Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mam 19 lat, jestem w ciąży i chcę wychować dziecko samodzielnie bez żadnych alim

Polecane posty

Gość gość

entów. Niestety tak wyszło, że zaszłam w ciążę. Teraz jestem w czwartym miesiącu. Z tamtym chłopakiem nie chcę mieć nic wspólnego. Poradzimy sobie sami. Czy grozi mi coś za zatajenie przed biologicznym ojcem dziecka, że jestem w ciąży?

Gość gość
Yhy, brak kasy na kaszki i pieluchy

Gość gość
Ciekawe skąd będziesz miała kase na pieluchy, jedzenie itp. Chyba że masz bogatych rodziców. A alimenty bym i tak chciała, nawwt jak masz kase to załóż lokate i wplacaj cale alimenty, jak dziecko będzie dorosłe wyjdzie spora sumka.

Gość gość
ty jestes dziecko i ty pieprzysz nawet nie zdajesz sobie sprawy o czym mowisz samodzielnie?? taaa, bez srodkow do zycia??? nic nie wiesz o zyciu i stad te glupie teksty do tej pory tatus z mamusia utrzymywali i pchali w d**e to policz sobie wydatki nawet nie razy dwa a trzy i zapomnij o kolezankach i innych p*****lach co?? moze opieka ci da?? zacznij myslec dziecko skoro sobie dalas zrobic i chcesz wychowywac, to prosze cie bardzo tylko , ze co najwyzesz mozesz udaxwac ze to nie jego a jak sie uprze to i tak za jakis czas TEORETYCZNIE moze wywalczyc ojcostwo i prawo do widywania sie z dzieckiem i takie tam ale jesli on jest taki sam "entelegentny" jak ty to bedzie szczesliwy, ze go tego problemu pozbawilas walnij ty sie w leb i zacznij myslec podobno matka prawie jestes

Gość gość
Postepujesz bardzo nierozsadnie Powinnas podac go o alimenty Uczestniczyl w poczeciu to niech teraz poniesie konsekwencje Zostawiajac go w spokoju pojdziesz mu na reke A wychowac dziecko jest bardzo ciezko bez wiekszej kasy Kazdy grosz sie liczy Pomysl o dziecku

Gość gość
Domniemany ojciec dziecka może żądać ustalenia ojcostwa przed sądem i nie ma znaczenia, czy poda Pani do aktu urodzenia dane ojca dziecka, czy też je zatai. W wyniku złożonego przez mężczyznę pozwu sąd przeprowadza postępowanie, w którego pierwszej fazie bada, czy zachodzi domniemanie, iż dany mężczyzna może być ojcem dziecka. Chodzi o ustalenie faktu współżycia cielesnego stron w okresie, gdy dziecko zostało poczęte. Przeprowadza się tu dowód z przesłuchania stron, niekiedy dowód z dokumentu, fotografi i itp. Jeżeli wykaże się istnienie przesłanki domniemania (to znaczy utrzymywanie stosunków płciowych we wskazanym czasie), pojawia się wniosek domniemania, iż mężczyzna ten jest ojcem dziecka. Może Pani oczywiście żądać obalenia tego domniemania, wykazując na przykład, że w okresie koncepcyjnym współżyła Pani z innym jeszcze mężczyzną i że jego ojcostwo jest bardziej prawdopodobne. Sąd na tym etapie postępowania może zasięgnąć opinii biegłego ginekologa położnika, a także zarządzić przeprowadzenie dowodów przyrodniczych, tj. badanie okresu poczęcia, badanie mężczyzny w kierunku jego zdolności do zapłodnienia, badania antropologiczne, grupowe badanie krwi i badanie układu HLA albo DNA. Po zakończeniu postępowania sąd wydaje wyrok ustalający ojcostwo, w którym nadaje dziecku nazwisko. Jeżeli wymaga tego dobro dziecka, sąd w wyroku ustalającym pochodzenie dziecka może również orzec o zawieszeniu, ograniczeniu lub pozbawieniu władzy rodzicielskiej jednego lub obojga rodziców oraz ureguluje zasady, częstotliwość i długość spotkań z dzieckiem.