Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

41lat dziecko, czy to ma sens?

Polecane posty

Gość gość ania dolny śląsk
Autorko,nie słuchaj tych bzdur.Jak chcesz dziecko,to super.I decyduj się szybko,bo to może być ostatni dzwonek,wcześniej się tylko przebadaj,czy nie ma przeciwwskazań.Jest mnóstwo kobiet po 20stce,które urodziły chore dzieci i mnóstwo po 40stce,które mają zdrowe,to tylko statystyki.

Gość gość
a nie mówiłam? :) większość ma klapki na oczach i jedyny sposób na życie

Gość gość
Idz do ginekologa i zrob badania czy nie ma przeciwwskazań. Jedyne co to pomysl ze jak dziecko bedzie mialo 20 ty bedziesz po 60

Gość gość
Dlaczego chcę mieć dziecko?A dlaczego ma się dzieci, to potrzeba emocjonalna, a emocji nie tłumaczy się logiką, to nie matematyka. Dzieci ma się chyba z bezinteresownej potrzeby pokochanie małego człowieka.Jeśli chodzi o starość, w życiu bym nie obciążyła swojego dziecka sobą, niech sobie żyje, będzie samodzielne i szczęśliwe, my sobie poradzimy, nie mam nawet takiej opcji obecnie w głowie. Przeciez to szczyt egoizmu urodzić dziecko z myślą o zabezpieczeniu sobie starości, to maskara jakaś.Tak mamy swoje nawyki, ale kto ich nie ma, każdy ma jakieś. My nie cenimy spokoju i wygody, żyjemy dosc aktywnie, nie leżymy na kanapie przed TV i nie czytamy tylko ksiazek na leżaku. Biegamy, jeździmy konno, na rowerach, pływamy, spokój nie dla nas, lubię zmiany, jestem otwarta na nowości, nie jestem jeszcze stetryczałą babcią:) Jeśli dziecko ma zniszczy ten związek, to nie jest to zwiazek a ściema dla wygodnych, a mnie taki związek na długo raczej nie zainteresuje, mojego partnera również. Ja nie mam w głowie żadnego mitu, żadnej ideologi macierzyństwa, mam w tym temacie otwartą głowę, ie wiem jak to wygląda, bo przecież nie mam dzieci. Ale my razem chcemy mieć dziecko, u naszym związku jest miejsce dla każdego, dla psa, kota, męża, żony, konia i oczywiście dziecka:) Nie spędzamy każdej wolnej chwili razem, nie jesteśmy do siebie przyspawani. To nasz wolny wybór, do 40 żyłam bardzo wygodnie, beż żadnych obowiązków, żylam dla siebie i potrafię sama o siebie zadbać. Teraz właśnie myślimy o dziecku, mój partner ma syna, więc wie jak to jest:) Mają super kontakt, bardzo sie kochają, Młody często u nas bywa, a ma już ponad 20 lat, fajny młody facet. Wiec między nimi jest bardzo mocna, są ze sobą bardzo blisko, wiec raczej chyba mój partner całkiem dobrze musiał go wychować.

Gość gość
Tak miałaby około 60 , ale czy to koniec świata?Dla mnie jakoś nie, 55 czy 62 jaka to różnica.Poniżej 5o dla dla nie dziwne nawet.

Gość gość
Poza tym mój partner mówi, żebym się zgodziła, bo będzie fajnie. :) Nabieram coraz większej ochoty...

Gość gość
12.45 to nie ja.

Gość gość
Jak masz kasę to masz szanse dobrze wygladać w wieku 60 + , bez kasy raczej jak większość.Christie Brinkley ma ponad 60 lat, ale to niedościgniony raczej dla obrazek. No i ie wiemy ja wyglądasz teraz, czy jak rycząca 40, czy jak zadbana babka, jaki masz styl, wygląd sposób bycia.

