Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gość JAREK

Chcę założyć agencj reklamową

Polecane posty

Gość Gość JAREK

Dzień dobry, cześć i czołem. Planuję założyć agencję reklamową, dlatego proszę Was o radę. Potrzebuję się do stać do firm, które dopiero planują się otworzyć, bądź otworzyły się niedawno. No bo wiadomo, każda nowa firma musi jakoś zaistnieć, potrzebuje szyldu, oklejenia witryn i auta, logo, wizytówek, strony internetowej, nawet czasem z dobrą nazwą jest problem. Nie pytajcie o doświadczenie i co ja mogę, a czego nie. Odpowiadam: wszystko z wymienionych możliwe i to na wysokim poziomie, bez podwykonawców plus reklama wielkoformatowa. Powiedzcie proszę, co by Was zaciekawiło? Co uraziło w momencie kiedy taka agencja zawraca Wam głowę? Macie mało czasu, wiele kosztów, ogrom pracy, ale bądź co bądź pomocy potrzebujecie. Proszę o sensowne rady. Może widzieliście coś inspirującego? Może się postawicie na miejscu świeżo upieczonego przedsiębiorcy? Pozdrawiam, Jarek

Gość gość
A w jakim mieście ? Warszawa i duze miasta to troche inny rynek, w mniejszych miasteczkach często razi nieprofesjonalnosc i kicz. Tez chce cos stworzyć i całkowicie zmienic oblicze reklamy. Mnie interesuje prostota i czytelność , stonowane kolory proste fronty , prosta grafika , razi mnie nadmiar kolorów kształtów i zbędne ozdobniki. Kiedys pracowałam w reklamie, stwierdzam ze ludzie często nie wiedza czego chcą , i trzeba umieć ich przekonać do prostych a estetycznych projektów.

Gość gość
mnie już tyle firm oszukało że nie mam chęci rozmawiać z nikim.Każdemu tylko zalezy żeby kase wziąć a później trzeba prosić błagać, pilnować,, dzwonić. Każdy tylko na raz chce- cwaniakować i szukać następnego frajera, nie chcą sie spodobać i byc polecanym . Nie chce mi sie gadać z nikim

Gość gość
Trzeba to kochać. Ja mogłabym zając sie firma od podstaw stworzyć jej identyfikację wizualna ale to trzeba spisać umowę i robic. Mozna mieć pod opieka kilka takich firm i robic dla nich wszystko.

Gość gość outdoor
Jarku Powinieneś najpierw sprecyzować, co konkretnie będziesz robił, bo agencja reklamowa to temat szeroki, jak wszystkie wody na tym globie :) Zastanów się czy chcesz robić wszystko: planowanie mediów, projektowanie grafiki, reklamę w tv , radio, internecie, outdoor. Jestem zdania, że raczej duże domy mediowe są w stanie tak kompleksowo obsłużyć klienta. Radziłabym skupić się na jednej z dziedzin i ją rozwijać. To Ty znasz swoje możliwości finansowe, umiejętności i poziom wiedzy, więc sam musisz podjąć decyzję. Reklama to niełatwy chlebek.

Gość gość Jarek
Mam możliwość tworzenia od podstaw reklamy wielkoformatowej (projekt, produkcja, montaż), projektowania i wdrożenia stron internetowych, wszelki druk mniejszych i większych rozmiarów, copywriting, projektowanie graficzne, social media. Miasto jest niewielkie, jednak nie jest małe. Planuję opłaty w abonamencie :) Nikt w sumie nie odpowiedział na moje pytanie... Jarek

Gość gość
Ciekawy temat, również chętnie się dowiem :)

Gość gość
Dostać się do takich firm jest bardzo łatwo, mając coś wspólnego z marketingiem i reklamą powinieneś to wiedzieć. Ale skoro nie wiesz, na ile wyceniasz moją podpowiedź?

Gość demoonka
Jeśli masz możliwość reklamy wielkoformatowej to moim zdaniem nie będziesz narzekał na brak klientów :) Chyba sam zauważyłeś, że billboardów jest wszędzie coraz więcej, tym bardziej że zbliżają się wybory i będzie na to jeszcze większe zapotrzebowanie (mówię o tych parlamentarnych bo na reklamowanie samorządowych już trochę za późno :)). Ja sama mam kontakt z agencją reklamową Advercity (jeśli jesteś zainteresowany to poczytaj sobie o nich,może coś Cię zainspiruje- http://advercity.com.pl/). Oni zajmują się właśnie reklamą wielkoformatową na lubelszczyźnie i w sumie chyba niczym więcej a wiem, że mają masę zleceń, więc da się na tym zarobić ;)

Gość Revivale
No to na pewno powinnaś skoncentrować się na tym, aby każdy z nowych pracowników albo był na ,,Ty" z marketingiem albo zadbać o to sama, i np przeprowadzić szkolenie w tym kierunku. Takie szkolenia są ogólnie tanie- oczywiście jeszcze zależy gdzie- sam polecam: http://biznesmba.pl/biznes-camp cena to 195 zł- a na prawdę przynosi efekty bardzo szybko- co widać po obrotach :) Polecam

Gość gość
jesli zakładasz agencję reklamową, warto pomyśleć o jakieś współpracy z firmą, który wykona według zleconych projektów ścianki, stojaki, banery czy inne artykuły reklamowe dla klienta. My w tym zakresie współpracujemy z http://www.kento.pl/ - radzą sobie bez zarzutu i nie ma obsuwy, jeśli chodzi o terminy.

Gość gość
Zgadzam się z kolegą powyżej, druki wieloformatowe to coś, co warto miec dobrze ogarnięte. Jest kilka naprawdę dobrych firm z tej dziedziny, jak np. www.wyklejanietablic.pl