Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość1211

Czy u was tez tak wygądają śniadania?

Polecane posty

Gość gość
Nie wyglądają tak. U nas na śniadanie najczęściej jest kasza jaglana z mlekiem (bo wszyscy u nas lubią i w sumie moglibyśmy jeść codziennie) plus jakiś owoc. Rzadziej musli z jogurtem, jajecznica, twaróg w różnych wersjach czy np. odgrzewane pierogi ruskie albo naleśniki z serem (jak robimy to dużo, mrozimy i potem tylko wieczorem do lodówki, żeby odtajały). Czasem pasta rybna czy jajeczna. Latem, w upały bywa, że po prostu koktajl owocowy i domowy batonik "musli". W weekendy często są omlety (głównie na słodko) albo jajka sadzone, tosty, naleśniki amerykańskie... Kanapek "tradycyjnych" praktycznie nie jadamy.

Gość gość
gość z 1:09 ja cię znam ty zawsze tu piszesz o zdrowym jedzeniu, ale, że batoniki własne robisz to mnie zaskoczyłaś:D A przeszłaś na level high i masz własną krowę i świnię czy wciąż przy "zaprzyjaźnionym"tkwisz?:D

Gość gość
Eeeee? Że co? To jeden z niewielu postów, jakie tu napisałam, a chyba pierwszy o jedzeniu. I nie wiem, co cię w tych batonikach tak zadziwiło, normalne ciastko, tylko w wersji zdrowszej i jaką lubimy. Zresztą, robię z różnych przepisów, nieraz to mocno miodowy ładunek cukru, a innym razem niemal tylko owoce i płatki. Chcesz przepis czy tak tylko się będziesz czepiać bez sensu?>

Gość gość
nie czepiam się:) Plus za zdrowe jedzenie, ale charakterystycznie piszesz:P Czekam aż napiszesz o własnej świni, bo póki co masz mięso od zaprzyjaźnionego rolnika prawda?:D Wiem, że zaprzeczysz:P

Gość gość
Zaprzeczę, bo wyraźnie z kimś mnie mylisz. To jest forum, tu piszą setki ludzi. A ja mięso kupuję gdzie akurat jest takie, jakie mi potrzebne i wygląda na świeże, obojętne czy to supermarket czy baba na bazarze.

Gość gość
PS. ale sobie uważaj, co chcesz, mnie tam rybka ;)

Gość gość
Ja wlasnie wstalam,jest sobota wiec bede szykowac sniadanko dla rodzinki i bedzie jedzone przy pieknym drewnianym stole ktorego nie mozna czyscic clinem,a nie jakims blacie kuchennym

Gość gość
A ja sama jem sniadanko,bo chlop na grzyby ,skoro swit wyruszyl....no to kawka,toscik,bialy ser i miod....mmmmm.....pycha ! :-)

Gość gość
Mieszkałam tydzień u tureckiej rodziny i tam dokładnie tak wyglądają śniadania. Koszyczek z pieczywem, pokrojone pomidory, masło, konfitury, miód, biały ser, twaróg i oliwki, do tego oczywiście pyszna turecka herbata. Pani domu je codziennie na śniadanie garść oliwek, ma piękną cerę i wygląda 10 lat młodziej od męża, który jest od niej o 10 lat starszy. Jest tylko jeden szczegół pani domu zajmuje się tylko i wyłącznie prowadzeniem domu plus hobby, które się co parę lat zmienia. Zawsze po wakacjach próbujemy wdrożyć w życie wspólne jedzenie jakiegokolwiek posiłku, niestety rzeczywistość szybko weryfikuje nasze ambitne plany. Wspólnie jadamy tylko i wyłącznie na wakacjach, nie tylko w Turcji.

