Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czym Smarujecie Chleb?

Polecane posty

Gość gość

chodzi mi o tzw. bazę na kanapkę typu masło, margaryna, oliwa z oliwek? A może niczym?

Gość gość
jak mieszkałam u rodzicow to tylko masło, tata nie znosił margaryny. Za to babcia kupowała margarynę i jak do niej jeździłam to mi samakowały kanapki - ale to może na zasadzie coś innego - u siebie w domu masła nie kupuje bo za rzadko jemy kanapki i się psuje - mój facet wyrobił swój zwyczaj smarowania chleba zamiast masła serkiem typu almette - spulchnianego azotem i generalnie tak naczęściej - ja często smaruje olejem kokosowym żeby go jeść - czasem na chama jem go łyżeczką ale lepiej wchodzi na kanapce.

Gość gość
masłem i whiskasem, pycha!:)

Gość gość
ja masło roślinne, kultowe od 1972 :-D

Gość gość
Tylko masło bo lubie smak masła , jak mam bagietkę podpieczona to oliwa, margaryn nie lubie i nie jadam. Smalczyk czasem lubie taki domowy.

Gość prawictwo pospolite 125
margarnyna podobno jest niezdrowa . Zawiera tluszcze mogace powodować raka .. W masle tego nie ma .. JA spozywam masło ..kostka

Gość gość
Masło roślinne tez lubie , pamietam ten smak z dzieciństwa :)

Gość gość
Nie jem chleba. Faceta udało mi się przestawić na smarowanie pieczywa serkiem, konkretnie "Twój ulubiony" się nazywa. Margaryny są trujące, masło o ile prawdziwe jest niezdrowe dla przeciętnego człowieka, który nie pracuje ciężko fizycznie (ciężko tzn. w polu albo w kopalni, a nie w sklepie). Taki serek ma przyzwoity skład i mniej tłuszczu niż masło i margaryna.

Gość gość
ja jem maslo roślinne bo jestem wege :-D

Gość gość
Spróbuj smarować rozgniecionym awokado. Bardzo smaczne, zdrowe.

Gość gość
Tłuszcz jest potrzebny, inaczej nie maja się w czym rozpuszczać witaminy :-D Cukier nie jest niezbędny ale tłuszczu musi trochę byc

Gość gość
Wiem ale tylko rośliny. Mało to tłuszcz zwierzęcy (mleko od krowy). Używam oliwy, uwielbiam orzechy i awokado, siemię lniane.

Gość gość
cukier jest bardzo potrzebny tylko nie każdy - Twój mózg żywi się tylko glukozą i nic innego nie wchodzi w grę.

Gość gość
ja wiem smarowidła roślinne są sztucznie utwardzane a to już nie jest ok raczej?

Gość gość
Masło to tłuszcz zwierzęcy miało być. Poza tym "trochę" to łyżeczka masła dziennie. Obawiam się, że na kanapki schodzi tego więcej. No i gdzie inne potrawy poza kanapkami. Tam tez jest tłuszcz, nie zawsze zdrowy.

Gość gość
Co do cukru, chodziło mi o ten "dodawany" :-D

Gość gość
Benecol używam od pięciu lat jest drogi , ale uwierzcie spadł mi cholesterol :)

Gość gość
Od zawsze jem masło i jakos nie mam wysokiego cholesterolu

Gość gość
Tylko whiskas dla kotów :)

Gość gość
Nożem. Widelec sie nie nadaje ;)

Gość helio33
ja nie używam ani masła ani margaryny, smaruję chleb olejem lnianym, ma wiele kwasów omega 3 i 6 i dzięki niemu udało mi się uregulować poziom cholesterolu. Spożywam dziennie kilka kapsułek oleju lnianego do diety dr Budwig Gal i czuję się dużo lepiej :)

Gość gość
lubię awokado, ale czy to "czyste" czy w postaci guacamole, to nie jest żadne uniwersalne smarowidło, nie mozna powiedzieć, że pasuje absolutnie do wszystkiego, równie dobrze można stwierdzić, że pasztet zastąpi masło albo gorgonzola w kremie.. Chodzi chyba o coś "neutralnego". Tak samo jakis bialy serek w kremie- osobiście nie lubie, ale tak czy siak za bardzo zmienia smak kanapki, trudno połozyc na to np ser żółty[chyba, ze ktoś lubi takie kombo] i ogólnie odpada, gdy nie mamy akurat ochoty na nute białego sera w kanapce.

Gość gość
ja mogę niczym nie smarować- robię "bogate" kanapki i nie robi mi wielkiej różnicy w smaku, chociaż zdaje sobie sprawę, że jakis tłuszcz powinien być w posiłku- a nie zawsze jest z innych dodatkow. do grzanek czy grillowanego pieczywa lubie masło i mam takie zboczenie, że bardzo lubię margarynę roślinną, tę ze słonecznikiem i mogłabym ją jeść tonami na kanapce- mam nadzieję, ze mi przejdzie, bo nie uwazam jedzenia margaryny za zdrowę, masło lepsze- zwłaszcza, że nigdy nie czułam potrzeby jedzenia go w wielkich ilościach..

Gość Aspina
Ja ogólnie smaruję masłem ale często też robię to avocado. Mniam, mniam! Nigdy nie smaruję margaryną, oliwą albo smalcem. Ogólnie staram się zdrowo odżywiać i raczej nie smaruję grubo masłem bo nie jest to wskazane ale dla mnie chleb bez masła nie istnieje:) Poczytaj sobie tutaj: http://www.metasport.pl/ może znajdziesz jakieś wskazówki jeszcze czym smarować chleb

Gość gość
Margaryna nie lubię, maslem rzadko, bo zapominam wczesniej wyciągnąć i jest twarde. Najczesciej majonezem lub wcale, bo i tak jem z warzywami kanapke i nie jest sucha.

Gość gość
Ja niczym nie smaruje, jem na sucho, powaznie, tak lubie.