Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ralthinmkm

Czy muszę codziennie ćwiczyć?

Polecane posty

Gość Ralthinmkm

Witajcie kochane! Mam 19 lat i postanowiłam w końcu zabrać się za siebie. Od kilku dni regularnie cwiczę, około 6-7 wieczorkiem przez godzinę. Głównie jest to fitness, zumba, czacza itp. Dzisiaj na zajęciach WF miałam dwie godziny lekcyjne bez przerwy nordic walking( specjalne chodzenie z kijkami od nart) i od ramion aż po łydki wszystko mnie boli. Czy dzisiaj również tańczyć i ćwiczyć, czy odpuścić sobie dzisiejszy dzień i uznać, że WF mi wystarczy. Dodam,że mi zależy głownie na stracie cm w biodrach niż stracie kilogramów.

Gość Heniuś
Nie musisz. Minimum to dwa razy w tygodniu - dla zachowania zdrowia. Ale początkującym chcącym dojść do formy zaleca się ćwiczyć 3-5 dni w tygodniu. Wyczynowcy ćwiczą nawet 10 razy w tygodniu. Ja ćwiczę średnio raz dziennie. Z tego treningi intensywne i podstawowe powinny się przeplatać z niezbyt wymagającymi i uzupełniającymi. I nie ćwicz jak masz objawy przetrenowania lub kontuzji, bo to bez sensu - dobijanie się treningiem na 1/3 normalnej wydajności nie ma sensu. Do tego co jakiś czas (np. miesiąc) warto robić roztrenowanie - czyli zrezygnować całkowicie z intensywnych treningów. To jest bardzo ważne: zapobiegamy kontuzjom i przetrenowaniu a organizm po przerwie dużo lepiej zareaguje na trening. Warto też zapobiegać stagnacji. Podstawą wszelkiego celu powinna być progresja - czyli zaczynamy lekko, kończymy ostro, potem roztrenowanie i znów od nowa. Do rutyny organizm się szybko przyzwyczaja, więc efekty treningu zostaną zahamowane - progresja jest podstawą chyba wszystkich planów treningowych. Czyli: efektywny trening ma być urozmaicony, progresywny i uwzględniający roztrenowanie. Ale to tylko moja opinia :)

Ja się zgadzam, treningi powinny być urozmaicone i kompleksowe. Najlepiej to robić sobie przerwę co 3 dzień, wtedy wzrasta efektywność ćwiczeń. www.krosagro.com

Powinnaś ćwiczyć min 3 razy w tygodniu, ale włączając w to oczywiście wf, jeśli jest tak intensywny jak piszesz. Mięśnie muszą się zregenerować, poza tym możesz szybko się zniechęcić jeśli ciągle będziesz zmęczona i obolała. Lepiej ćwiczyć rzadziej, ale lepiej jakościowo ;)