka zwróciła mi uwagę, zębym piła powoli, po łyczku bo ja gotowa była przechylić od razu wszystko :D

Gość gość
glukoze powinno sie wypic w 15 minut od pobrania krwi a nie jak ktos napisal od 1 minuty do 5.mi pielegniarka pozwolila wkropic troche cytryny