Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kinomaniak

Maciej Stuhr i piętno "Pokłosia"

Polecane posty

>>>Dla mnie zawsze jest sens tworzenia takich dokumentów choćby miała go obejrzeć jedna osoba, ważne, że to powstaje w ogóle.<<< Dla mnie też :). x >>>A jak już się odnosimy do źródeł to zapoznaj się z informacjami o niemieckiej organizacji Biała Róża i o Sophie Scholl.<<< Wiem o czym piszesz i pamiętam, że tych "antyfaszystów" było w całych Niemczech mniej niż moich kolegów na treningu :). To jest też przykład wybielania przez Niemców swojej historii. W tamtych czasach, działacz Białej Róży był dla typowego Niemca zdrajcą. Oni rzeczywiście wierzyli w Hitlera i go kochali. A ten, kto, Hitlera nie kochał wystarczająco mocno lądował w obozie koncentracyjnym :(, gdzie poprzez ćwiczenia fizyczne :D, pomagano mu odzyskać jedynie słuszny światopogląd :D. x >>>A wracając do ludzkich przekazów pamiętaj, że nie każdy się przyzna do wszystkiego co się działo wtedy, możemy tylko wierzyć na słowo w ustne przekazy a jak było tego nigdy nie będziesz wiedział na pewno.<<< Toteż ja w ustne przekazy nie wierzę do końca. W każdym jednak takim przekazie jest przynajmniej jedna rzecz, na którą człowiek opowiadający zwrócił kiedyś szczególną uwagę. I yta rzecz jest wg mnie prawdziwa :). x >>>Polacy natomiast mają bardzo duży problem do przyznawania się do własnych błędów. Bo chyba nie chcesz mi powiedzieć, że na wszystkie nacje świata tylko nasza jest czysta, nieskazitelna i zawsze szlachetna.... Chyba pora wyrosnąć z młodzieńczych fantazji.<<< Wyrosłem już dawno :). Np. oglądając filmy z lądowania w Normandii, bardziej sympatyzuję obecnie z broniącymi bunkrów Niemcami (w dużej części byli to Ślązacy), niż z atakującymi ich _merykanami :D. Dla Polaków II w.św. to była karta "czysta, nieskazitelna i zawsze szlachetna", bo... nie mieli okazji i możliwości bycia na dużą skalę tymi złymi :D :D :D. Ot: proza życia :).

Gość gość
Chodzi o mordy na Wołyniu które rozprzestrzeniły się aź do wschodniej Galicji pod przywództwem Szczepana Bandery.Były one dokonane ze szczególnym okrucieństwem mordowano całe wioski np. gdy polacy uciekali i opuszczali swoje wioski to ukraincy ich zawracali po to by ich wymordować wiem to od babci.

Gość gość
I´*´ I*

Gość gość
:-II >:-( :# :- :O

Gość gość
B-) :-e `:) ?-)