Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Znacie jakies fajne ksiazki opowiadajace o rodzinie

Polecane posty

Gość pikafka56
Ścieżki Życia, choć historia nie jest wcale usłana różami, ale przecież lubimy o tym czytać:)

Gość gość
z tematyki podanej w temacie kojarzy mi się najbardziej "Pudełko ze szpilkami Grażyny Plebanek, macierzyństwo w Polskich realiach. chociaż mnie osobiście ta książka jakoś nie porwała

Gość viktoriav
Bardzo mocną książką są Ścieżki Życia, bo akurat opowiadają o rozpadzie rodziny, ale pokazują też, że można się z tego podnieść.

Gość kujonkaa
Mi się ścieżki życia bardzo podobały, mogę polecić śmiało. Tematyka pasuje.

Gość gość
Bardzo, bardzo polecam cykl książek Krystyny Nepomuckiej "Samotność niedoskonała" i kolejne - rewelacyjnie napisane, jest tam i rodzina, i romanse i burzliwe losy Polaków na tle historii - wspaniale napisane i z ogromnym poczuciem humoru!

Gość puuszka
Ścieżki Życia, genialna historia, pokazuje, że życie nie jest usłane różami, ale z każdej sytuacji można się podnieść.

Gość etujka
Czytałam te Ścieżki Życia, super książka.

Gość gość
Pochlaniacz Katatzyna Bonda ksiazka o stosunkach rodzinnych z motywem kryminalnym dosc gruba ale wciagajaca. Oraz Slad na sniegu I Password to moje typy nr jeden. A jeszcze fajna byla Jeden dzien pisana w formie pamietnika

Gość Klara3331
Właśnie skończyłam czytać "Ścieżki życia" E. Kowalskiej i muszę przyznać, że na zimowe wieczory była to lektura idealna!

Gość Jolka Wiśienka
Też jesteś fanką Edyty Kowalskiej? :) Książka fantastyczna, idealna na zimowe wieczory :)

Gość gość
Gdybym wiedziała, że jest takie zainteresowanie, to mogłabym taką książkę napisać. Ciekawą i prawdziwą.

Gość Namimka
Szukałam, znalazłam temat, postanowiłam odświeżyć - jeżeli ktoś interesuje się historią rodzin, która nie do końca bywa tak szczęśliwa, polecę Wam "Kolonię Marusia". Niedawno wydana, poruszająca książka o relacji babcia-matka-córka i o tym, jak przez pokolenia możemy dziedziczyć pewne zachowania - zwłaszcza, jeżeli w tle dzieją się rzeczy naprawdę tragiczne.

Gość gość
Ostatnio znajoma poleciła mi do snu dobrą książkę "Moje pragnienie wolności" - polskiego autora. Warto przeczytać!

Gość gość
Lubię książki Szwai, zapomniałam jak ma na imię. Bardzo fajne, obyczajowe , czyta się lekko. Polecam.

Gość gość
Polecam Elegie o Ziemi - idealna na spokojne wieczory!

Gość gość
Polecam "Ścigając marzenia. W pogoni za złotem" - dotyczy tej samej historii, która jest poruszana w filmie "Gold"

Gość gość
"Do ostatniej lzy" A. Quindlen - ksiazka, przy ktorej plakalam i ktora zapamietam na dlugo "Matka" P.Hammesfahr

Gość gość
Mi zapadła w pamięć książka - "Dianetyka: współczesna nauka o zdrowiu umysłowym"

Gość gość
Podrzucam kilka ciekawych tytułów - również uwielbiam taką tematykę :-) "Wstyd" Laury Walsh - wstrząsająca autobiografia Angielki, matki trojga dzieci, uzależnionej od alkoholu i leków przeciwbólowych. "Babyville" Jane Green "Małżeństwo po szwedzku" Krystyny Johansson - trudne życie emigrantki w Szwecji "Ciepła głód" Katarzyny Błeszyńskiej "Nielegalne związki" Grażyny Plebanek "Ku słońcu" Ingi Iwasiów Pozdrawiam wszystkie mamy czytające coś więcej niż tylko horoskopy w "Życiu na gorąco" :-)

Gość gość
Warto przeczytać "Łzy Życia" !

Gość gość
Oczywiście "Krucha jak lód" Jodi Picoult

Gość gość
Wigilia Małgorzaty! Historia pewnej staruszki/babci mieszkającej na zachodzie. Najbardziej zrozumieją ją ludzie żyjący na emigracji i wiedzący jaka tam panuje mentalność. Historia w 100% zgodna z rzeczywistością. Niby napisana w Kanadzie ale doskonale odpowiada życiu seniorów w Europie Zachodniej. Na początku myślałam, że autorka jest z Belgii bo tyle rzeczy się zgadzało na obrazkach. Naprawdę robi wrażenie. Prawdziwe przesłanie. Ale nie zrozumieją jej ludzie mieszkający całe życie w Polsce i znający tylko polskie realia i mentalność.

Gość gość
Też zrozumieją tą książkę ludzie z zaburzeniami lekowymi, którzy się boją wychodzić z domu, boją się interakcji z ludźmi, nie ufają nikomu, sami spędzają wszystkie okazje do świętowania z gotowcami do odgrzania do mikrofalówki, a kontakty z bliskimi ograniczają do telefonu raz na jakiś czas. :( Ta książka jest ilustrowana, niby dla dzieci, ale moim zdaniem bardziej dorosły się utożsami niż dziecko. Można przeczytać za darmo w Smyku albo Empiku w kilka-kilkanaście minut, jak się nie chce kupować. W necie też są zdjęcia stron z fragmentami tekstu.