Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

rzuccie prosze jakis pomysl na szybki obiad bez makaronu

Polecane posty

Gość gość

i bez kupnych gotowcow. Dzieki

Gość gość
Ziemniaki, plastry w przyprawach na patelnie i do tego kefir.Jajko sadzone z frytkami i sałatą

Gość gość
Pieczone ziemniaki + krążki cebulowe :)

Gość gość
Dzieki, a cos zdrowszego? Nie musi byc az takie szybkie, po prostu wczoraj byla zapiekanka, na nalesniki skonczyl sie dzem i nie mam pomyslu, a tak mi sie nie chce obiadu robic :P

Gość gość
Mieso mielone podsmazasz, wrzucasz pokrojona w kostke papryke zolta i czerwona, zalewasz pomidorami w puszce i polowa sloiczka koncentratu pomidorowego, dodajesz sol, pieprz, oregano, ostra papryke, czosnek przecisniety, na koniec dodajesz fasole czerwona z puszki (odsaczona z zalewy). Zdejmujesz z ognia, na placki tortilla nakladasz farsz i starty ser zolty, zawijasz, zapiekasz ok 5 w 180 stopniach.

Gość gość
Jeśli lubisz zieleninke to na patelnie na masełku z czosnkiem liście szpinaku zamiast frytek może ryż z warzywami

Gość gość
Pieczona ryba. Kup wypatroszoną rybę, zrób masło czosnkowe, masło do środka rybki z odrobiną natki pietruszki, rybę posól i popieprz i skrop oliwą z oliwek i do piekarnika na blache wyłożoną papierem do pieczenia.

Gość gość
Ryz z warzywami to jest mysl. Wczorajsza zapiekanka byla z papryka, miesem mielonym, pomidorami i zoltym serem wiec sie nie chce powtarzac. Jak macie jeszcze jakies pomysly bede wdzieczna. Nie znosze gotowac, a wszystko mi sie juz opatrzylo. Chce jednak w miare zdrowo jesc :) Przyda mi sie na pozniej.

Gość gość
Mam straszna ochote na rybe, ale niestety nie mam gdzie jej kupic. Wokol mnie nie ma szans na rybe w postaci innej niz chinska panga i paluszki z drobno mielonego nie wiem czego (brrr) :P

Gość gość
Jak kiedyś będziesz chciała coś z makaronem to polecam szpinak z makaronem, gotowy dobry jest w lidlu albo sama możesz zrobić, pychota :)

Gość gość
Kup placki tortilli, usmaz piers z kurczaka pokrojona w kostke, poloz na placku, dodaj ulubione warzywa, sos czosnkowy albo ketchup, albo co tam lubisz.

Gość gość
Pewnie potem zrobie makaron. Ale na razie nie, bo wczoraj byl. A szpinak lubie z serem plesniowym, pycha

Gość gość
A Biedronkę masz w pobliżu ? Tam jest surowy łosoś paczkowany. Wymyty, natarty przyprawami i oblany sokiem z cytryny, upieczony w piekarniku jest pyszny. do tego warzywa z mrożonki ugotowane tradycyjnie lub na parze i jogurt naturalny z czosnkiem, pietruszką i przyprawami jako sos.

Gość gość
Gotowe placki na tortlilę to sama chemia. Czytacie w ogóle składy tego co jecie ?

Gość gość
Mam Biedronke i to wlasnie jest problem. Bo ona jest mala i nie ma tam pelnego asortymentu, zawsze sa straszne braki. Dlatego prawie nigdy tam nie kupuje. Jest mnostwo czipsow i alkoholi, troche slodyczy, a z pozostalych produktow nie ma wyboru albo wszystko jest wykupione. Na przyklad z serow przewaznie jest jeden, podczas gdy wiem, ze w innych Biedronkach jest ten sam ser wedzony oraz taki okragly w czerwonej folii. Jeden rodzaj konserw, 2 smaki dzemow itd. Juz mi kiedys znajomi mowili, ze kupuja ryby w Biedronce, np. pstraga, ja u siebie NIGDY nie widzialam :(

Gość gość
Naleśniki z warzywami albo ze szpinakiem.

