Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Moja roczna Córeczka ma tylko 68 cm wzrostu

Polecane posty

Gość gość

tj. poniżej 3 centyla (od 3-4 miesięcy tyle samo mierzy). Waży 9 kg (25 centyl). Czy to powinno niepokoić ? Ile mierzą Wasze Córeczki ?

Gość gość
O lol mój synek ma 9, 5 miesiaca ma 86cm i 12 kg, wiem, jest duży ale lekarze mówią, że proporcjonalny i jest ok, je normalnie, nie przekarmiam go. Twoja córeczka ma o wiele za mało

Gość gość
Przy porodzie miała 51 cm, ważyła 2970. Główkę ma obecnie43 cm (też poniżej 3 centyla). Martwię się..

Gość gość
Po pierwsze, takie pytanie nie ma sensu - po to masz centyle. Jeżeli twoja córka jest poniżej 3 centyla, to znaczy że jest niższa niż 97 % dziewczynek w jej wieku. Po drugie ile by nie miała, zahamowanie wzrostu jest niepokojące, co na to lekarz?

Gość gość
Boze skupiłam się na tym, że zaczęła chodzić na roczek, a tu widzę problem ze wzrostem.

Gość gość
Pojdę w poniedziałek do lekarza, no masakra :-(

Gość gość
Ja mam 158 cm ale moj mąż mierzy 190 cm, eh

Gość gość
Czy urodziła się o czasie ?

Gość gość
tak o czasie się urodziła. Qrczę zaczynam czytać o zaburzeniach endokrynologiczno-gastrologicznych, celiaklii, cukrzycy :-(

Gość gość
moja przy porodzie 47 (wczesniak), na roczek mierzyła 74 i 10kg wagi, teraz ma 13 mies, dalej 10kg, ale nie mierzylam wzrostu

Gość gość
Majowniczka, akurat 80cm na roczek, to nie żadna "drobna" tylko wręcz kolos powyżej 97 centyla, gdzie ty u swojego dziecka drobność widzisz? Autorko, spokojnie, nawet jakby miała jakieś zaburzenia wzrostu, to przecież nie koniec świata. Bardziej niepokojące od samego wzrostu dla mnie jest to, że po prostu przestała rosnąć. Jeżeli nie byłaś u lekarza, to skąd wiesz ile ma wzrostu? Mam nadzieję, że nie mierzyłaś pod ścianą i nie porównałaś wyniku z wynikiem od lekarza uzyskanym na leżąco?

Obecnie ma ponad dwa lata 86 cm;-) i 11 kg . Na roczek wazyła niecałe 9 kg. Więc na pewno gigantem nie jest. Raczej w dolnych centylach. Autorce bym poradziła wizytę i dokładne pomiary u lekarza.

Gość gość
Zmierzyliśmy ja z mężem teraz przy ścianie centymetrem, wychodzi 71 cm. Ale i tak jest mała.

Gość gość
Nie, nie jest mała. Dziecka nie mierzy się przy ścianie, tylko na leżąco. Wtedy pomiar jest jakieś 4 cm większy, czyli przypuszczalnie może mieć jakieś 75cm, ok. 50 centyla. Siejesz panikę niepotrzebnie.

Gość gość
Majowniczka, wobec tego twoja córka spadła z 97 na 50 centyl. To też jest wg mnie dość niepokojące. Waga praktycznie na tym samym centylu.

Gość gość
O rany kobieto, 71cm to dobry wzrost. Jest z niższych, ale ty też do wielkoludów nie należysz. Ważne, że rośnie, urosła 3 cm, czyli normalnie. Weź już to dziecko przestań mierzyć :) Dzieci w tym wieku już nie rosną tak szybko jak na początku.

Gość gość
U lekarza zmierzysz, jak wychodzi ci na stojąco i leżąco tyle samo, to znaczy, że po prostu źle mierzysz. Wyluzuj.

Gość gość
A dlaczego nie mierzy sie na stojaco?:o moi rozni lekarze zawsze mierzyli na stojaco odkad dziecko stoi. Co wy wymyslacie?

Gość gość
jak byłam ostatnio w szpitalu to mierzyli przy ścianie synka, a dlaczego różnią się wymiary przy ścianie lub na leżąco ?

Gość gość
Zdarzają się takie miniaturki przecież, czemu doszukujesz się chorób na podstawie wzrostu tylko. Znałam kilkoro takich malutkich dzieci. Chłopak 180 cm wzrostu teraz, a lekarze chcieli mu hormon wzrostu aplikować, dziewczynka 160 na moje oko, no i ostatnia miniaturka poszła właśnie do szkoły i nie jest najniższa w klasie, urosła w ciągu ostatniego roku, nadal jest drobna ale już w normie.

Gość gość
Dziewczyny to powiedzcie mi czy moj synek jest ok w stosunku do innych dzieci, ostatnio u lekarza maly wazyl 10,550 i mierzyl 76 cm na stojaco ma 13 miesiecy, urodzil sie 56cm i 3800. Maly po uyodzeniu byl na 75c i 50centylu. Teraz jest na 25, mam sie czym martwic?

Gość gość
Autorko to siatki centylowe to jest ch/uj, du/pa i kamieni ku/pa. Idź do lekarza, ale według mnie nie masz się czym martwić, zwłaszcza, że i Ty drobniutka jesteś.

Gość gość
moj na roczek mial ok 84

Gość gość
moja córcia na roczek miała 74 cm i ważyła 9 kg, mieściła się w dole siatki centylowej. Teraz za 2 mce będzie miała 2 lata i ma około 83m cm, waży ok 11 kg, tylko że ona nie chodzi tylko biega - cały czas. Mnie tylko zastanawia jak to możliwe że nosi buty 23-24, stopy ma duże, wydaje się że nie są propocjonalne do ciała.

Gość gość
Moje 19mies dziecko ma 79cm i 10kg przy urodzeniu 51cm.