Gość Basia199024
Warto spróbować:) Nie patrz na innych, bo to jest tylko i wyłącznie Twoje życie, nikt je za Ciebie nie przeżyje i jedyną osobą, która może żałować że nie spróbowała jesteś Ty. Moja mama urodziła mnie w wieku 43 lat i też jej siostry i mama ją upominały, żeby się tak nie chwaliła brzuchem i obnosiła z tym, że jest w ciąży bo w jej wieku już nie wypada, moja mama miała to w nosie a do dziś siostra która ją upominała mówi, że żałuje że ona się nie zdecydowała na 3-cie dziecko i że powinnam być jej dzieckiem. Ja jako 24 letnia dziewczyna jestem dumna z mojej mamy i bardzo ją kocham. Mimo tego, że w dzieciństwie wszyscy myśleli, że jest moją babcią nic mnie to nie obchodzi. Nie patrz na innych, po prostu bądź szczęśliwa, raz się żyje. Co do możliwości urodzenia dziecka z zespołem downa. Moja 27 letnia koleżanka urodziła 4 miesiące temu dziecko z ZD. Nie było żadnych podejrzeń, ani uwarunkowań genetycznych a jednak stało się. Dziecko jest i wszyscy je kochają. Próbuj i daj sobie szansę na bycie szczęśliwą.

Gość gość
Wyglądam raczej przeciętnie. Niektórzy dają mi ''40'' jeszcze inni mówią, że bliżej mi z wyglądu do ''50''. Zdania są podzielone. :D

Gość gość
Nawet się nie zastanawiaj. Moja mama urodziła w Twoim wiekuślicznego inteligentnego chłopca. Dziecko to najcenniejszy skarb.

Gość gość
Wiesz co autorko. Dziwną masz rodzinę, że zamiast Cię wspierać i cieszyć się Twoim szczęściem, to tak Cię potraktowały. Powiem Ci tak. Zdajesz sobie sprawę ze swojego wieku i z ryzyka urodzenia dziecka z jakąś wadą. To jedno. Drugie. Załóżmy że urodzisz zdrowe fajne dziecko. Ono ma 20-30 lat a Ty? Nie wiadomo kiedy odejdziesz. Zostawisz samotną, młodą osobę na resztę lat? Musisz wybrać.

Gość gość
Moja przyjaciółka tydzień temu wzięła ślub, ma 41 lat i postanowienie jak najszybszego zajścia w ciąże ;-) jej partner jest w podobnym wieku, oboje pierwszy raz w poważnym związku... różnie się w życiu układa. Myślę, że warto byłoby porozmawiać z lekarzem, porobić badania /nie jakieś specjalne, tj wszystkie kobiety przed zajściem w ciążę/, brać już kwas foliowy i Ty i partner i próbować zajść w ciążę jak najszybciej, bo jednak czekać już nie ma na co... z racji wieku należy Ci się nieodpłatnie pakiet badań prenatalnych, skorzystaj. Życzę Wam jak najlepiej, nie przejmuj się gadaniem innych. Mama może myśli stereotypowo a siostra chyba jest zazdrosna... rób jak Ci serce dyktuje, ja osobiście nie wyobrażam sobie swojego życia bez dzieci /mam 2 córki/ i nie wyobrażam sobie żeby świadomie zaniechać prób zajścia w ciążę jeżeli jest takie pragnienie/instynkt... wiele kobiet rodzi późno, nie ma reguły ani w kwestii ciąży ani porodu ani zdrowia dziecka.

Gość gość
12.51 to nie ja, wyglądam całkiem ok, nie będę wymyślała,ze jak 17, ale i nie jak stara baba. Dzięki za te odpowiedzi, z powodu podszywania się, przestaję pisać, bo przeciez pisanie co post, to nie ja mija się z celem.Tym osobom którym chciała się ze mną pogadać, dzięuję.Uciekam z tego tematu, ale warto było napisać.Miłego dnia, pozdrawiam.

