Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zmeczonamama

problem z karmieniem u corci ma ponad 2 tygodnie

Polecane posty

Gość zmeczonamama

Karmie piersią ale przez kapturki.Na poczatku ladnie ssala i jadla.Zjadla 15 minut z jednej piersi i poszla spac na 3-4 godzinki Teraz od dwoch dni je co godzine lub co pol godzinki i jak je to szybko ssie i wypluwa i znowu chce cyca albo zasypia spi najadla sie i odstawiam ja i znowu placze i chce jesc.Daje juz smoczka troche pomaga ale boziu to jest meczace tak co chwile karmic .rozumie ze co 2-3 godzinki ale nie co 10 minut lub 5 . Co robic.

Gość gośćjkjkujn
Teraz, do ok 6-7 tygodni malutka będzie jadła bardzo często, u mnie jadła całymi popołudniami, nocami budziła sie co 3h.

Gość gośćówka
1) Tuż po powrocie ze szpitala dziecko jest na ogół grzecznie i to nawet bardzo, dużo śpi bo jest to między innymi spowodowane dużo ilością nowych wrażeń ja na takiego maluszka. Później to się zmienia. 2) Co do wypluwania to nie wiem. Chyba, że chodziło ci o ulewanie. 3)Dzieci często zasypiają przy piersi. Czują się w tedy bezpieczne. Jest to jednak bardzo niewygodne dla większości mam. Jeśli chcesz, że by przestała to zabieraj ją od razu kiedy skończy jeść. Gdy będzie płakać spróbuj ją jakoś inaczej uspokajać. Trzeba to przeboleć.

Gość zmeczonamama
Aha czyli mam sie nastawic na meczarnie? Okej dzieki zobaczymy co bedzie tylko moja nie zasnie bez smoczka:( pozniej wypluwa gdy zasnie.to normalne?

Dziecko cały czas rośnie, więc potrzebuje coraz więcej mleka. Aby wytworzyć w piersiach więcej mleka, dziecko musi ssać, tak pobudza piersi do produkcji mleka. Budzi się gdy ją odstawiasz, bo noworodek i niemowlę najbezpieczniej czuje się blisko mamy, gdy czuje jej ciepło, skórę, zapach, bicie serca. Całe swoje dotychczasowe życie była przy Tobie i po porodzie też tego chce i potrzebuje. Budzi się jak ją odkładasz bo czuje, że Ciebie przy niej nie ma. Poprzez dawanie jej smoczka możesz spowodować, że nie będziesz mieć wystarczająco pokarmu, tzn po tygodniu może okazać się że dziecko mało przybrało na wadze, a to dlatego, że zamiast ssać pierś i jeść ssała smoczek. I za jakiś czas może okazać się że będzie chciała być cały czas przy piersi, bo za dużo smoczka ssała a za mało piersi. Do 6 tygodnia laktacja się normuje, po tym czasie powinna wydłużać sobie przerwy miedzy karmieniami, a po 3 miesiącu zaczyna interesować się światem i przerwy mogą być jeszcze dłuższe. Ssanie smoczka wymaga od niej innej techniki ssania, niż pierś. Piers jest trudniej ssać aby wypływał z niej pokarm. Może wypluwać, bo się zwyczajnie denerwuje, że trzeba bardziej popracować niż przy smoczku. Powinnaś wyrzucić smoczek i dopóki laktacja się nie unormuje jej nie podawać.