Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co w słoik dla studenta?

Polecane posty

Gość gość

Mamuśki , może macie jakieś swoje patenty na przygotowanie jedzenia dla studenta? Potrawy które można zawekować , zamrozić.Jak toto przewozić? Będę wdzięczna za przepisy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nie jestem mama studenta, ale siostrą studenki mamuśka zawsze w słoiki bigosik, gołabki, a mroziła pierogi, kopytka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
leczo, puree z dyni, ryba po japońsku itd. fajny blog dla oszczędnych: www.finansedomowe.blog.pl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
zależy, co student lubi :) tak naprawdę zawekować można prawie wszystko, co mu tylko przyjdzie do głowy dla przetworów mięsnych trzeba tylko zachować odpowiednie zasady pasteryzacji, żeby nie było potem nieprzyjemnej niespodzianki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dziękuje za odpowiedzi ale mi to tak trzeba łopatologicznie krokpo kroku.Zeby tego mięsa nie zepsuć.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
pierogi leczo golabki ratatuj parowki, tak tak parowki ogorki z chili domowa mielonka w sloiku mozna zamrozic i przygotowac praktycznie kazde mieso bitki schabowe mielone itd itp

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
jak sie robi domowa mielonke i jak kotlety zeby sie nie rozlecialy w sloikach, mozesz rzucic przepisikiem. dzieki z gory:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
wpisz w wyszukiwarkę i znajdź taki przepis, który będzie Ci odpowiadał

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A student rączek nie ma i sam sobie jeść nie zrobi? Ja od rodziców przywoziłam tylko mięso (babcia miała gospodarstwo; w przeciwnym wypadku i tego bym nie brała) i wędliny domowe, reszta we własnym zakresie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Można zrobić domowej roboty i do słoików: -sos do spaghetti -sos słodko-kwaśny -leczo -bigos -chili con corne -gołąbki -pulpety

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
dajcie przepis na te mielonke w słoiku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
mieso pokroic na kawalki i smazyc w glebokim tluszczu ok.10 min .Wlozyc do sloikow gotowac przez godzine.Po 12 godzinach jeszcze przez godzine i odwracac gorace.Moze stac 3 miesiace.Gulasz z karkowki z grzybami,potrawka z kurczaka z marchewka i pieczarkami, pulpety w sosie pomidorowym zamykac gorace i pasteryzowac 2 razy w odstepie 24 godzinnym po 1 godzinie kazdego dnia w piekarniku 120 stopni ,dolna grzalka.wziete z internetu wyprubowane polecam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Żeberka doprawione do smaku uduszone włożyć do słoików,zalać sosem z duszenia.Pasteryzować 2 razy po półtorej godiny w piekarniku 150 stopni.Oczywiście w ostępie doby.Udka lub palki z kurczaka ,doprawione,surowe w sloiki idalej jak wyżej.Flaki ,bigos ,żurek,leczo ,wlać gorące do słoików ,wystudzić.Następnego dnia pasteryzować 20 minut,po 24 godzinach pasteryzować ponownie 20 minut.Zużyć w ciągu miesiąca.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja robie tak -mieso mielone,raczej nie za chude,doprawiam sola ,pieprzem,czosnkiem.Dodaje troche wody i wyrabiam dosc dlugo az mieso bedzie kleiste.Wkladam do sloikow ,pieke ok poltorej godziny w 180 stopniach

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja robie tak -mieso mielone,raczej nie za chude,doprawiam sola ,pieprzem,czosnkiem.Dodaje troche wody i wyrabiam dosc dlugo az mieso bedzie kleiste.Wkladam do sloikow ,pieke ok poltorej godziny w 180 stopniach

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
i pieczesz majac zamkniete normalnie zakretka sloiki???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
po 2 pasteryzacjach słoik musi stać w chłodzie, czyli u studenta w lodówce, lepiej pasteryzować 3 razy, wtedy mogą stać nawet na półce i nie ma obawy, że się zepsują długość gotowania zależy od pojemności słoika, łatwo znaleźć instrukcje w necie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Gulasz,pulpety,bitki,pieczen ,wkladac do sloikow do 2/3 wysokosci.Mieso powinno byc przykryte wywarem lub sosem.Na wierzch polozyc troche smalcu i pasteryzowac 2 razy po godzinie w odstepie 24 godcin.Mieso pokroic w kostke 2-3 cm przyprawic sola ,pieprzem,czosnkiem,przykryc i wstawic do lodowki na kilka godzin.Wkladac do wyparzonych sloikow ok.3 cm od gory.Do kazdego dodac ziele,listek laurowy pieprz ziarnisty i lyzke wody.wstawic do zimnego piekarnika i piec 1.5 godziny w 150 st zostawic w goracym ,zamknietym piekarniku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Tak normalnie zakrecone ,ale zaczynam pieczenie od zimnego piekarnika.Jezeli boisz sie ,ze c***ekna ,to mozesz gotowac w wodzie,tez sa dobre.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
O ile lubi lazanki to udus kapuste z cebulka i boczkiem czy co tam jeszcze dajesz ,zapasteryzyj,dogotuje makaron ,zapiecze albo posmazy i ma.Mieso mielone ze sloika plus sok pomidorowy z kartonu plus przyprawy ,makaron,albo ryz i je,moj lubi.W sumie bigos tez dobry do lazanek.Daj mu ogorki kiszone ,bo to dobre do aszystkiego,jakies salatki warzywne zrob,ktore lubi.Jak to bedzie mial ,to ziemniaki ugotuje ,mieso ze sloika i prawie jak w domu zje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×