Gość gość
Nikt nie wie kiedy odejdzie, co za durny argument, są matki które umierają młodo, ojcowie także, a ja będzie żyłą 90 lat i całe 90 żałowała,ż ebała się urodzić, bo zostawi samo dziecko , a tak się nei stało?

Gość gość
Zawsze jest ryzyko śmieci, obojętnie od wieku. Jak dzieko będzie miało około2 0 lat, będzie około 60, jak pociągnie do 70, dzeicko będzie w okolicach 30, a to już samodzielny, dorosły człowiek, jak przewali do 80, doczeka się spokojnie wnuków:)

Gość gość
Mamą możesz być zawsze, ale moim zdaniem zniszczysz dziecku życie. Moja mama urodziła mnie mając 39 lat, tata miał tyle samo. To jest życie jak z dziadkami. Nigdzie nie pojedziesz, nie pobawisz się, nie wyjdziesz, bo rodzice są starzy i NIC IM SIĘ NIE CHCE.

Gość gość
Dodatkowo dziadkowie umarli zanim zdążyłam cokolwiek pamiętać. Życie bez dziadków nie jest fajne, nie było wyjazdów do babci, których tak bardzo każdemu zazdrościłam. Nawet nie miałam kuzynek w moim wieku, wszystkie były stare.

Gość gość
Miałaś słabych rodziców i tyle, z ekażdy w wieku 39 lat, to ramol, któremu nic się nei chce.To nie kwestia samego wieku, tylko sobowości.Tówi rodzice byli po prostu benadziejni jako ludzie, ale to nei reguła.

Gość gość
Dlaczego ma nigdzie nie wyjsć, nie pobawić się?Bo co bo ma około 4o, a taka kobieta to juz nie potrafi zabrać dziecka na spacer czy bawić się z nim?Co za bzdury.Twpoi rodzice tacy byli, ale nie wszyscy tacy są, miałaś pecha i tyle.

Gość gość
Pewnie, że ma sens. Dziecko to cud. U mnie w rodzinie jest babeczka, która swoje pierwsze dziecko urodziła po 40. Po latach starań i wielu poronieniach co prawda, ale u Ciebie może być zupełnie inaczej.

Gość gość
Najwieksze madrosci to pisza te kobiety ktore nie maja dzieci :D. Co wy mozecie wiedziec o zyciu i doradzac jeszcze, jezeli nigdy nie zaznalyscie urokow macierzynstwa? Czyzby zazdrosc?

Gość gość
Pierwsze dziecko urodziłam w wieku 37 l, teraz za miesiac będę miała dziewczynkę, a mam "już" 39 l. :) i powiem Wam, że prawdą jest, że liczy się wiek duszy, jeśli jesteś szczęśliwa, optymistycznie nastawiona do świata, Twoje życie też jest o wiele pogodniejsze. Chore dzieci rodzą też młode matki, także nie ma reguły, poza tym badania prenatalne. Mam znajmą, która urodziła pierwsze dziecko Uwaga! w wieku 50 l., zaraz potem drugie.Jest zabezpieczona finansowo, więc dzieci również, nawet, jak dożyje 80 l. to 30 l. z dziećmi...aaa ma sporo młodszego partnera, który mógłby być jej synem :) najgorsze, są te wszystkowiedzące stetryczałe baby, wyzywające późne matki od babć...cóż narodowa cecha Polaków wpieprzanie się w czyjeś życie.Najlepiej, jak one...wpaść w wieku 17 lat i potem być dumną babcią w wieku 30 paru lat... Autorko działaj :)

Gość gość
"Miałaś słabych rodziców i tyle, z ekażdy w wieku 39 lat, to ramol, któremu nic się nei chce.To nie kwestia samego wieku, tylko sobowości.Tówi rodzice byli po prostu benadziejni jako ludzie, ale to nei reguła. " Pomyśl, zanim coś napiszesz. I nie oceniaj jej rodziców, bo nic o niech nie wiesz. Mieli 39 lat,gdy się urodziła. Ona przecież ich tego nie pamięta.TY MYŚLISZ, ŻE MIELI CIĄGLE 39 LAT, KIEDY ONA ROSŁA? Pamięta rodziców grubo po 40, mając kilkanaście lat miała rodziców po 50, a nie wiemy nawet,jakim cieszyli się zdrowiem.

