Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy zywy tulipan przezyje w wazonie 7 dni?

Polecane posty

Gość gość

Dostalam kwiatka w srode. Moj chlopak przyjezdza do mnie we wtorek. Nie lubie kwiatów ale chce zeby mu bylo milo ze jednak kwiatek dluzej postal hehe. Trzymam go w wodzie z cukrem i zmieniam wode codziennie. Da rade?

Gość gość
Pytam bo jako ze nie lubie kwiatkow to rzadko je dostaje. Heh. Zazwyczaj siedza w wazonie i nawet wody nie zmieniam. Teraz akurat mi zalezy zeby dluzej postal. Pytam wiec bardziej doswiadczonych.

Gość gość
Zalezy mi zeby przynejmniej te 7 dni postal jak chlopak juz przyjedzie to może wiednac.

Gość gość
Nie mowice ze rzadna z was nie dostaje kwiatow

Gość gość
poczytaj o dodawaniu cukru i aspiryny (nie wiem czy to można mieszać). ewentualnei w kwiaciarni kup gotową saszetkę

Gość gość
Ale jak przedluzyc trwalosc to czytalam. Stosuje cukier i wymiane wody. Pytam o to ile tulipan ogolnie wytrrzymuje w wazonie?

Gość gość
Tulipan postoi z 2 tygodnie pod warunkiem że będzie stał w wysokim flakoniku plus świeża, letnia woda. "Główki" są ciężkie i dlatego w niższych flakonach zaczynają "wisieć". Tulipan możesz postawić na noce , w dolnej części drzwiach lodówki. Kwiaty dłużej się trzymają w chłodnych miejscach (tak jak w kawiaciarniach).

Gość gość
A jeszcze czytalam zeby oberwac dolny lisc. Jak to zrobic? Odciac nozem czy oderwac?

Gość gość
Nie koniecznie trzeba odrywać, chyba że łodyżka robi się śliska i nagnila. Jeśli tak, to delikatnie chwyć za listek i lekko ciągnij od główki tulipana do dołu, a następne podetnij łodyżkę z pół cm.

Gość gość
Mi kiedys trzymal sie bukiet tulipanow prawie 3 tygodnie

Gość gość
Tak wiec wedle waszych rad i internetu stoi z odcietym dolnym lisciem w lodowce w wysokim wazonie. Bede go wyciagac tylko na dzien i zmieniac wode. Do wody dodaje lyzeczke cukru. Tak sobie teraz mysle ze przez to moje swirowanie i robienie cudow z tym kwiatkiem moge go bardziej zniszczyc niż przedłużyć jego zywotnosc. Heh.

Gość gość
Jeszcze czytalam zeby ponakłuwać lodyge szpilka ale nie chce go tyle maltretowa. Hehe. Tulipany same od siebie stoja dlugo skoro az 2 tyg staly jednej z was wiec juz nie cuduje z tym kwiatkiem i licze ze do wtorku wytrzyma bez zarzutu :-)