Gość gość
Ja tak robię,ale nie codziennie . mój dwulatek wtedy zje śniadanie bo sobie wybiera co chce. Uwielbiam takie sniadania

Gość gość
Zawsze jem takie śniadania i zawsze w jadalni mam pięknie nakryty tekowy stół a na nim sok pomarańczowy w kryształowym dzbanku itd... Nigdy nie jadamy w kuchni :o

Gość gość
"Pani domu je codziennie na śniadanie garść oliwek, ma piękną cerę i wygląda 10 lat młodziej od męża, który jest od niej o 10 lat starszy" Przeczytaj jeszcze raz te bzdury, które napisałaś i zastanów się gdzie zrobiłaś błąd logiczny ;D Bo dla mnie to akurat naturalne, że skoro jest o 10 lat młodsza, to nie wygląda na starszą

Gość gość
znam osoby, które tak robią i szczerze mówiąc nie odpowiada mi ten system: po pierwsze marnotrawstwo, bo nie zużyje się wszystkich składników, więc to się później zsycha. po drugie strata czasu, bo nie dość, że trzeba, to wszystko przygotować, a potem pochować resztki, to później sobie klecić te kanapki zamiast jesć i czytać gazetę. no i kojarzy mi się to z kolonią. i np kanapki są bardziej ubogie, bo jednak wystawia się podstawowe składniki i nie ma raczej dodatkowych miseczek z posiekanym szczypiorkiem, parmezanem do posypania, siekanym czosnkiem czy cebulą.. mój mąż dzisiaj zaserwował dla każdego po 2 grillowane kanapki z serem i warzywami, kawałek ciasta ze śliwką, 2 kawałki arbuza, kawa i świeży sok grejp

Gość riciaaa
Ale jak oni jedzą w tych filmach i serialach? Biorą plaster szynki, kładą na talerz, kroją go nożem i jedzą widelcem. Kto tak je? Normalnie człowiek kładzie tę szynkę na bułkę i tak je, a nie bawi się w krojenie plastra szynki na małe kawałki. To takie rozkładania kanapki na czynniki pierwsze- bez sensu żadnego. Mąż wychodzi do pracy o 8.30, ja siedzę z dzieckiem w domu, więc jak mała jeszcze śpi wyskakuję po świeże pieczywo i o 8 z reguły jemy razem śniadanie, ale bez przesady z talerzykami, sztućcami, dzbankiem ze świeżo wyciśniętym sokiem czy tam serwetkami. Jakaś bułka w locie, parówka i najważniejsze dla mnie i dla męża z rana- kawa!

Gość gość
u nas od pon do ptk nie ma szans na wspolne sniadania bo kazdy wstaje i wychodzi o innej porze , w weekendy natomiast kazdy spi jak mu sie podoba , ale zdaza sie nam od swieta jesc razem , jak widze ze wszyscy sa na nogach to zaganiam do wspolnego sniadania

Gość gość
Oczywiście mąż jest młodszy, nie starszy. Faktycznie bzdura wyszła.

Gość gość
Ktoś tam pisał że mieszkał u tureckiej rodziny i tak tam wyglądały  śniadania- hm, moja mama też zawsze jak mieliśmy przyjezdnych gości wykładała wszystko na stół, żeby nie czuli się skrępowani szukaniem wszystkiego w lodówce, poza tym zawsze ktoś z tymi gośćmi jadł śniadanie. Ale na co dzień tak nie jadaliśmy. Tak samo było kiedy my jechaliśmy do rodziny na dłużej- kiedy jeździłam sama, bardziej do pomocy niż tak towarzysko, widziałam że inaczej to wygląda.

Gość gość
My jemy kiedy chcemy U nas jest wolność. Dżem z chlebem to biernie troche

Gość gość
u nas nie ma takich śniadań, czasem na chleb brakuje to idę do sklepu wziąć na zeszyt albo wieczorem latam po sąsiadach pożyczyć. Jemy bardzo często pasztet z puszki albo jakas tania konserwe. Wtedy każdy (rodzina 4 osóbowa) idzie do lodówki i nakłada sobie pasztet z tej puszki, jak mało chleba to zostawiają reszcie domowników. Latem lepiej bo rzodkiewka ogórek urośnie w ogródku. Dzieciaki lubią też chleb ze śmietaną i cukrem. Cukier mamy pod dostatkiem z caritasu albo serki topione. Ceregieli nie ma z szykowaniem stołu. Jedynie kłótnie jak jest mało i każdy głodny