Gość gość
" najgorsze, są te wszystkowiedzące stetryczałe baby, wyzywające późne matki od babć...cóż narodowa cecha Polaków wpieprzanie się w czyjeś życie.Najlepiej, jak one...wpaść w wieku 17 lat i potem być dumną babcią w wieku 30 paru lat... " No nie żartuj, że to jest to Twoje pogodne życie i nastawienie do świata:) Już nie wspomnę o tym, skąd wzięłaś ten wiek 17 lat, skoro w Polsce średni wiek rodzenia pierwszego dziecka to ponad 25 lat. Niech każda sobie rodzi kiedy chce, w wieku lat nastu i kilkudziesięciu. Nie musicie obrażać się nawzajem, żeby dodać sobie wartości, bo to tylko pokazuje tę waszą dojrzałość. PS. Pierwsze dziecko rodziłam mając 26 lat, mam zamiar drugie i trzecie jeszcze urodzić, więc może do 40 mi się uda, albo i po 40.

Gość gość
Mama urodziła mnie w wieku 42 lat.Dzisiaj mam 22 i mam z mamą dobry kontakt.Mama dobrze wygląda jak na swoje lata

Jesli tego pragniesz, to ma! Sluchaj swojego serca, i ... dobrego ginekologa. Odrzuc mamimo-siostrzane " ztroski o ciebie" teksty, i dzialaj! Dojrzałe kobiety są o wiele lepszymi matkami, niz siksy. A medycyna dzisiejsza stoi na wyzszym poziomie, niz za czasow, gdy np. Twoja mama rodziła....Zycze Ci szczescia!

Gość gość
Przyjaciółka mojej mamy urodziła PIERWSZE dziecko w wieku 43 lat. Dzisiaj mały ma 3 lata, jest okazem zdrowia, pięknie się rozwija. Także- do dzieła! Dzisiejsza 40 to nie jest ta sama kobieta co 25 lat temu (przygarbiona babinka z chustką na głowie i otoczona gromadą wnucząt). Moja teściowa ma 46 lat, a wygląda na 16 mniej. Ubiera się w sportowe ciuchy, chodzi na pole dance i 2 m-ce temu zrobiła sobie tatuaż. Wraz z teściem chodzą na metalowe koncerty, jeżdżą na festiwale i też stawiają dom. Moja mama, lat 48, robi 3 studia podyplomowe, planuje otworzyć własną działalność i ma chyba więcej powera niż 20 lat temu. Oczywiście żadna z nich nie pali się do zostania babcią ;) 40 lat to nie jest koniec życia. Nie słuchaj idiotek. Wychodź za mąż, ródź dziecię, buduj dom! Powodzenia!

Gość gość
Ja nie wiem gdzie wy widzicie te 40 babcie, sama nie znam ani jednej.Fakt dzisiejsza 40 to całkiem inny świat, ale pod warunkiem,ż enie jest ze wsi, z małego iasteczka, tylko jest wykształcona, samodzielna.Kocmołuch w każdym wieku jest stary i ma tępe poglady, cywilizowana kobieta to całkiem inny typ.

Gość Sitri
W ŻYCIU, DO JASNEJ CHOLERY! Górna granica wieku, kiedy rodzi się jeszcze dziecko to wiek ok. 40. Ty autorko, już go przekroczyłaś. Bacząc na to, że Twoje komórki jajowe już nie wykazują się wysokojakościowym materiałem genetycznym, a co się z tym wiąże - niesie to ze sobą ryzyko poczęcia dziecka z wadami genetycznymi. Aczkolwiek, to Twój wybór, chociaż ja z całego serca Ci nie radzę. Pozdrawiam.