Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

do polonistów "niewystawione" czy "nie wystawione"?

Polecane posty

Gość gość

Proszę o pomoc, jak się to pisze, w internecie widze różne sposoby , a w słowniku nic o tym nie ma

Gość gość
Możesz napisać razem i oddzielnie, będzie poprawnie. Dawna zasada (przed 1997 r.) różnicowała pisownię ze względu na użycie imiesłowu, które może być czasownikowe (wówczas nie z imiesłowami pisane osobno) lub przymiotnikowe (pisownia łączna). Obecnie te imiesłowy można pisać zarówno łącznie, jak i oddzielnie.

Gość gość
a mi sie wydaje że razem

Gość gość
To od kontekstu zależy. Np. Niewystawione rachunki czekają na pana w domu. Nie wystawione, a schowane głęboko przedmioty są...blala bla bla

Gość gość
Chodzi mi bardziej o pierwszy kontekst, a dokładnie o zakładki w programie czyli: Wystawione Niewystawione (lub Nie wystawione)

Gość gość
Kiedyś było tak, że przymiotniki piszemy razem i ja się tego trzymam.

Gość gość
Oddzielnie!

Gość nauczycielka polskiego
To od kontekstu zależy. Np. Niewystawione rachunki czekają na pana w domu. Nie wystawione, a schowane głęboko przedmioty są...blala bla bla xxxx powyzszy wpis jest sluszny. W twoim kontekscie pisze sie RAZEM. Przyklady ponizej: Niezalatwione sprawy i niezaplacone rachunki spedzaja mi sens z powiek. Niewypowiedziane slowa i niewyrazone mysli utkwily mi w glowie. Niezjedzony obiad lezal na talerzu. Nieubrana poszlam na spacer. Nieladna dziewczyna, niebrzydka dziewczyna itd.