Gość gość
przestań wypisywać te bzdury po 10 razy

Gość gość
odwal sie czarownico opchana batonikami

Gość gość
uwielbiam pieknie nakryty stól. b+Na co dziń z mezem jemy co kto zlapie z lodówki, ale w weekendy z dzicmi celebrujemy wspólne posiłki. Maz co prawda wstakje wczesniej , wiec to, co je z nami to jego drugie sniadanie. Pieczywo w koszyczku z biala serwetką. Talerze, pólmiski zawsze dobrze dobrane. Niskie kwiaty na stole ( lubie robic kompozycje, wiec zawsze jakies stoją). Noze, widelce, lyzeczki. Dbam, zeby na polmiskach ladnie sie wszystko komponowało - nie wymaga to czasu - robie to automatycznie. Jak sa goscie, klade serwetki z materiały w obrączkach, ale dla nas nie chce mi sie prac, wiec papierowe . Jemy w pokoju, bo tam mamy wielki stół. Dzieci od małego uczyły sie jeśc nozem i widelcem. Kazdy ma swoje miejsce przy stole. Nie musi byc duzo jedzenia, na ogol na styk, w razie czego mozna dołozyc z lodówki - troche wedliny, sera, jakas salatka, pomidor, ogórek, rzodkiewki, miód, twarozek, czasem jabłko, marchewka. Nie wymaga to specjalnie zachodu, tylko ulozyc jedzenie, a potem kazdy zanosi swoj talerze, sztucce i kubek do zmywarki. A najfajniejsze sa nasze wspólne rozmowy.

Gość gość
niektórzy nie maja na chleb a gdzie tu takie rarytasy?

Gość gość
tu nie chodzi o rarytasy tylko o kulture jedzenia i o to, zeby rodzina czasem razem usiadła przy stole. Najskromniejsze jedzenie moze byc ładnie podane i zjedzone w sympatycznej atmosferze. I nie ma co udawac, że brak na to absolutnie czasu- bo na kompa czy tv jakos kazdy znajdzie. Nie mowie, ze co dzień , kiedy kazdy pędzi do pracy/szkoły - ale weekendy? Zwlaszcza dla dzieci to wazne.

Gość gość
jak mam pasztet ładnie podac i kilka kromek chleba? Bialy obrus w koszyku chleb i na środku puszka z pasztetem. A przy stole rodzina 4 osoby. i każdy z nożykiem gmera w pasztecie. Do tego herbata z tej samej torebki dla kazdego

Gość gość
u mnie sniadania to kawa, kakao dla dzieci i wczorajszy chcleb z tostera z maslem i ew drzemem. czasem owsianka albo kulki do mleka dla mlodych.

Gość Tasmanska
U nas szwedzki stol jest tylko wtedy,kiedy.... gości mamy, wtedy talerze z kronymi wędlinami, przekąskami, serami, warzywami ,jajkami na polmiskach stoją W normalne dni na codzienna każdy wie gdzie chlebak, gdzie lodowka i robta sobie samemu ;D

Gość Tasmanska
aaaaa jestem PRZECIWNIKIEM rozmów podczas jedzenia Ja na dziecko się wytrzeszczam jak je i cos zaczyna mówić,och nie cierpie jej takiej paskudnej maniery - STOP ,przy jedzeniu milcz Dopiero jak zjemy można cos pogadać, nie w trakcie :)

Gość gość
Ja najczęściej robię tak, że daję chleb do takiej miseczki drewnianej, masełko na stół, talerzyki. Parzę kawę i rozlewam do kubeczków. Bardzo lubię sałatki warzywne - np. pokrojony pomidor, ogórek, cebulka i to zmieszane z serkiem wiejskim, albo jogurtem naturalnym, lub śmietaną jak już nie mam niczego innego :) do tego zioła i jest pycha :) mąż uwielbia wędliny, kiełbaski, a ja sery i dżemy :) Nasza mała córeczka również uwielbia jeść z nami, chociaż z rana już wcina 1 dużą butlę mleka :) Lubi z nami siedzieć i nas słuchać :) ma dopiero 10 miesięcy a my kochamy spędzać z nią czas, zwłaszcza przy stole :) Super sprawa jest patrzeć na dziecko, które poznaje nowe smaki i robi śmieszne minki :)

Gość gość
i dodam jeszcze, że takie śniadania mam zawsze z córeczką, z mężem niestety co jakiś czas bo pracuje od świtu do nocy po 14-16 godzin...