Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy są tu mamy mające swoją działalność?

Polecane posty

Gość gość

Witam. Syn ma 6 lat, myślimy z mężem o drugim dziecku. Pierwsze urodziłam gdy byłam na etacie a teraz mam swoją działalność. Jak wy poszukujecie sobie? Zawieszalyscie działalność czy wracałyście zaraz po porodzie do pracy?

Gość gość
Hej. Ja poszłam na macierzyński - teraz na własnej dg można normalnie pracować, tzn wykazywać dochód. Nie ma progów, możesz normalnie zarabiać i pracować, a dodatkowo nie płacisz pełnego zus tylko składkę zdrowotną. No i dostajesz zasiłek (jest obliczany na podstawie średniej wszystkich opłacanych składek ZUS z ostatnich 12 miesięcy). Na macierzyńskim jest dobrze, teraz przeszłam na wychowawczy i nie jest już różowo, bo trzeba zawiesić lub zamknąć działalność, zasiłku nie ma (mnie ratuje MOPS i przyznany na dwa lata zasiłek z tytułu sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem - zawrotne 400zł). No ale ja nie mogę pracować i zajmować się dzieckiem jednocześnie, to w moim przypadku niewykonalne. Ale spoko, dajemy jakoś radę ;)

Gość gość
Czyli mogę być na macierzyńskim rok?

Gość gość
Tak, okrągły rok. Tylko musisz złożyć papiery przed porodem (już nie pamiętam jaki czas wcześniej) do zus i us. Masz księgową? Powinna Cię pokierować. Jeśli nie, w zusie Ci wszystko powiedzą, będziesz musiała złożyć 2 druki, a potem po urodzeniu dziecka doślesz poleconym (albo osobiście złożysz) odpis aktu urodzenia i wniosek o podłączenie dziecka pod Twoje ubezpieczenie. Powodzenia!

Gość gość
Dziękuję.... Jestem w szoku ze na macierzyńskim będę mogła pracować

Gość gość
możesz "niby" pracować ale nie możesz podpisywać żadnych dokumentów, faktur - może pracownik albo np twój mąż jezeli wystawisz im pełnomocnictwo. Możesz mieć dochód, ale nie mogą cię "przyłapać" że pracujesz. Masz opiekowac się dzieckiem. Natomiast pracownicy pracują. Ja jestem juz pół roku na macierzyńskim ale ja zatrudniam dwóch pracowników i oni wszystko prowadzą. Jednak są sprawy które muszę sama załatwiać np ja pracowałam do końca, do 9 mc, potem poszłam na macierzyński ale już 2 tygodnie po porodzie było kilka spraw które musiałam załatwiać :o

Gość gość
To sensu nie ma...mogę ale nie mogę pracować?

Gość gość
oficjalnie nie mozesz pracować.

Gość gość
możesz "niby" pracować ale nie możesz podpisywać żadnych dokumentów, faktur - może pracownik albo np twój mąż jezeli wystawisz im pełnomocnictwo. Możesz mieć dochód, ale nie mogą cię "przyłapać" że pracujesz. Masz opiekowac się dzieckiem. Natomiast pracownicy pracują. Ja jestem juz pół roku na macierzyńskim ale ja zatrudniam dwóch pracowników i oni wszystko prowadzą. Jednak są sprawy które muszę sama załatwiać np ja pracowałam do końca, do 9 mc, potem poszłam na macierzyński ale już 2 tygodnie po porodzie było kilka spraw które musiałam załatwiać x co za bzdura, oczywiście, że można pracować!!!!! Właśnie skończyłam macierzyński i pracowałam przez cały okres jego trwania!!!! Wszystko rejestrował us i zus (prowadzę jednoosobową dg).

Gość hanka0987
Dziewczyny może mi pomożecie. Jestem zaraz po studiach i zostałam zmuszony do otworzenia swojej pierwszej działalności gospodarczej. Mam kontrakt. Szukam w miarę taniej księgowej w Krakowie. Znajomi polecili mi to http://superksiegowa.pl/uslugi-ksiegowe to oprogramowanie do księgowości ale nie jestem do końca przekonana? Potrzebuje opinii fachowców.

Gość Jagas
Ja mam sprawdzoną księgową, ale ze śląska. Zobacz sobie jej ofertę na stronie www.ksiegowebiuro.pl działa od kilkunastu lat i z tego, co widzę wszystko idzie sprawnie.