Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jakie waszym zdaniem obowiązki może mieć już 10latka?

Polecane posty

Gość gość
Zapewne powinny pachnąć do 18 roku życia. Powodzenia jak będą mieć po 14 lat... Normalnie kocham matki polki chodujące beztresowo mamisynków. Dla 6 letnich dziecka mojej siostry na prawdę zgarnięcie zabawek i zaniesienie talerzy nie stanowi problemu. Chyba, że ty uważasz to za katowanie?

Gość gość
Potem przychodzi taki len do pracy, zada 4 tys na reke, sluzbowy samochod, laptop, blackberry i to wszystko na stsnowisko asystenta bez zadnego doswiadczenia rzecz jasna bo na studiach tylko sie uczyl i bawil. Oczywiscie szybko odszedl bo firma nie spelnila jego zadan. Po 3 miesiecznym okresie probnym takich umiejetnosci nabral ze przeciez mu sie nalezy! Autorka pisze o 10 latce a nie o 2 czy 5 letnim dziecku, nie robcie balaganu

Gość gość
Dzieci się wychowuje, a nie hoduje. Dzieci mają pomagać w domu, a nie oddawać się przyjemnościom. POMAGAĆ a nie pracować jak dorośli, ale to totalna głupota jak ktoś sugeruje, że dziecko nie powinno mieć obowiązków. Tak się hoduje przygłupie i leniwe pasożyty...

Gość gość
może każesz jej jeszcze dla siebie obiad robić i podwozić do pracy autorko?:o

Gość gość
ja bym dorzuciła jakieś drobnostki,które nie zajmują dużo czasu, ale o których musiałaby pamiętać (to dobrze wpływa na organizację) np wycieranie talerzy po wyjęciu ze zmywarki układanie kosmetyków na półkach w łazience wieczorem porządki w swojej szafie raz w tygodniu czyszczenie butów co wieczór (w sensie przetarcie szmatką, takie codzienne)

Gość gość
Ja wam coś powiem. Szczera prawdę. Mam już 20 lat i sama widzę po moich znajomych znam modele w jakich były wychowywane koleżanki . 1. Znajoma ma mamę która od zawsze nie pracuje tylko siedzi w domu i wszystko było zawsze podane pod nosek . Nie miała ZADNYCH obowiązków w domu, miała się tylko uczyć i mogła robić co chciała. EFEKT - > koleżanka miała bardzo dobre oceny ale cena za to było zarywanie nocy bo w dzień godzinami grała na kompie i nawet nie wychodziła na dwór. Ciągle płacz był w szkole bo ktoś miał lepsza ocenę. Jak robiliśmy imprezę to uciekła jak trzeba było w 5 osób posprzątać a potem się z nami poklocila ze ona jest zmęczona (tak jakbyśmy my nie były a ona nie kiwnela palcem żeby nam pomóc w robieniu jedzenia) i ze my mamy posprzątać po wszystkim a ona się położy na kanapie koleżanki..... Nawet jednej rzeczy nie pozmywala... Ja byłam w szoku no ale to mamusia ja tak wychowała. 2. Koleżanka od której się BARDZO wiele w domu już od dziecka wymagało , Nieraz mi było jej żal bo miała mnóstwo obowiązków domowych ale teraz to jest najbardziej odpowiedzialna i ułożona osoba jaka znam. Ona już umie wszystko. Sprzątać, gotować, opiekowała się młodszym rodzeństwem i to juz tez potrafi. Wszyscy mówią ze to świetna, zaradna dziewczyna.. 3. Ja - miałam obowiązki domowe ale jak mi się nie chciało to rodzice przynykali oko. I w efekcie umiem ale nie zawsze mi się chce. Jak mam lenia to nie posprzatan

Gość gość
macie zwierzęta? może warto zainwestować np. w chomika. trzyma się je pojedynczo, żyją krótko (max 3 lata), nie są obciążeniem. musiałabym raz na 5 dni zmienić trociny, dwa razy dziennie dawać karmę, dwa razy dziennie zmieniać wodę na świeżą i doglądać, czy chomik nie choruje, czy wszystko z nim ok i czy się nie nudzi. kupować karmę i trociny. to też dobrze wpływa na dziec*****es dla dziecka to moim zdaniem przesada... pies należy do rodziny,jest jej członkiem, chore jest dla mnie kupowanie psa dla dziecka.

Gość gość
do tej dziewczyny, co pisała o koleżankach wyżej: akurat 🖐️