Gość gość
No wlasnie takich rzeczy jak tortilla, gotowa pizza nie jem na obiady. To raczej takie jedzenie jak sie jest ma ochote na cos smacznego, niezdrowego i troche nietypowego. Prosilam bez gotowcow. Nie lubie gotowac, ale mimo wszystko staram sie nie kupowac gotowych polproduktow (z wyjatkiem mrozonek warzywnych)

Gość gość
Złóż skargę w tej Biedronce. Namów sąsiadów albo znajomych, którzy też tam chcieliby kupować aby się aby się poskarżyli. Jak nie chcesz osobiście to napisz maila. Wiem, ze to skutkuje, przynajmniej u mnie jest poprawa.

Gość gość
ryż z curry+filet z kurczaka+mizeria z dodatkiem czosnku Bardzo smaczne :)

Gość gość
Tak myslisz? Zauwazylam, ze ludzi dosc trudno jest zmobilizowac do takich dzialan. Ja juz sie przyzwyczailam do kupowania gdzie indziej, wiec az tak mi to nie przeszkadza. Fakt faktem jest sporo rzeczy ktore mi sie tam nie podobaly (wiecznie nadglnile warzywa, niewlasciwe ceny, mleko stojace poza lodowka na paletach - kilka razy kiedy kupilam je wyciagajac z lodowki, bylo juz zepsute)

Gość gość
Uda z kurczaka lub skrzydełka zamarynuj w ostrej papryce, ziolach i czosnku i do piekarnika. Do tego sałatka grecka

Gość gość
Możesz też ugotować sycąca zupę. Ja gotuje w 5 l garnku, starcza na 2-3 dni. Smażysz mrożoną włoszczyznę w garnku na łyżce oliwy. Zalewasz wrzątkiem do połowy. Przykrywasz, gotujesz 20 minut. w tym czasie na patelni smażysz mielonego indyka, np. 50 dkg. Dodajesz pokrojone cebulę, pieczarki, paprykę czerwoną lub jaką lubisz. Wrzucasz do tego mięsa przyprawy typu liście laurowe, pieprz ziarnisty, ziele ang,, jałowiec. Wracasz go garnka, blendujesz zawartość, dajesz sól, pieprz, ja dodaje przyprawę gulaszową (Kotani, bez chemii), suszoną czerwona paprykę i co tam lubisz. Na 5 l garnek teraz wlewam 500ml przecieru pomidorowego z kartonu i słoiczek przecieru albo ajvaru. Mieszam, wsypuję do gara usmażoną zawartość patelni, gotuje razem jeszcze z 15 minut. Ewentualnie na koniec jeszcze czymś przyprawiam.

Gość gość
Na zepsute produkty też się skarżcie. Biedronka jest fajna, tylko czasami trzeba ją sobie wychować. Napisać maila to chyba żaden problem.

Gość gość
oh, alez sie glodna zrobilam :)

Gość gość
Faktycznie zaden :) moze masz racje.

Gość gość
Mam jeszcze jedna pyszna zupę. Mniej sycącą ale wybitnie smaczną. Smażysz na oliwie czosnek i cebule, dodajesz obrane i pokrojone w kostkę 2-3 cukinie oraz 2 spore pory (białe części). Zalewasz wrzątkiem i gotujesz 20 minut. Potem blendujesz, przyprawiasz solą i pieprzem. Zestawiasz z gazu. Wrzucasz 250 g serka typu "Mój ulubiony" i jeszcze raz blendujesz. Ja to jem z ryżem lub jaglanką ugotowanymi na sypko. Na wierzch zupy sypię zieloną pietruszką. (Zieleninę mrożę w większych ilościach aby zawsze była pod ręką do każdej potrawy). Polecam odgrzewać na śniadanie. Cukinie możesz wymieniać na kalafiora, brokuła a nawet jarmuż i wszystko jest pyszne.

Gość gość
Oczywiście do tej pierwszej zupy, nazwijmy ją gulaszową, też dodajesz czosnek i to dużo. Już na początku do włoszczyzny kilka ząbków a potem też kilka do mięsa z patelni. Zapomniałam o tym napisać.

Gość gość
Dzieki za przepisy :) gulaszowa czesto robie, troche inaczej niz Ty. Jutro chyba zrobie pizze. Znacie jakis przepis na dobre i latwe ciasto?