Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

simka111

toksoplazmoza

Polecane posty

witam i pozdrawiam wszystkie mamusie...Toksoplazmoza-straszna choroba mój synek choruje na tą chorobe ma 3 miesiące i jeszcze nie byliśmy w domu...u mojej pociechy ten wstrętny pasożyt atakuje mózg i z tego powodu mamy wodogłowie i jesteśmy po założeniu a po 2 tygodniach wyciągnieciu zastawki komorowo otrzewnowej między czasie zapalenie opon mózgowych zapalenie płuc i zapalenie ucha...w tej chwili leczymy gronkowca którym się zaraził podczas operacji...może w tym tygodniu uda nam się wyjechać do katowic na założenie po raz drugi zastawki...wczesniej nie słyszałam o toksoplazmozie miałam zrobione badania w pierwszym trymestrze wynik był ujemny wydawało by się ze to dobrze a własnie taki wynik powinien dać mojej pani ginekolog do myślenia ze trzeba powtórzyć takie badania jeszcze w drugim i trzecim trymestrze.Z moich przemyśleń i komplikacji jakie ma moj synuś wychodzi na to ze zaraził się w drugim trymestrze i ja przypuszczam ze zaraziłam sie jedząc truskawki a jadłam ich naprawde sporo takie zachcianki ciążowe...drogie przyszłe mamy badajcie się na toksoplazmoze jak najczęściej a unikniecie takiej historii jak moja...pozdrawiam

i jak wszystko w porządku ???opowiedz mi coś o twoim przypadku ponoć 1 trymestr jest najgorszy bo zazwyczaj kończy się poronieniem...

Gość gość
No cholerstwo to jest straszliwe. Ja mialam w pierwszym trymestrze - wyniki oba ujemne i potem w drugim, w trzecim juz nie. Ale wiedzialam czym to grozi w ciazy i staralam sie unikac tego badziewia jak tylko sie da. Mialam wrecz hopla jesli chodzi o higiene, zwlaszcza warzyw i owocow. Maz czasem dziwil sie ze az tak bardzo, jak mi przyniosl porzeczki z krzaka, a ja nie chcialam zjesc bo musialam ****ardzo dokladnie umyc. Tesciowa tez dziwnie na mnie patrzyla, ale mialam to w d***e. Kto wie moze dzieki temu nie mialam tego cholerstwa? Nie wiadomo. Tobie autorko zycze duzo wytrwalosci w walce o zdrowie syna, a malemu duuuuuzo sily! Trzymajcie sie cieplutko! Aha i kochane ciezarne, zapoznajcie sie z tym zagrozeniem, zobaczcie czego uniakac, bo wiekszosc ludzi jak slyszy toksoplazmowa widzi od razu koty. Znam wiele dziewczyn ktore nigdy nie mia,y kocura a toksoplazmowe przechodzily. Moja znajoma bedac w drugim trymestrze zarazila sie kolejnym wrednym wirusem - cytomegalia - jej dziecko nie widzi, nie slyszy i nie wiadomo czy to skutek wczesniactwa czy wirusa.

no ja nie miałam z kotem nic wspólnego wręcz nie lubie kotów...więc tak jak napisałam wcześniej podejrzewam że to były właśnie truskawki powiem szczerze rzadko je myłam a jak już umyłam to pod zimną wodą a to prawie jak bym brudne zjadła

Źle się wyrazilam, chodziło mi o to, że też mialam badanie w I trymestrze, a w II i III nie, bo nie byłam świadoma, że to tak łatwo złapać, żadne z moich dzieci nie miało toxo, ani ja też nigdy nie. Ja unikałam suowego mięsa, dotykalam tylko w rekawicach, owoce zawsze myje ale czy w 100% dokladnie? Tak jak napisalam, musialam miec wiecej szczescia niz rozumu. Wiecej dzieci nie planuje, ale jesli kiedys zajde w ciaze napewbo zrobie wyniki w kazdym trymestrze!!!

Gość gość
Ja jak pisalam wyzej - oszalalam w ciazy na punkcie czystosci warzyw i owocow. Kupilam nawet specjalna szczoteczke:-) a tego czegl nie moglam wyszorowac pojedynczo mylam dokladnie w cieplej wodzie np. Wlasnie truskawki, sliwki. Teraz mi przeszlo, ocaywiscie zawsze myje owoce, ale nie az tak jeden po drugim i szczoteczka tez poszla do kosza. Mieso zawsze mylam i myje w rekawiczkach jednorazowych akurat:-) aaa i jeszcze w ciazy unikalam w knajpach jakis salat, wszystkiego z owocow i warzyw bez obrobki termicznej:-) mam nadzieje, ze nie macie mnie za swiruske:-)

no powiem Ci ze wielki szacunek za to że tak dbałaś o higiene.Ja niestety nie ale to pewnie z nieswiadomości tematu i z mojej wręcz książkowej ciąży.Pracowałam do ostatniego dnia i nawet przez myśl mi nie przyszło że coś może być nie tak.

szukam kogoś kto ma podobny przypadek żeby podzielić się informacjami i przy okazji zaczerpnąć nowych wiadomości.Bardzo się boje tego co nas czeka w przyszłości...

Gość gość
Musisz byc dobrej mysli, uzbroic sie w walke. Poszukaj w internecie moze jest jakies stowarzyszenie, albo cos podobnego. Tutaj na forum tez juz ten temat sie lrzewijal, ale chyba dawno temu.

Gość gość
Ps-a maly jest cudny:-) zdrowka

dziękuje ma 3 miesiące i waży już 6 kg podwoił swoją wage urodzeniową.Jest naprawde słodkim maluszkiem mimo iż już tak wiele przeszedł...a przed nim jeszcze długa droga

Gość gość
Jest taki temat mamy chorych dzieci i tam pisze kobieta która zarazila sie toxo w ciazy i jej synek ma problem z oczkiem. Wczoraj byl na wierzchu ten temat wiec powinien byc gdzies na poczatkowych stronach.

Gość gość
Autorka tamtego tematu podaje swojego maila. Mozesz spróbować do niej napisać. Powodzenia w leczeniu synka życzę a tobie duzo siły.