Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

kupno mieszkania rynek pierowtny czy wtorny?

Polecane posty

Gość gość

planujemy kupno mieszkania w duzym miescie. mamy dwie opcje: albo kupno mieszkania na rynku pierwotnym za ok 360 tys w stanie deweloperskim za ok 60 m (male 3 pokoje) plus koszt wlozony w remont. druga opcja to rynek wtorny i 350-400 tys za mieszkanie 80-100 metrow (mamy rozne opcje, ale wszystkie to raczej 4 pokoje) nie wymagajace remontu. ale wiadomo, rynek wtorny to bloki z wielkiej plyty, jakies dziwne spoldzielnie i w okolicy same blokowiska. w ciagu kilku lat planujemy dwoje dzieci, poki co jestesmy sami. co radzicie?

Gość gość
z dziećmi poczekaj do wiosny bo teraz bociany odleciały, no chyba że sami zrobicie dzieci

Gość gość
Wiadomo rynek wtórny to blok wielka płyta i dziwne spółdzielnie a to ciekawe ? To jak wy szukacie?

Gość gość
nie wiem co ci radzić bo kazdy ma inne priorytety ale ja też wybierałam deweloperski czy wtórne dla mnie najważniejsza jest lokalizacja , piękny wygodny teren, zielony i blisko do infrastruktury - szkoły sklepy lekarz itd deweloperskie wszystkie miały nieatrakcyjną lokalizację , większość przy ulicy albo jakis brzydki teren, peryferie miasta nie , gdzie trzeba dojeżdżać do centrum z daleka więc wybrałam z rynku wtórnego w wymarzonej lokalizacji

Gość gość
te oferty ktore nas interesowaly cenowo i metrazowo to byly ladne mieszkania, ale w blokach z wielkiej plyty w sypialnianych dzielnicach naszego miasta. mieszkania troche bardziej ekskluzywne, np w kamienicach czy w nowym budownictwie, mialy automatycznie wyzsze ceny

Gość gość
ja bym kupila z pierwotnego bo mam z wtornego i jest wysoki czynsz z uwagi na remonty

Gość gość
taaaa a w pierwotnym to będziesz za darmo mieszkać, tacy są dobrzy że powiedzą wam 200 zł na miesiąc no kto w takie baje wierzy

Gość gość
Sprawa jest tak masz wysoki czynsz i wyremontowany znaczy ze go spłacają - remont. Masz niski czynsz i ladnie wyremontowny blok to bierz z wtórnego. Nie wszystkie bloki to wielka plyta. Moj np kladziony jest z cegły ona wytrzyma jeszcze z 200 lat.

Gość gość
Tiaaa wysoki czyns...ale przynajmniej te budownictwo postoi a teraz buduja na lapu capu i tak to dopiero beda remonty za jakis czas to po pierwsze a po drugie mam znajoma ktora kupila niby bezczynszowe a chca tyle za wode teren itd ze wychodzi oplat 600 zl a ja w bloku z wiekszym metrazem mam 500

Gość gość
nie wiem tak szczerze jak wygladaja czynsze na rynku pierwotnym. te na wtornym byly duze... ale wiadomo, mieszkania tez byly duze

Gość gość
wtórny gotowe wstawić meble i mieszkać a nie czas marnować na remonty czas i kase oraz nerwy przy dzisiejszych fachowcach

Gość jasnowidz XXL
Wtórny. Teraz jest taka podaż, że można przebierać jak w ulęgałkach

To już sami musicie rozważyć, czy mieszkanie kupować na rynku pierwotnym czy wtórnym. Ale zdecydowanie ładniej i nowocześniej prezentują się nowe mieszkania . Widziałam na Wirtualnych Targach Mieszkaniowych http://targimieszkaniowe.net/nowe-mieszkania-i-domy-warszawa/ bardzo ciekawe oferty od różnych deweloperów. Co prawda cena nowych mieszkań jest nieco wyższa niż na rynku wtórnym, ale można skorzystać z dofinansowania MdM.

Gość gość
my z mężem zdecydowalismy się na kupno mieszkania od dewelopera, konkretnie to http://www.polski-dom.pl/ - nie mieszka się xle, przekonała nas wygoda i jak na tę oferte bardzo dobra cena. Mieszkanie zostało oddane w terminie i nie było zadnych problemów. widocznie jedni wola tak, inni tak - kwestia gustu.