Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ruchy dziecka gdzie sa odczuwalne pomozcie :)

Polecane posty

Gość gość

Jestem w 17 tc, nie czuje jeszcze ruchow dziecka, czasami takie bulgotanie ale tylko po jednej stronie (bardziej po prawej) ale nie wiem czy to nie jelita. Dzisiaj rano jak wstawalam poczulam jakby dziecko ulozylo mi sie po prawej stronie brzucha na samym dole, jak dotknelam reka to poczulam taka wyrazna "gulę". Czy to mozliwe zeby w 17 tc czuc ulozenie dziecka? Czulyscie cos takiego? Oczywiscie jak wstalam to wszystko wrocilo do normy, brzuch mam normalny :)

Gość gość
Sama niewiem, ja ruchy czułam juz ok 14 tyg mimo ze to mija 1 ciaza. ale ułożenia dziecka do dzis nie umiem wyczuć ( 35 tydzień) .Ale bym sie zupełnie nie przejmowała na twoim miejscu

Gość gość autorka tematu
Hmm no wlasnie staram sie nie nakrecac, ale wiele osob mowi, ze powinnam czuc juz ruchy, bo jestem bardzo szczupla. Troche sie martwie a wizyta i usg dopiero za 10 dni.

Gość gość
Gosciu a gdzie czulas ruchy dziecka? Po srodku brzucha czy po ktorejs ze stron bardziej?

Gość gość
To zależy czy ruszy nogą, ręką , pupą, czy się wierci. Ułożenie dziecka później (też do gość 9:20) też widać. 8-9 miesiąc to cały brzuch "chodzi". Nieprawda, że jak jesteś szczupła to prędzej. Na ogół jest to ok 20tc. Ja tak miałam, drugie wcześniej. Jak poczułaś bulgotanie, to te wyraźnie ruchy niebawem też poczujesz.

Gość gość
To ja gość z 9.20 . Na początku czułam właśnie takie bulgotanie :) raczej z lewej strony bardziej - ale do dzis tak mam , wiedziałam ze to ruchy bo nigdy wcześniej nie miałam czegoś takiego ,lekarka na początku nie chciała mi wierzyć ze juz czuje:) ale o ruchy zaczęła sie wypytywać ok 20 tygodnia dopiero , bo wtedy podobno powinno sie juz czuć.Teraz faktycznie cały brzuch mi chodzi , czasem sie wybrzusza z jednej strony na pare minut i sie chowa:) ale i tak nie umiem poznać czy to jej ręka czy noga czy pupa :) . A jeśli chodzi o wagę tez słyszałam ze szczupłe czuja szybciej , choć nie potwierdzam tej teori bo ja ciąże zaczynałam mając ok 64 kg /ok 170 cm wiec nie należę do kruszynek P

Gość gość
Jestem w 20 tc i ruchy dziecka wyczuwam nisko, niewiele ponad wzgórkiem łonowym :) Teraz to już takie dobrze wyczuwalne ruchy. W pierwszej ciaży ruchy poczułam w 18 tc, a teraz w kolejnej ciąży był to 17 tydzień. Na początku to bylo takie trzepotanie nieregularne, a teraz czuje już kopniaczki z każdym dniem mocniejsze. Czasem nawet mam uczucie jakby dziecko się przeciągało bo nie są to takie typowe kopnięcia tylko właśnie takie niby "naciąganie" macicy, a na koniec zazwyczaj kopniak :) Jak był w ciąży z pierwszą córką to tydzień przed porodem pojechaliśmy na taką imprezę plenerowa w naszej okolicy i mała tak się ustawiła, że miałam krzywy brzuch :D Uczucie też było średnio przyjemne, miałam wrażenie, że córa dupsko wypięła i z prawej strony brzucha miałam taką "górkę" dość widoczną, a z drugiej strony brzuch się "zapadł" nawet mąż to nawet zauważył i się śmiał :) I dziecię starsze tym lepiej widać na zewnątrz wszelkie fikołki i akrobacje, które wykonuje w brzuchu :)