Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Szwejkoowna

Języki słowiańskie czy są teraz popularne

Polecane posty

Gość Szwejkoowna

Bardzo mi się podobają języki z tej grupy, szczególnie czeski, słowacki i rosyjski, w przyszłości rozważam nawet takie studia, ale nie wiem za bardzo, jak z zapotrzebowaniem na któryś z nich. Czy języki słowiańskie cieszą się popularnością? Czy warto się ich uczyć? A może są zbyt niszowe?

Gość gość
Poza samymi słowianami nikt tych języków nie używa

A ja właśnie myślę, że rosyjski wraca do łask. W coraz większym stopniu będą potrzebni ludzie znający rosyjski.

Gość gość
Zauważyłam większe zainteresowanie rosyjskim i dlatego zamierzam go odświeżyć. A co z resztą - czeskim, słowackim, słoweńskim itp. ?

Gość gość
jak juz to rosyjski najbardziej ,czeski jest mało popularny ,a napewno nie warto się uczyć słowiańskiego

Gość gość
Nie zgodziłbym się, że czeski jest mało popularny. Mieszkam na południu kraju, właśnie niedaleko granicy i tutaj jest duże zapotrzebowanie na bohemistów. Co do pozostałych języków słowiańskich to chyba tylko chorwacki z racji tego, że stale jeździmy tam na wakacje.

Co do pozostałych języków to na pewno jakieś zapotrzebowanie na nie jest, ale na pewno nie na skalę j. angielskiego.

Gość gość
Jasne, angielski to podstawa, to oczywiste. :) Mnie osobiście najbardziej pociąga czeski, wszystko przez miłość do książek Kundery, Topola i Hrabala i filmów Petra Zelenki, ale chciałabym się go uczyć nie tylko ze względu na pasję. Rosyjski też bardzo mi się podoba, choć tamtejsza kultura i historia nigdy nie fascynowała mnie tak mocno jak czeska. Już w liceum miałam kontakt z tym językiem, więc coś tam pamiętam, kwestia powtórzenia. Interesujące są też języki południowosłowiańskie, ale jak dla mnie są chyba zbyt mało znane, żeby na nie postawić. Ogólnie to chciałabym połączyć rosyjski i czeski z angielskim i niemieckim. Taka kombinacja chyba fajnie by wyglądała (oczywiście zakładając, że każdy z tych języków będzie przynajmniej na poziomie B2).

Gość gość
nie fascynowały'

Gość gość
a mnie jakos słowiańskie jezyki nie pociągają,zdecydowanie bardziej lubie egzotyczne, zwlaszcza,ze wyczailam niedawno kurs japonskiego w http://www.makilen.pl/ i chyba sie zapisze na niego ;)