Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Klasa średnia kupuje meble w IKEI.

Polecane posty

Gość gość

wlasnie jest film dokumentalny o tym na TVP kultura

Gość gość
to prawda, ale co z tego?

Gość gość
Ja nie kupuję żadnych mebli, jestem pozaklasowa :)

Gość gość
Ja kupuje, ale jakosc coraz gorsza :-(

Gość gość
Każdy kupuje to co mu się podoba,a przede wszystkim to,na co go stać.Mnie nie stać na drogie dębowe meble i po co zakładać w ogóle takie tematy???

Gość gość
nie jestes pozaklasowa, jestes bez klasy :P

Gość gość
mieszkam wSzwecji od 20 lat tutaj wszyscy kupuja meble z IKEA eventualnie z MIO , nigdy szwed szweda nie wysmial ze ma meble z Ikea tylko durne Polaki maja jakis kompleks :)

Niech kazdy kupuje gdzie chce - byle z głową i pomysłem. Żeby mieszkania wyglądały ładnie, a mieszkania miały styl. Żeby było wygodnie, praktycznie i Milo dla oka, z gustem. A nie poupychane, albo dostawione przy pustych ścianach.

Gość gość
bo Polacy tak maja, to najbardziej sfrustrowana nacja na swiecie, tylko jad, zazdrosc, kombinatorstwo jak kogos oszukac, patrzenie na wszystkich z gory i wysmiewanie (jakby mieli jakikolwiek powod), a najbardziej charakterystyczne to jak Polak sie dorobi i specjalnie kupuje najnowsze modele najlepszych marek od telefonow, poprzez samochody i ciuchy, byle tylko wzbudzic zazdrosc znajomych i sasaidow, i to jest dopiero wiocha, mieszkam w Finlandii i mam sasiada, ktory zarabia rocznie ponad pol miliona euro i jezdzi starym oplem corsa, chodzi w podartych dzinsach i rozciagnietym swetrze, w ogole zreszta tutaj nie widac, zeby ludzie obnosili sie ze swoim bogactwem, jak na ulicy widac kogos kto jest od stop do glow poobwieszany swiecidelkami, i wypsikany na maxa jakimis drogimi perfumami i oczywiscie zegarek typu ck, dg czy inny rolex to mozna w ciemno obstawiac, ze to ktos z europy wschodniej, a najczesciej rusek, ktory przyjechal na weekend do helsinek z sankt-petersburga

Po drugie lata PRL zabiły w Polakach wyczucie smaku. Wiec rodzice bez gustu wychowują bezguscia. Wiele pracy trzeba wlozyc, by bezguscia nabrały ogłady i smaku. I to się juz dzieje na szczęście! Młody Polak juz nie odstaje od Europy. Nie każdy! Ale żeby zatrzeć te różnice potrzeba lat.

Gość gość
ja nie wylewam zolci po prostu mam porownanie, i widze, ze Polacy sa zupelnie inni, nie potrafia sie cieszyc zyciem, zyja w takim mentalnym wiezieniu, tylko nie mam pojecia czym to jest spowodowane, to ciagle narzekanie itd. bylem w wielu naprawde biednych krajach w azji i tam ludzie mimo, ze byli biedni to byli szczesliwi, a wydaje mi sie, ze Polak nawet jakby dostal za darmo dom z wielkim ogrodem, basenem i najnowszym bmw, to pierwsze co by zrobil to sprawdzilby, czy czasem sasiad nie dostal lepszego, i to jest naprawde smutne :( zobacz ile tu powstaje idiotycznych watkow, z ktorych az bije po oczach, ze autor danego watku musi sobie wlasne nieszczescia odreagowac, dopierd.lajac komus innemu...

Gość gość
zobacz watek obok o zonie, ktora z mezem oszczedza i pisze, ze ma z mezem dwa samochody, mieszkanie i koncza budowe domu (moze i sciemnia), ale jaka tam furia, jakby mogly to by jej oczy wydrapaly, to jest ten jad o ktorym mowie, tu gdzie mieszkam, kazdy powiedzialby, wow, gratulacje, ciesze sie, ze wam sie tak dobrze powodzi..ehh brak slow :(

Tez mam porównanie z innymi krajami i widzę, ze trochę za ostro się oceniamy. Jest margines, któremu zawsze będzie bliżej na wschód, ale nie przesadzajmy, ze to jest reguła. Ze to się nie zmienia. Owszem, jak widzę w nadmorskich kurortach tepych wiesniakow z Polski to mnie krew zalewa i mi wstyd. Ale tłumacze sobie, ze oni są tacy bo nikt ich nie wychował. Bo ich rodzice za PRL nie mieli szansy na wyjazdy (nawet nie wpadli na pomysł, ze można na wakacje gdzieś wyjechać). Ale to znowu było pokłosiem wojny.... Wiec dużo roboty przed nami :) ale są widoki bo widać postęp :)

Gość gość
no wiadomo, bo IKEA jest z zalozenia dla sredniej klasy, o co chodzi?

W watki kafe nie wierze :) bo te posty pisza albo znudzeni samotniczy, albo ten wiesniacki margines. Na codzien nie mam z nimi styczności, wiec traktuje to jak folklor :) a może to własnie ta Polska B?

Gość gość
nie wiem, dawno w polsce nie bylem, ale jak sie to czyta to sie wlosy na glowie jeza