Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośćsdgsg

Niedobór żelaza. Actiferol Fe

Polecane posty

Gość gośćsdgsg

Witam, moja 5 miesięczna córka ma mały niedobór żelaza. Kupiłam jej Actiferol Fe (saszetki 7mg) i lekarka zaleciła podawanie 2 saszetek dziennie. Nie jestem przekonana co do tej dawki, ponieważ na ulotce jest napisane, że niemowlęta i dzieci do 3 roku życia lekarz ustala dawkę, a dla dziecka POWYŻEJ 3 roku życia 1 saszetka dziennie... Czyli, że 5 miesięczne dziecko ma dostawać więcej niż 3 latek? Podawała któraś z was ten Actiferol swojemu dziecku?

Ja daje. Mój synek jak mial miesiąc to bral co drugi dzień 14 mg, a co drugi dzień 21 mg. Teraz bierze codziennie po 7 mg. Nie sugeruj sie tym co jest napisane na ulotce, bo to lekarz na podstawie wyników badan wie ile brakuje żelaza dziecku. Oni to przeliczają w zależności od wagi dziecka.

Gość gośćkjhjhkh
nam lekarka zaleciła podawanie tak przez miesiac. Nie jest to za dlugo? Mowila ze jest to maly niedobor zelaza... a nie chcialabym jej go podawac jezeli nie bedzie juz potrzebowac. Moze po 2 tygodniach sama prywatnie zrobic jej morfologie?

Mój syn mial silna anemie stad te dawki. A wazyl wtedy ok. 3 kg. Na ostatniej morfologii anemia nie wyszła, wiec profilaktycznie dajemy 7 mg. Zbyt częste pobieranie krwi doprowadza do niedoborów żelaza i co za tym idzie do anemii. Ja bym na twoim miejscu podawala przez miesiąc, potem skontrolowała i ew. odstawila. Niedobór żelaza jest bardzo groźny dla dzieci.