Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy w czasie ciąży gotowałyscie przy płycie indukcyjnej?

Polecane posty

Gość gość

Czesc Wiem, dziwnie brzmi to pytanie, ale prosze o potraktowanie go powaznie. Jestem w 9 meisiacu ciazy i do tej pory beztrosko pichcilam sobie jedzonko na płycie indukcyjnej i kolezanka mi pwoiedziala ze to ponoc niezdrowe dla dziecka w brzuchu. Pomijajac fakt czy to rzeczywiscie niezdrowe czy nie ( bo wiele juz w necie przeczytalam na ten temat) chcialam zapytac kobiety ktore mialy stycznosc z tym urządzeniem w trakcie ciazy, czy wasze dzieci rozwijaja sie prawidlowo?:)

Gość gość
jak tylko zobaczyłam 2 kreski na teście, spakowałam tobołek i zaszyłam się w bieszczadzkiej głuszy

Gość gość
Kobieto nie przesadzaj, oczywiscie ze gotowałam normalnie na indukcji i o dziwo mam zdrowego syna. Skad sie biorą takie paranoje

czego to ludzie nie wymyślą :o tak, mam płytę indukcyjną, całą ciążę gotowałam stojąc przy niej.urodziłam zdrową córeczkę, co prawda jest szatanem do potęgi ale to chyba raczej kwestia charakteru aniżeli działania płyty indukcyjnej. Z kim ty się kolegujesz :o ??

Niestety,zbyt częste buszowanie w necie skutkuje zbyt dużym wymyślaniem głupot;) Ja na początku ciąży wpadałam w panikę codziennie z najprzeróżniejszych, błahych powodów. W 9 miesiącu, jeśli wszystko do tej pory było w normie,należy się skupić na porodzie, na tym etapie już za późno na wymyślanie głupot ;)

Gość gośćdh
Wy powyżej, Cześkowa, Aleksandra i drugi gość, lepiej się doinformujcie, a potem kpijcie. Jestem osobą, która ma styczność z urządzeniami indukcyjnymi w pracy. To nie kuchenki, to coś innego działającego na tej samej zasadzie grzewczej. Prawda jest taka, że nie mogą przy tych urządzeniach pracować osoby w ciąży. Natężenie elektromagnetyczne jest dość silne i może wywołać poronienie. Oczywiście jak ciąża się utrzyma to takie natężenie może uszkodzić płód. Przy okazji można też mieć problemy z zajściem w ciążę. Nie wiem w jakim stopniu kuchenka indukcyjna jest słabsza w stosunku do tych urządzeń. Pewnie bardzo duża i nie stoi się przy niej 8 godzin dziennie, ale pomimo wszystko mając zagrożona ciążę, lepiej na czymś takim nie gotować.

Gość gość
Poniżej wypowiedź lekarki prof. Ewa Dmoch-Gajzlerska, ginekolog położnik, kierowniczka Zakładu Dydaktyki Ginekologiczno-Położniczej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego Czy podczas ciąży powinno się unikać pracy przy komputerze? TAK i NIE. Nikt dotąd nie udowodnił szkodliwości komputera dla przyszłej matki czy dziecka. Ale nie udowodniono również, że jest bezpieczny. Zalecam pacjentkom, by stosowały zasadę: trzy godziny pracy, pół godziny przerwy. Podobnie jest z komórką: radzę ją nosić z dala od brzucha, najlepiej w dużej torbie. Podczas jednego z KTG (monitorowanie czynności serca płodu), gdy pacjentka miała przy sobie telefon, dziecko reagowało pobudzeniem na dzwonek. Każda wibracja niekorzystnie stymuluje dziecko, które powinno rozwijać się w ciszy i spokoju. Jeżeli więc musimy skorzystać z mikrofalówki, to najlepiej nastawić ją, wyjść z kuchni i odczekać dwie minuty po wyłączeniu, zanim się ją otworzy. Podobnie z kuchnią indukcyjną. Może wpływać na płód, zwłaszcza w pierwszym okresie ciąży, w tzw. organogenezie. Przynajmniej do 20. tygodnia najlepiej włączyć ją i odejść – nie stać przy niej, nie mieszać.

11:09, też pracowałam w pobliżu pola elektrycznego. Zgadza się, że kobiety w ciąży nie mogą być narażone na działanie pola, ale pewnie ilość tesli w płycie ind jest mniejsza i nie zagraża ciąży.

Gość gość
Ja cala ciaze palilam ognisko

tak, i do dziś się zastanawiam, dlaczego moje dziecko jednak nie ma 3 ręki ;)

Gość gość
3 ręki nie ma, ale rozumu pewnie też nie za wiele...

13:49 wow, ale mi dowaliłaś ... mistrzyni ciętej riposty :O

Gość gość
jestem autorką tematu, bardzo dziękuję wszytskim za odpowiedzi

Gość gość
bo takie głupoty piszesz że aż żal. równie dobrze ktoś napisze że pił czy palił i ma zdrowe dziecko :O chyba lepiej słuchać lekarza i od niego dowiedzieć się co jest wskazane, a czego unikać niż czytać takie wypociny o 3 ręce :O ja całą ciążę jak włączałam mikrofalę to odchodziłam od niej, podobnie robiłabym z kuchenką indukcyjną - zalecenie lekarza.

Gość gość
Haha

Gość gość
problem w tym ze nie da sie gotowac normalnie stojac 2 metry od kuchenki

Gość gość
to nie gotuj. zamów se żarcie z maca to będzie zdrowo :O a tak na poważnie to da się gotować stojąc 2 metry od kuchenki, bo nie trzeba co chwila miąchać tego jedzenia. ja zresztą w ciąży miałam mega jadłowstręt, od czasu do czasu zjadłam coś z parowaru, a tak generalnie mało co - głównie surowe warzywa mi podchodziły.

Gość gość
Boże........... co też niektóre nie wymyślą. Siedzą takie od dnia zapłodnienia na zwolnieniu i wymyślają z nudów durnoty.

Gość lindaewaneglista
Toksyczna, zrób wróć na dobre i zrób tutaj porządek, bo to co dzieje się na tym forum, zakrawa o pomstę do nieba :o :o :o

Gość gośćiu
Tępe strzały - może ktoś z wyśmiewających pytanie, poda przynajmniej jakieś paranaukowe wyjaśnienie dlaczego zadane pytanie jest głupie? Wiecie w ogóle na czym polega indukcja albo co to jest pole elektromagnetyczne ? jesteście takie pewne bo urodziłyście zdrowe dzieci?