Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dylemat językowy proszę o pomoc

Polecane posty

Gość gość

Witam. Jestem na etapie wyboru trzeciego języka obcego. Waham się między rosyjskim, francuskim a niemieckim, trochę też kusi mnie węgierski. Czy mógłby mi ktoś doradzić, który z tych języków najbardziej mi się przyda? Dodam, że znam już czeski i angielski.

Gość gość
Hm, nikt nie doradzi? ;)

Gość gość
I po co się udzielasz, człowieku? Pytam grzecznie, a dostaję takie odpowiedzi... Brak słów.

Gość gość
Myślę że najbardziej przyda się niemiecki, przynajmniej jeśli nie chcesz się wiązać jakoś ściśle z rynkiem wschodnim. Węgierski podobno jest niie do ugryzienie, jeśli nie masz jakichś nadzwyczajnych uzdolnień.

Gość gość
Czeski - zazdroszczę. Jest piękny, jak stara polszczyzna. Szukałam nauczyciela prywatnego (mieszkam w wielkim mieście) i nie udało się znaleźć, znam par slov i to wszystko

Gość gość
ja bym wybrała niemiecki

Gość gość
a hiszpański ?, w wielu miejscach na świecie można się nim dogadać

Gość gość
Najbardziej skłaniam się ku niemieckiego, ale tylko dlatego, że mieszkam w Katowicach. Nie przepadam za dojczem i nie wiem, jak mam zacząć się go uczyć. O wiele bardziej podoba mi się rosyjski, którego uczyłam się już przez trzy lata w liceum, nie wiem jednak, czy u pracodawców znajomość tego języka jest mile widziana. Francuski i węgierski też kuszą, ale wydają mi się dość trudne i nie wiem, czy jest na nie aż takie zapotrzebowanie. Za hiszpańskim jakoś nigdy nie przepadałam. Już prędzej bym wolała włoski.

Gość gość
Jeśli chodzi o czeski, uczyłam się tego języka prywatnie u rodowitego Czecha, co też Tobie polecam. Teraz umiem ten język na poziomie B2 i dalej się uczę. Marzę o przeprowadzce nad Wełtawę. ;)

Gość gość
PS. Bardzo pomogły mi w nauce tego języka częste wypady do Czech. Dzięki temu mogłam oswoić się z wymową i zacząć swobodnie komunikować.

Gość gość
Ech Czechy... Kocham Pragę. Ale się rozmarzyłam...

Gość gość
Moja córka zna b, dobrze angielski (uczyła się również w Londynie, w szkole językowej przez rok) niemiecki, poziom średni i rosyjski, poziom trochę więcej niż średni i było to atutem w dostaniu dobrej pracy