Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ile kosztuje dziecko pierwszy rok

Polecane posty

Gość gość
Autorko skoro piszesz, ze 800zl na miesiąc jesteście w stanie wydać to spoko, naprawde. Nam tyle szło a kupowaliśmy tylko nowe ciuchy, pampersy oryginalne itp, przy oszczędzaniu to i 500 w miarę styknie. Co do wózka to spokojnie kupisz za 1000-1500 nowy, łóżeczko z materacem i pościelą kosztowalo mnie 550zl, wiec można taniej :) ale jak kogoś stac dać 6tys za wózek to fajnie, o ile to przekłada sie na jakość i wagę tego wózka :) my teraz juz jeździmy w spacerowce za 600zl mega lekkiej i wygodnej a koleżanka dala za jakiegoś beznadziejnego maclarena 1200 i klnie ;) wiec przede wszystkim patrz na jakość i powodzenia :)

Gość gość
Autorko, ktos fajnie tu napisal - na dziecko wydajemy tyle, na ile nas stac. Ja do biednych nie naleze, ale nigdy nie wydawalam takiej kasy, jak tu ludzie pisza - 500-800 miesiecznie na nielowlaka chyba ze wliczajac nieobowiazkowe szczepienia. Nawet kupujac nowe ubranka na allegro (chciaz wiekszosc mam po kims). Najwiecej faktycznie wychodzi za pieluszki (ja uzywam biedronkowych) i chusteczki ( pupe mozna myc woda, co radza lekarze i polozne). karmilam piersia do 12 miesiaca, od 6 gotowalam dla cory, na szczescie sloiczki jej nie pasowaly. Skonczyla rok i zaczelismy sadzac na nocnik (koszt nowego to ok 20 zl), co znacznie zmniejszylo zuzycie pieluch. Do mycia uzywamy aptecznego plynu do skory atopowej Mediderm. Wspomniany przez kogos Oilatum jest najdrozszy chyba.. Wozek, lozeczko mozna kupic uzywane (nawet kolyske, ktora jako nowa kosztowala ok 1 tys., mozna kupic za 100 zl). Fakt, mozna wydawac na dziecko tysiace miesiecznie, ale to wtedy, gdy kupuje sie jakies ekskluzywna rzeczy. Wszystkiego dobrego!

Gość gość
Wozek X-lander, gondola + spacerowka, uzywany, kosztuje nawet ok 300 zl, sluzy 2 lata. Lozeczko z ikei, nowe, waraz z materacem, przescieradlem i koldra/posciela, ok 200 niemowletom i malym dzieciom nie daje sie poduszek do spania. Jedyne co nowego warto kupic, to fotelik samochodowy z atestem, ale mozna go potem sprzedac, wiec czesciowo sie zwraca.

Gość gość
Autorko pamiętaj, ze na niektórych rzeczach sie nie oszczędza. Np materac do spania powinien być chociaż gryki-koko, nigdy piankowy... Z innymi rzeczami różnie, ja pisałam ze Szlo nam ok 800zl ale mój jest atopowy, wiec do kąpieli emolienty, do smarowania ciała itp to ok 100zl m-c, szybko sie odparzał i tylko oryginalne pampersy mu pasowaly to ok 200zl m-c. Mleko mm tez drogie, ciuchy kupowałam tylko nowe bo mam same dziewczynki w rodzinie a nam trafil się chlopiec ;) wiec ciezki powiedziec czego będziesz chciała lub musiała używać i kupować :)

Gość gość
w ciagu roku bez lekarstw wydalismy 16 000 tys zl, ale to bylo ponad 9 lat temu!! wozek dostalismy uzywany za darmo, zero ubranek po kims, znajoma w tym samym czasie z lekarstwami/szczepieniami prywatnymi itd. wydala ponad 20 00 tys zl, dzis nie wiem czy dalabym rade dziecko utrzymac za te same pieniadze?

