Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

mam 25 lat

Polecane posty

Gość gość

i coraz częściej myślę o dziecku. Myślicie, że 25 lat, to dobry wiek na pierwsze dziecko, czy lepiej poczekać?

Gość gość
Czekać na co? Chcesz biegać babcią na wywiadowki? Wg lekarzy pierwsze dziecko najlepiej urodzić do 25 r.z.

Autorko. Biologicznie najlepszy czas na pierwsza ciaze to 24 lata. Teraz sie utarlo ze zeby miec dziecko musisz miec 30 lat wolno stojacy dom i zarobki znaaaacznie powyzej sredniej krajowej.

Gość gość
ja miałam 26 lat jak urodziłam synka i uważam, że własnie 25/26 lat to idealny moment. Jeżeli zdecydujesz się na drugie, to jak urodzisz pierwsze po 30tce, to ile bedziesz miała lat jak drugi maluszek przyjdzie na świat? młodzi rodzice są fajniejsi dla dziecka niż 'dziadkowaci' ;)

Gość gość
no tak, bo 30-35- latki to już dziadki pełną gębą :P

Gość gość
a skad wiesz ze jak sie zacznie starac to od razu zajdzie? moze siebedzie starac 5 lat? wiec jak urodzi majac 30 to bedzie ok. ta sama sytuacja, ale zaczyna sie starac majac 30, rodzi majac 35, to potem drugie kolo 40? super.

Gość gość
a dlaczego drugie koło 40-tki? może drugie byłoby po roku, a takie ocenianie, że ludzie po 30-tce to już najlepiej do trumny powinni się kłaść, a nie dzieci rodzić jest idiotyczne

Gość gość
Ja miałam 27 lat, jak postanowiłam zostać mamą.i zeszło się trzy lata, potem znowu trzy i potem znowu trzy. Za chwilę urodzę trzecie dziecko, mam 36 lat i wolnostojący dom, hehe. I wcale się nie czuję babcią, abyłam niedawno na pierwszej wywiadówce. Jak bym wiedziała, że będzie pod górkę, to bym starała się wcześniej, ale i tak fajnie wyszło.

Gość gość
jak rok po roku to spoko. ale wiadomo, że organizm się nie zregeneruje w ciągu roku. poza tym uważam, że zabierasz dzieciństwo młodszemu jak tak robisz.

Gość gość
czyli jak są bliźniaki, to dzieciństwa nie mają? oj dziewczyno dziewczyno, różnie w życiu bywa, jedna rodzi dziecko jak 17-latka, inna jako 37-latka, na szczęście każda z nas ma wolny wybór

Gość gość
moja mama urodziła mnie jak miała 30 lat, tata wtedy 39, po 8miu latach urodzil sie moj brat. i widzę, że teraz mój ojciec ma 67 lat i z całej siły stara sie, żeby mój brat miał wszystko tak jak ja miałam - wakacje, wycieczki, rower, góry itp. tylko po co, jak masz warunki, to czemu nie zdecydować się wcześniej?

Gość gość
bliżniaki to jest co innego. przecież one sa w tym samym wieku, wiec zabawy sa podobne. jak masz rok po roku to sorki, ale takie dzieciak 14 miesięczny potrzebuje innych zabaw czy zajęć niż niemowle kilkutygodniowe. Poza tym, dziecku w tym wieku niczego nie wytlumaczysz, chyba że ktoś ma tabun babć i cioć do pomocy. ja tak nie mam więc nie zdecyduję sie na dziecko szybciej niż jak moj syn skonczy 4 lata.

Gość gość
a ja mam 32 lata, na dziecko zdecydowałam się w wieku lat 27, ale do tej pory go nie mam i nie wiem, kiedy się w końcu pojawi, czy w takim razie, jak uda mi się około 40 mam się czuć gorsza, bo ktoś będzie uważał mnie potem na wywiadówce za babcię???

Gość gość
jakos w innych krajach kobiety decyduja sie na dziecko powyzej 30...a w polsce 30-tka to juz minimum trojke dzieci powinna miec.. :O

Gość gość
Dzięki dziewczyny za wszystkie komentarze :) Może opiszę swoją sytuację i dzięki temu zrozumiecie moje wątpliwości. Co najważniejsze bardzo chciałabym zostać mamą, ale zastanawiam się czy to na pewno jest dobry moment. Pierwsze dylemat to moja praca. Za chwilę kończy mi się umowa i wiem, że zaraz będę musiała szukać czegoś nowego. I przede wszystkim z tego powodu odkładam myśl o dziecku. A póki znajdę coś nowego i na normalną umowę pewnie upłynie trochę czasu. Z drugiej strony naszą sytuacje finansową oceniam na dobrą, mąż zarabia dobrze, mamy własne mieszkanie, ale boję się, że gdy dziecko podrośnie będzie mi ciężko znaleźć pracę po takiej przerwie. Niestety nie będziemy mogli liczyć na pomoc dziadków przy opiece nad dzieckiem, bo mieszkają 400 km od nas, więc będziemy zdani tylko na siebie, a dla młodych rodziców może być to trudne. Jeśli chodzi o mnie czuję, że dla mnie teraz jest odpowiedni moment na pierwsze dziecko i gdyby nie te wszystkie wątpliwości nie wahałabym się ani chwili dłużej. Również biorę pod uwagę to, że od razu nie musi nam się udać i może potrwać to miesiące a nawet dłużej...

