Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość inlia

Czy brała któraś z was propranolum doraźnie w ciązy?

Polecane posty

Gość inlia

Mam nadciśnienie i nadczynność tarczycy, i mam właśnie propanolum, ale boję się go zażywać, niestety przy nadczynności mam takie kołatania że bez lekarstwa się nie obejdzie, odstawiłam go ale ręce mi skaczą , lekarz kazał mi go zażywać doraźnie, wiem że żadne lekarstwo nie jest obojętne i praktycznie nic nie powinno się zażywać

Gość gość
skoro lekarz kazał Ci brac dorażnie to po co tutaj jeszcze pytasz??

Gość gość
bo się boję o zdrowie maluszka

Gość gość
Problemy z tarczyca to powazna sprawa. Predzej sama zaszkodzisz dziecku nie stosujac sie do zaleceń lekarza

Gość inlia
w ulotce pisze że lek nie ma działania teragennego ale może powodować poranienie , przedwczesny poród . zwiększa się ryzyko powikłań sercowo-płucnych u noworodków po urodzeniu, więc trudno żebym się nie bała.

Gość inila
wiem też że nie leczona tarczyca może powodować zaburzenia w ciąży, w tym poronienie

W czasie ciąży lekarz zmienił mi właśnie z Propranololu na Dopegyt, Propranololu nie powinno się brać podczas pierwszego i drugiego trymestru.

Gość gość
Dopegyt Ciąża i karmienie piersią Chociaż nie opisywano wyraźnego działania teratogennego, nie można wykluczyć uszkodzenia płodu. Dlatego leku Dopegyt nie należy stosować w czasie ciąży, chyba, że przewidywane korzyści przeważają potencjalne ryzyko. Metyldopa przenika do mleka kobiecego i dlatego kobiety karmiące piersią nie powinny stosować tego leku o ile nie zaleci tego lekarz po starannej ocenie korzyści i ryzyka. W ciąży i w okresie karmienia piersią lub gdy istnieje podejrzenie, że kobieta jest w ciąży, lub gdy planuje ciążę, przed zastosowaniem tego leku należy poradzić się lekarza. edyt w ciązy z ulotki:

Dopegyt jest jedynym lekiem nadciśnieniowym, którego ryzyko podczas ciąży jest najmniejsze. To lekarz prowadzący decyduje. Ja w ciąży przyjmowałam. Nie miało to wpływu na dziecko.

Gość gość
żaden lek nie jest obojętny dla ciązy, ale jeżeli ma się nadczynność tarczycy to leki trzeba przyjmować

Gość inlia
Lenka Marlenka przyjmowałaś ten lek codziennie, i jakiej dawce czyli masz tylko nadciśnienie a ja mam jeszcze nadczynność tarczycy

12 lat temu brałam go przez okres całej ciąży i bodajże rok po urodzeniu Syna. Dawka 2x1. Nie mam problemów z tarczycą. A jedynie z nadciśnieniem. Teraz biorę Apo-Rami 2,5 mm 1 tabletkę na wieczór.

Gość inlia
a mi właśnie lekarz na nadczynności przepisał 2*10 mg czyli jak mówił najsłabsza dawkę w moim przypadku

Gość inlia
czyli żadna nie brała tego leku w ciązy na nadczynność tarczycy czy nadciśnienie?

Gość inlia
trudno mi uwierzyć że nikt nie ma nadczynności tarczycy

Gość gość
najlepiej wyleczyć tarczycę przed ciążą ale jeśli jest w ciąży to powinnaś brać lekarstwa przepisane przez lekarza, bardziej zaszkodzi Ci w twojej sytuacji niebranie lekarstw niż branie tego co przepisał lekarz.

Gość inlia
tyle ja leczę się na tarczyce 3 rok, a ciąża nie była zaplanowana tak wyszło, zresztą cieszę się, ale mam obawy bo jestem chora i powinnam brać lekarstwa które nie są witaminkami,

Gość gość
nic ciekawego się nie dowiedziałam