Gość FAJNIE JEST
Nigdy nie zastanawiałam się ile poszło kasy na dzieci.Córka urodziła dziecko i wiem ile wydaliśmy z moim mężem.Wózek, kimpleksowa wyprawka, wizyty u lekarza - ogółem około ośmiu tysięcy. Druga babcia też daje kasę.To nasza pierwsza wnusia więc szalejemy:D

Gość Jakie to żenujące
Gdy czytam te wszystkie posty, ogarnia mnie śmiech:D :D Same bogaczki tutaj piszą.Co za brednie!!!! 2 razy w miesiącu po 200zł???? Co za głupoty???? Jeżeli już to lekarz bierze 100 zł. W Łodzi profesor bierze 150 zł. za wizytę. Fantazji to Wam nie brak! No cóż, POMARZYC DOBRA RZECZ:D

Gość gość
To ja pisalam, ze 200zl i miałam na mysli miesięcznie 200 zl przy dwóch wizytach w miesiącu a nie ze każda z nich byla po 200..

Gość gość
Mój kopniety kuzyn zrobił sobie Excela i postanowił notować wrzysciusienko. Włącznie z różnicą w opłatach za wodę prąd itd. Robi to już 7 rok. Za 1 rok wyszło mu 17 tysięcy z groszami. Tzn za ciążę wyprawkę i kilka miesięcy życia dziecka. Chce policzyć koszt całkowity do momentu opuszczenia domu przez dziecko i usamodzuelnienua die

Wychowaliśmy z mężem dwoje dzieci, daliśmy wyższe wykształcenie,ale NIGDY nie przeliczałałam ile to kasy:D No cóż może teraz taka moda.Kto da więcej?????

Gość gość
"moda" bo dziewczyna pyta ile orientacyjnie kosztuje dziecko żeby wiedzieć czy ją"stać" bez uszczerbku w budżecie na godne przyjęcie dziecka?

Gość gość
Kochana dziecko kosztuje tyle ile nanie wydasz i tyle na ile cie stac:) to sama szykujac wyprawke ocenisz czy mozesz i chcesz dac za.wozek kilka.tys,tysiac czy kilkaset zl. Ocenisz swoje priorytety:tanszy nowy czy drozszy uzywany. Ogladajac ubranka w sklepie ocenisz czy stac cie na kaftaniki,spiochy czy pajace za.40 zl czy wolisz isc do szmateksu kupic taniej a moze sieciowka na przecenie. Tak samo pampersy:jedni wola dady patrzac ze.tansze,inni firmowe,jeszcze inni wiekorazowki. Ja mialam rozne oczekwania,w trakcie kilkakrotnie zmienialam zdanie. Nigdy nie podliczalam ile wydaje. Ale tez nie szastam na prawo i lewo. Raz zostalam zaskoczona i dostala dwie wielkie paki ubranek dla dziecka ze stanow,same firmowki,dziecko ubrane od stop do glow od 1rz do 3lat.Planujac ciaze nawet nie bralam tego pod uwage. Wiadomo,cos dokupic musze,ale ale nie tyle co normalnie.

Gość gość
Ja nie wiem co się koleżanka tak dziwi o koszt wizyt u lekarza prywatnie. ja pisałam na 1 stronie że ciążę starciłam a wydaliśmy ponad 10000 zł ale ja np w drugim trymestrze chodziłam do lekarza co tydzień ze względu na szyjkę i tak poszłam na wizytę zapłaciłam 150 zł, za tydzień kolejna wizyta i 100 zł, za dwa tyg następna i znów 150 zł, potem kolejna i 100 zł . były miesiące że wizyty szło 500 zł, do tego leki koło 600/700 zł i jeszcze jakieś badania kolejne 100 zł. Tak że większość mojej wypłaty szła na to.

Gość kasiauu
Dziecko to nie zabawka i nie da się przeliczyć jego posiadania na pieniądze.. Tak jak już wcześniej ktoś napisał, o zdrowie dziecka dba się już, nie będąc nawet jeszcze w ciąży poprzez branie femibionu, aby nie urodziło się z rozszczepionym kręgosłupem...

Gość gość
Pierwszy rok zycia dziecka (Zakladajac, ze karmisz piersia), jest - tak sadze - i tak jednym z mniej kosztownych. ;-)

Gość gość
U mnie bylo tak. wizyty co 3 tygodnie -100zl. badania typu toxo,morfologia,grupa krwi itd.-280zl.(zaluje ze nie zapisalam sie do poradni gin-pol.wtedy mialabym za darmo) Wyprawka ok 1000zl fotelik(uzywany od siostry) Wozek -600zl.(kupilam na olx.pl uzywany kilka razy,jak nowy) Pampersy,mleko modyfikowane-ok200zl na miesiac.(mleko i pampersy kupuje w rossmanie z babydream,niedrogie i bardzo dobre.)