Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ładni mają LEPIEJ

Polecane posty

Gość gość

Jednak to co nazywam „naturalną przewagą” ludzi atrakcyjnych fizycznie jest faktem potwierdzonym badaniami i nieraz mocno wpływa na nasze działanie. Weźmy przykład ciekawego eksperymentu przeprowadzonego przez MSNBC, amerykańską stację telewizyjną. Poproszono dwoje pracowników stacji, kobietę i mężczyznę oraz zawodową modelkę i modela o obserwację zachowań ludzi towarzyszących im w różnych sytuacjach. Eksperyment utwalono za pomocą ukrytych kamer, które posiadali wszyscy czterej bohaterowie badania. Pierwsza scenka do odegrania była następująca: dana osoba idzie ulicą i nagle z teczki wysypują się jej dokumenty, jest ich naprawdę dużo, zaczyna je zbierać i... następuje reakcja przechodniów. Bardzo szybka i pomocna w przypadku modela i modelki. Natomiast w przypadku dwóch pozostałych osób przechodnie zademonstrowali raczej brak reakcji, szli obok jakby nic nie zauważyli. Z podobnym, przyjaznym traktowaniem spotkała się zarówno piękna modelka jak i przystojny model w sytuacji gdy „zgubili się w mieście” i z mapą w dłoni próbowali odnaleźć drogę. Wiele osób już po chwili ich zagadywało, oferując swoją pomoc i dokładnie tłumacząc jej/jemu jak dotrzeć w dane miejsce. Przeciętnie wyglądający pracownicy NBC nie mieli tyle szczęścia. Już te dwie scenki eksperymentu dowiodły, że ładni ludzie dostają od innych więcej (w tym przypadku pomocy) na podstawie jedynie swojego wyglądu. Co ciekawsze, oferowanej chętnie pomocy nie można tłumaczyć jedynie seksapilem, ponieważ pomocnie reagowali przechodnie obu płci. Piękni ludzie są faworyzowani od urodzenia - urodziwe noworodki (mające regularne rysy twarzy) już na porodówce otrzymują więcej uwagi ze strony personelu w formie częstszego kontaktu wzrokowego, mówienia do nich i dotyku. W szkole ładne dzieci też są traktowane z większą sympatią nauczycieli niż ich mniej atrakcyjni koledzy. Uroda gwarantuje także większe szanse dostania pracy, awansu, wyższe zarobki dla pięknych (wytłumaczalne częściowo tym, że firma więcej na nich zarobi, szczególnie jeśli piękny pracownik jest handlowcem). Zalet bycia atrakcyjnym fizycznie jest wiele, a sądzenie po wyglądzie w przypadku pierwszego wrażenia jest niemal automatyczne – dowiedzono, że nawet małe dzieci częściej i z większym upodobaniem śledzą wzrokiem ładne twarze. Mając świadomość tej pułapki możemy jej choć częściowo uniknąć. Jednocześnie nie dziwi, patrząc z tej perspektywy, pęd do bycia przystojnym. Byle nie za wszelką cenę i nie kosztem innych sfer życia... PS. Nawet członkom ław przysięgłych zdarza się pobłądzić i łagodniej potraktować oskarżonych obdarzonych naturalnym wdziękiem. Chyba, że sprawa dotyczy posłużenia się urodą przy przestępstwie – wówczas atrakcyjność nie pomaga a nawet może zwiększyć karę. http://portal.psychologiczny.pl/art/22/Psychologia_-_atrakcyjno%C5%9Bc_fizyczna

Gość gość
racja, ładni mają łatwiej w zyciu i tyle. Choc ja np. mam w głowie takie przekonanie, że ładni sa głupiutcy i puści, co też jest krzywdzące dla ładnych i staram się ładnych unikać, bo wydają mi się nie warci funta kłaków. Juz chętniej pomogę staruszce, która się zgubiła, czy coś jej wypadło z torby nisz ładnej lasce, bo się boje, że ta ładna na mnie spojrzy z góry albo mnie zwzywa, że co ja robię. Nie wiem skąd taka awersja do ładnych osób ale u mnie występuje. Ale większość nie ma wstrętu do ładnych jak ja ;-)

Gość gość
Do tej wyżej - ale masz kurzy móżdzek hehe i nawet z urodą ci nie wyszło

Gość gość
Mają lepiej jesli nie są w grupie brzydkich, zakompleksionych dziewuch robiących się na "gwiazdy"

Gość Lemmy0000
Nieee.. to te młodsze maja lepiej. Im czlowiek starszy, tym gorzej, krwa... ;/