Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Cykle bezowulacyjne.

Polecane posty

Gość gość

Czy mozliwy jest brak owulacji w kazdym miesiacu pomimo skoku temperatury, bardzo regularnych cykli, bolu okoloowulacyjnego i wszystkich innych objawach owulacji? Jak to jest przy LUF?

Gość gość
tak, jest to jak najbardziej możliwe, jedyny sposób na sprawdzenie- usg

Gość gość
Jest to możliwe. Jak mam wszelkie objawy (co prawda nie co miesiąc) owulacji a pęcherzyki nie pękają.

Gość gość
I jak to mozna leczyc?

Gość gość
jak pęcherzyki rosną, ale nie pękają, to podaje się zastrzyki typu pregnyl, ovitrelle

Gość gość
To jest tylko do czasu kiedy zajdzie sie w ciaze? czy jezeli nie powstaja torbiele, pecherzyki sie wchlaniaja to tak sie to zostawia czy reguluje sie hormonami? jaki jest koszt np takiego pregnylu i ile cykli trzeba monitorowac?

Gość gość
Ja mierzyłam temperaturę, wzrastała.Cykle miałam długie bo nawet 40 dni ale w miarę regularne mimo tego w ciąże nie zaszłam.Okazało się że mam problemy z hormonami i muszę się leczyć

Gość gość
wszystko zależy od organizmu, nie zawsze jest tak, że robią się torbiele (bo tym jest LUF, choć nie zawsze torbiel jest LUF-em), bo może być tak, że w jednym miesiącu pęcherzyk ładnie pęka i jest owulacja, a w drugim robi sie torbiel, jeżeli starasz się o dziecko, to powinnas być monitorowana przynajmniej 3 cykle, lekarz określa wtedy czy wszystko przebiega tak, jak powinno i o ewentualnym podaniu zastrzyku, pregnyl to koszt około 25 zł, ovitrelle 70-150 zł, są miejsca w Polsce, gdzie bardzo ciężko te leki dostać, nie zawsze też działają tak, jak powinny, czyli pęcherzyk może zostac w całości mimo podania leku

Gość gość
Tak jest to mozliwe. Ja mialam ksiazkowe cykle z bólem owulacyjnym i skokiem temperatury a USG nie pokazalo owulacji. Dlatego przez rok nie moglam zajsc w ciaze. Wszystkie objawy owulacji sa wywolane przez hormony. Natomiast samo dojrzewanie i uwolnienie jajeczka nie nastepuje. Przede wszystkim trzeba zrobic badania hormonalne i sprawdzic, co jest nie tak. U mnie to byla porolaktyna i progesteron. Kilka miesiecy brania Duphastonu i Dostnexu rozwiazaly problem. Dzisiaj mam juz dwoje dzieci :-) Przed druga ciaza nie bylo potrzeby brania zadnych leków. Wszystko dzialalo jak trzeba.

Gość gość
Gość 11:32 spadasz mi z nieba :D ja mam to samo tylko plus dhea i za tydz mam wizytę u endokrynologa.Ale w ciąże zaszłaś i donosiłaś bez problemu?