Gość gość
Ja na Twoim miejscu nie czekałabym jeśli pragniesz dziecka.

Gość gość
Wypowiem się jako to starsza i doświadczona :P Zawsze gdy kobieta decyduje się na dziecko ma mnóstwo wątpliwości i to jest normalne. Pracą tak bardzo bym się nie przejmowała, bo wiadomo jakie są teraz czasy, raz jest praca a raz jej nie ma. Jeśli Wasza sytuacja finansowa pozwala Wam na powiększenie rodziny i co najważniejsze chcecie tego, to nie ma na co czekać. Życie jest krótkie i uważam, że odkładanie decyzji o dziecku w nieskończoność do niczego dobrego nie prowadzi. Uważam, że jesteś w jak najbardziej odpowiednim wieku na dziecko. Lubię patrzeć na młodych rodziców (oczywiście nie mówię o gówniarzach, którzy chcieli zabawić się w "rodzinę"). Niestety teraz coraz więcej rodziców wyglądających na dziadków.

Autorko a jak czlowiek ma 30 lub 40 lat to myslisz ze mu nie jest ciezko z malym dzieckiem bez pomocy dziadkow?

Gość gość
"Autorko a jak czlowiek ma 30 lub 40 lat to myslisz ze mu nie jest ciezko z malym dzieckiem bez pomocy dziadkow?" Po prostu wymieniłam swoje wątpliwości, więc nie rozumiem tego pytania. A nasi rodzice zawsze będą mieszkać daleko od nas i bez względu na to kiedy na dziecko się zdecydujemy, to ta sytuacja raczej się nie zmieni.

Gość gość
17:56 no wiesz kobieta 40 lat a 25, to bardzo duża różnica wieku.

Gość gość
Wlasnie, wiec co to za watpliwosc? Skoro dziadkowie i tak beda daleko. x A co ma piernik do wiatraka?

a ja uważam że powinnaś poczekać. Idealny wiek na rodzenie to 27-33 poważnie pokorzystaj z życia jeszcze ze dwa lata mówię ci poważnie.

Gość gość
"Wlasnie, wiec co to za watpliwosc? Skoro dziadkowie i tak beda daleko." To nie znaczy, że mam się tym w ogóle nie przejmować. Nie ma co ukrywać, dziadkowie często pomagają przy wnukach, szczególnie przy pierwszym dziecku, gdy brak doświadczenia.

Ja pierdziu ale Ty ciezko kapujaca jestes. Bo piszesz czy to wiek na dziecko i niby masz watpliwosc bo na dziadkow nie bedziesz mogla liczyc. No ale jak starsza bedziesz to tez nie bedziesz mogla. Wiec po co o wiek pytasz? Myslisz ze matka po 30stce wie wiecej o opiece nad noworodkiem z racji wieku? Ona rowniez jest "mloda" mama.

Gość gość
Anebella coś się tak przyczepiłaś? Chyba Ty jesteś ciężko "kapująca" (w ogóle co to za słowo :o ) Dziewczyna opisała swoją sytuację, nie wiem o co Tobie chodzi. Pewnie sama późno zaciążyłaś i stąd te aluzje. Ja na szczęście mogę liczyć na pomoc dziadków, nie raz zdarza się, że podrzucam do nich dzieci. Ich pomoc jest nieoceniona.

Gość gość
Tak jak ktoś pisał wyżej spokojnie mogłabyś poczekać jeszcze ze 2 lata, le kto sie, czy tak od razu zajdziesz, czy nie będą problemy. My z mężem po slubie odstawilismy wszystkie zabezpieczenia. Nie staralismy sie specjalnie o dziecko, pozostawilismy wybór losowi. Zaszlam w ciąze dopiero po 3 latach.

Gość gość
Ja nie rozumiem tej mody na późne macierzyństwo, siły nie te, trudniej dojść do siebie po porodzie, a matki wyglądające prawie na babcie to nie jest miły widok i tatusiowie z siwą głową.... Widać to również po reklamach w tv, małe dziecko kilkumiesięczne a rodzice po 40stce.