Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Luke12341234

Co z tą Polską? Będzie wojna czy będzie lepiej?

Polecane posty

Gość gość
bismarck to dobrze wymyślił system. on polega na solidarności i w praktyce się sprawdza. cudny nie jest ale w porównaniu do tego co jest np w usa (panstwowa służba zdrowia polska to przy amerykańskiej szczyty luksusu i nowoczesności) jest całkiem nieźle

Gość gość
Ja wiem że cały system emerytur i lecznictwa jest potrzebny. Tylko np. jestem młody płacę społeczne + np. jakieś minimum zdrowotnego z wiekiem do iluś tam lat powinno to rosnąć... Kogo na ten ZUS tak naprawdę stać? Nie można by było zrobić tak jak z OC samochodowym? Mamy do wyboru firmę różne warianty i od niej jesteśmy zależni... Ubezpieczenie obowiązkowe ale z różnymi wariantami i w różnych firmach a nie firmie pt. ZUS...

Gość gość
masz rację. ale popatrz na to z innej strony. jest wiele firm, tak jak piszesz, ale zus musi płacić renty, emerytury i inne świadczenia. teraz płaci ze składek a jak składki pójda do innych firm to co będzie?

Gość gość
A czemu te firmy nie mogły by wypłacać wszystkich tych świadczeń? Wiadomo nie mogą być to firmy krzak ale które by działały długo tak jak np. PZU . Każdy by wybierał co chce i za ile chce... Nic bym do ZUSu nie miał jakby kosztował mnie do 500zł na miesiąc tak jak miałem przez 2 lata na początku swojej działalności a ponad 1000zł to stanowczo za dużo dla jednoosobowej działalności...

Gość gość
bo te firmy zbierałyby pieniądze na wypłaty dla własnych ubezpieczonych.

Gość gość
to mozesz załozyc swoja firme w Anglii, tzn zeby tam miała siedzibe, a działalnosc miej tu. Zncznie mniejsze stawki... Był tu nawet taki topik z poradami, jak to zrobic