Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość helenka_w

Dekoracja ławek

Polecane posty

Gość helenka_w

Za 3 miesiące nasz ślub, a ja nie mogę zdecydować sie jak przystroić ławki. Bierzemy ślub w małym wiejski kościółku, więc nei chciałabym żeby dekoracja przytłoczyła wszystko, ale jednak jakoś ławki trzeba udekorować. Są póki co dwie opcje: http://happenings.pl/glowna/305-dekoracja-kwiatowa-2-szt.html i to: http://happenings.pl/glowna/298-dekoracja-lawek-2-szt-lux.html. Które wybrać?

Gość gość
Czy te kwiaty nie są sztuczne? Z tego co wiem, to kościół musi być przystrojony żywymi kwiatami :)

Gość gość
Nie prawda ze kwiaty musza byc zywe. Ja robila sama ozdoby na lawki i mialam sztuczne roze w kolorze jasny i ciemny róż na tle bialego tiulu i bialej kokardki.Bardzo ladnie to wygladalo i wiele osob pytalo z jakiej firmy dekoratorskiej korzystalam.

Gość gość
No cóż ;) Niestety takie podejście mają zazwyczaj ludzie, którzy do kościoła przychodzą raz na rok, ale koniecznie chcą wziąć ślub kościelny. Z tego co ja wiem, to nie powinno przyozdabiać się kościołów sztucznymi kwiatami ani też sztuczną muzyką (z playbacku). Widocznie ksiądz w Twojej parafii nie zaprząta sobie głowy sprawdzaniem rodzaju ozdób stosowanych przez Młodą Parę ;) A tutaj tak "formalnie" wyjaśnione - zaciągnięte ze strony jednej z parafii :) "Bardzo często zdarza się, że różnym uroczystościom kościelnym towarzyszą niezliczone pomysły udekorowania świątyni. Niejednokrotnie przed zawarciem sakramentu małżeństwa przyjeżdża profesjonalna firma, aby upiększyć kościół. W strojeniu kościoła trzeba jednak zachować kilka zasad. Nie są one wymysłem proboszczów. Zasady te dotyczą całego Kościoła katolickiego. Można je znaleźć w następujących dokumentach kościelnych: · Kodeks Prawa Kanonicznego (ogłoszony przez papieża Jana Pawła II 25 stycznia 1983 r.) · Nowe ogólne wprowadzenie do Mszału rzymskiego (zatwierdzone przez Kongregację Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów 6 listopada 2003 r.) · Dekrety Biskupa Pelplińskiego J. E. Jana Bernarda Szlagi Cóż to są za zasady? Oto one: · Świątynie i przedmioty związane z kultem Bożym winny być prawdziwie godne i piękne, stanowiąc jednocześnie znaki i symbole rzeczywistości nadprzyrodzonych. · W wystroju kościoła należy dążyć raczej do szlachetnej prostoty niż do przepychu. W doborze elementów zdobniczych należy dbać o prawdziwość rzeczy, a ponadto zmierzać do tego, by te elementy służyły pouczaniu wiernych i odpowiadały godności miejsca świętego. · Nie można więc w wystroju kościoła i dekoracji stosować żadnych sztucznych kwiatów i jakichkolwiek imitacji nawet najpiękniej wyglądających. · Nie można ustawiać w kościele dekoracji, które na co dzień nie są związane z przestrzenią sakralną, np. baloniki czy aluminiowy stojak na nuty z przypiętym bukietem kwiatów itp. Kościół dekoruje się tylko i wyłącznie bukietami kwiatów prawdziwych! I jeszcze jedna uwaga: dla narzeczonych w naszej Parafii przeznaczone są fotele, a tych się nie dekoruje!!! To tak dla przypomnienia, bo właściciele kwiaciarni mają z tym duże problemy! Także jak widzisz, nie jest to mój wymysł :P

Gość gość
pierdu pierdu,to niech ksieza zaczna zyc w prawdziwej poboznosci i bez przepychu,niech jezdza rowerem albo tico i tyle w temacie....jak myslicie ludzie nie patrza na ksiezy i czasem nie wzoruja sie? jaki przyklad takie efekty....wiec gosciu wez sobie te swoje wywody schowaj do teczki i zachowaj dla siebie. Jak ksieza zaczna miec szacunek do kosciola to i ludzie zaczna inaczej na to wszystko patrzec!!!!! Bylam ostatnio na slubie u znajomych i kosciol byl udekorowany w sztuczne kwiaty i kogo to byla zasluga?oczywiscie proboszcza bo od lat bierze od par tysiaka za wystrój a wystrój jest staly i w jego posiadaniu a mlodzi moga pomarzyc o tym by firma dekoracyjna mogla upiekrzyc kosciol na te okolicznosci,bo nie ma wstepu.

Gość Lolciks_
Ja chciałabym mieć bukiet w biało-kremowe-pudroworóżowe róże, więc cały Kościół będzie ubrany pod te kolory ;) i oczywiście żywe kwiaty, bo są praktyczniejsze gdyż potem ofiaruje je jako prezent dla Kościoła ;)

Gość gość
łepki kwiatów (z przystrojenia ławek) ofiarujesz kościołowi? a co mają z tym zrobić?

Gość Lolciks_
Przepraszam, źle się wyraziłam. Ja ławki (tylko ich boki) ubieram całymi różami ;)

Gość gość
jak nie sztuczne to może stabilizowane? to w zasadzie naturalne kwiaty tylko trochę "podrasowane" :) np z rosebelle takei masz, a potem możesz je jeszcze jakoś wykorzystać