Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co myślicie o takim menu na kolacje towarzysko biznesową?

Polecane posty

Gość gość

Będziemy z mężem gościć małżeństwo, mąż z tym mężczyzną już współpracuje, ale chce poszerzyć ich wspólną działalnośc. Pomyslelismy, ze domowa obiado kolacja z winkiem będzie fajną okazją do miłego spotkania i porozmawiania panów na temat spraw zawodowych:) Chcę by było skromnie i smacznie dlatego wymysliłam takie menu: 1. Przystawki: -sałatka z serem feta - sałatka z kurczakiem - zupa pomidorowa 2. Danie główne: - łosoś pieczony w ziołach i ryż z warzywami i sosem warzywnym 3. Deser: -sernik z lodami waniliowymi. Jak myslicie jest ok?

Gość gość
Propozycja przystawki do bani, bez urazy

Gość gość
a mi sie podoba to menu. mnie bys ugoscila heehheeh. uwielbiam wszelkie zupy oraz lososia

Gość gość
Właśnie, ta pomidorówka pasuje tutaj jak róża do kożucha. Tu nie o to chodzi, że to nie będzie smaczne, tylko o to, że to ze sobą nie współgra. Pomidorówką w niedzielny obiadek nie pogardzę. Popracuj nad przystawką. Pomysł na zupę ogólnie wydaje się ok.

Gość gość
właśnie się zastanawiałam nad przystawkami i nie wiem czy dobrze trafiłam. Myslałam żeby podac samą zupę, ale nie byłam pewna czy lubią stąd pomysł na sałatki. Autorka

Gość gość
a może zamiast pomidorówki np krem z brokułow?? nie ma z tym duzo zachodu. ale nie wiem do konca czy to pasuje do tego lososia.

Gość gość
Jesli chcesz łososia na obiad to na przystawkę bardziej będą pasowały krewetki. Usmaż je na patelni na masełku czosnkowym i delikatnie posyp ziołami. To bardzo proste danie :) Jesli koniecznie chcesz pomidorowke to nie rob standardowej wersji z makaronem tylko zrob gęstą zupę-krem z pomidorów do ktorej mozesz jeszcze wsypać grzanki (ale niezbyt duzo). 2 danie ok. Na deser zamiast sernika podałabym szarlotke - ciasto na czasie bo jest sezon na jabłka no i bardziej pasuje szarlotka do lodow waniliowych, niz sernik :) najlepiej niech bedzie to szarlotka na cieplo, po prostu przed podaniem wloz ja na chwile do mikrofali. I podaj z lodami i bita smietana :)

Gość gość
a czemu tak malo jedzenia? Powinnas zapodac z 3 przystawki i 3 propozycje dania glownego. Gdzie mieso? Na przstawke podaje sie cos cieplego albo zimnego wiec sie zdecyduj czy zupa i inne cieple dania czy salatki. Na glowne podalabym ryz z tymi warzywami i lososia ale do tego np. pieczone ziemniaczki, kaczka z sosem brazowym i poledwiczki, do tego z 3 surowki.

Gość gość
Moze lepiej sprawdz czy lubia ryby. Kiedys zaprosilismy znajomych do knajpy i okazalo sie ze wegetarianie. Restauracja specjalizowala sie w stejkach. Myslalam ze sie pod ziemie zapadne.

Gość gość
Z przystawek to albo cieple albo zimne. Ta zupa pomidorowa to jak piesc do nosa. Moze slimaki zapieczone w goracym maselku z pietruszka i czosnkiem? Palce lizac, polecam!

Gość gość
ja np ryb nie lubie, ale lososia i pstraga uwielbiam. losos to dobra ryba, poza tym "bezpieczna" bo wiekszosci smakuje. ktos tu proponuje kaczke. FUUUUUUUUUUUUUUJJJ. wiesz ze duzo ludzi kaczki nie lubi?? ja nie znosze a moj maz do ust nie wezmie. autorko wedlug mnie to menu jest bardzo dobre.

Gość gość
slimaki? ble. wole pomidorowke. ludzie, ale wy tu macie z garem. slimaki podawac na kolacje gdzie sa sami Polacy. przypuszczam ze na druga kolacje juz by sie nie skusili.

Gość gość
pomidorowa ale np z pieczonych pomidorów z bazylią i mozarellą :) ja ostatnio szaleje na punkcie sałatki z zielonej fasolki szparagowej (lazur, orzechy włoskie, kiełki słonecznika, pomidor i suszony pomidor) plus sos z octu balsamicznego- uwielbiam

Gość gość
zadnych ślimaków ani krewetek, bo jego żona nie lubi. Ryby lubia, mięso też. Może zaproponujecie coś jeszcze na przystawkę? Autorka

Gość gość
zupa pomidorowa ? chyba cie pogieło czy został nadmiar z obiadu ? jka chcesz ją podać w głębokich z makaraonem

Gość gość
autorko menu jest bardzo dobre i lepiej tu nie pytaj o takie rzeczy bo zaraz Ci zaczna pisac ze powinnas podac przepiorke w kruszonce, swinke morska po peruwiansku albo trufle hodowane na doopie pawiana sprowadzone z szanghaju.

Gość gość
21.13- dzięki wielkie za poprawę humoru :D

Gość gość
prosze ;)

Gość gość
co złego jest w pomidorówce z makaronem? Moim zdaniem lepsze to niż te zupy krem, ja nie lubię takich papek. Autorka

Gość gość
Oprocz paru trochę wybujałych pomyslow, autorka dostała całkiem do rzeczy rady, i do tej pory bez szanghaju się obyło.

Gość gość
slimaki albo kaczka to akurat mega chybiony pomysl...

Gość gość
a może podać na przystawkę tą sałątkę z serem feta tylko skoro pomidorowa aż tak nie pasuje? Co myślicie? Autorka

Gość gość
A nie bierzesz pod uwagę możliwości przygotowania innej zupy?

Gość gość
jakiej na przykład? Autorka

Gość gość
dyniowa na topie teraz

Gość gość
nie umiem zrobic dyniowej, macie jakiś sprawdzony przepis? Autorka

Gość gość
Co do dyniowej - to ryzykowne,bo nie wszyscy lubią. Zupa słodka, w postac***apki; lepsza pomidorowa:)

Gość gość
*w postaci papki

Gość gość
zastanow sie nad ryzem, malo osob potrafi go elegancko jesc...