Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość moiiisza

Mowienie na "mamo" do tesciowej

Polecane posty

Gość moiiisza

Czy tylko wedlug mnie wydaje sie to uwlaczajace dla prawdziwej matki biologicznej? Nie rozumiem jak mozna mowic "mamo" do tesciowej. Przeciez matka jest tylko jedna i przez cale zycie tylko ona zasluzyla sobie na ten "tytul". Nigdy nie bede mowic "mamo" do tesciowej i nigdy nie pojme dlaczego tak sie mowi.

Gość gość
nie sądzę, żeby to było dla kogoś uwłaczające. To się wzięło z tradycji uznawania męża/zony dziecka za członka rodziny i traktowania jak własnego syna/córkę. Co prawda ja tak nie robię, ale nie sądzę żeby ktoś się obraził. Specjalnej wartości do tego nazewnictwa nie przywiązuję.

Gość moiiisza
Mozliwe, iz to sie wzielo z tradycji jednak dla mnie wydaje sie to uwlaczajace, poniewaz matka cale zycie wychowywala zmieniala pieluchy inwestowala a tu nagle pojawia sie obca kobieta i nazywa sie ja tak, jak osobe, z ktora spedzilo sie cale zycie. Bez sensu i przykre

Gość gość
to Cię może zdziwię, bo mój mąż mówi do swojej teściowej "mamusiu" i jakoś nikomu to nie uwłacza

Gość moiiisza
Nie dziwie Cie to, poniewaz Twoj maz mowi to do Twojej mamy, ktora kochasz.

Gość moiiisza
Opinia jest jak dupa, kazdy ma swoja, aczkolwiek ja twierdze tak i nigdy, przenigdy nie powiem "mamo" do obcej kobiety.

Gość synowa i teściowa
Ja do swojej teściowej mówiłam "mamo", bo wiem że ona tak chciała, ale dla mnie to nie miało znaczenia i nie mam pojecia w jaki sposób mogłoby to uwalaczać mojej biologicznej mamie. Zięciowi dałam wybór, może mówic "mamo", albo po imieniu. Wybrał imię i jestem z tego zadowolona :)

Gość gość
mnie to własnie dziwiło, ale skoro chce tak mowic, to jego sprawa, ma dobrą teściową, to ją docenia, ja do mojej mówię "mamo", mimo że miłością do niej nie pałam i nie wyobrażałam sobie kiedyś takiej sytuacji, ale wszystko się zmienia, mojej mamie to nie przeszkadza, ponieważ ona również tak zwracała się do swojej teściowej i ceniła ją bardziej, niż własną matkę

Gość gość
Mam teściową 20 lat i nigdy do Niej nie powiedziałam mamo.

Gość moiiisza
Jesli kazdej ze stron to nie przeszkadza to jak najbardziej :) Chcialam poznac punkt widzenia osob, ktorym to nie przeszkadza i dlaczego tak mowia.

Gość gość
a tak z ciekawości- ile masz lat?

Mówię od samego początku do swojej Teściowej Mamo. Myślę, że stwierdzenie "uwlaczajace dla prawdziwej matki biologicznej" wiąże się z niską samooceną biologicznej matki. Oraz z jej zazdroscią.

Gość moiiisza
LenkaMarlenka Mysl jak chcesz, jak juz wspomnialam kazda opinia jest inna. gosc Mam 27 lat i niedlugo biore slub Po prostu szanuje to jak moja matka sie dla mnie poswiecala i uwazam, ze nikt inny nie zasluguje na to miano, szzegolnie osoba obca.

Gość gość
niektóre teściowe potrafią okazać więcej ciepła i zrozumienia od biologicznej mamy, rzadkie przypadki, ale są :) i dlatego nie rozumiem, jak można nie mówić takiej osobie również mamo? to jak mówisz per Pani? per Grażyno? ja bym się czuła strasznie, no bo czuć, że taka osoba trzymałaby mnie na dystans, a przecież jesteś w rodzinie. No chyba, że macie typowe okropne teściowe ;)

Gość gość
13;33 mam takie samo zdanie Czasem teściowa lepsza od rodzonej matki.

Gość gość
Powinno się mówić teściowo/per ty/ewentualnie czarownico/wiedźmo/stara suko.

Gość moiiisza
LenkaMarlenka Bedzie sie zwracal jak bedzie chcial. On wybierze.

Gość moiiisza
Z wikipedi: "Matka (mama) – kobieta, która jest rodzicem, urodziła i zazwyczaj jednocześnie wychowuje własne dziecko..."

Gość gość
mi się tez tak przed ślubem wydawało, że nigdy nie powiem do teściowej "mamo", bo matka jest jedna itd., miałam twarde zdanie w tej sprawie, a jednak kiedy po ślubie mi to zaproponowała, to wyszło jakoś samo i oczywiste jest to że do mojej mamy zwracam się nico inaczej, niż do teściowej, bo do niej mówię np "czy mama mogłaby" itp., a do mojej mamy bardziej na luzie, nie zakładaj z góry, że teściowa to obca osoba, bo to matka Twojego przyszłego męża, a w przyszłości babcia Twoich dzieci i tak jak ja nie kocham swojej, tak Ty nie musisz żywic do Twojej takich uczuć, bo teściowe sa różne, ale nie traktuj jej jak potencjalnego wroga

Gość gość
A teściowe mówią do was córko, córeczko? do mnie tak nie mówi, nie traktuje mnie też na równi ze swoją córką,więc ja nie mówię mama to chyba logiczne. To nie moja mama, a ja nie jesten jej córką, nie wiem po mówić mamo do obcej dla mnie kobiety. To matka mojego męża, nie moja. Na brata męża nie mówię, bracie, na siostrę nie mówię siostra, więc dlaczego mam mowic mamo do nie swojej mamy? To jakis wieśniacki nawyk rodem z obory, nigdzie w cywilizowanym świecie się z tym nie spotkałam.

Gość gość
LenkaMarlenka Tu sie zgodze :)

Gość gość
a ja mieszkam w tzw. cywilizowanym świecie jak to określasz, spotykając ludzi z różnych krajów i wyobraź sobie, że są dwa sposoby zwracania się do teściowych w wielu krajach- można mówić po imieniu albo "mamo"

Gość gość
tzw cywilizowany świat, buhahaha, nie rozśmieszaj mnie :) To jak się zwracacie do teściowej i ona do Was, wynika jedynie z Waszych relacji, są takie teściowe, które są lepsze od biologicznej mamy i taka osoba też powie Ci córko, a są takie do których strach mówić nawet po imieniu i faktycznie lepiej trzymać jak najdalej ;) moiiisza dziś w doopke sobie wsadź definicje z wiki, matką można być nie będąc nawet biologicznym rodzicem, to są przede wszystkim uczucia, a nie suche definicje, a co z adoptowanymi dziećmi ,dla których obca kobieta potrafi poświęcić wszystko łącznie samą siebie? dać takie uczucia jakie biologiczna, de facto osoba, która urodziła, nigdy nie zamierzała dać? hm ?

Ja jestem panią babcią ,dziwnie sie z tym czuje .Jak wnuczka podrośnie to pewnie bedzie pytała dlaczego jej mama mówi do babc***ani .Przy duzej różnicy lat nie bardzo widzę mówienie po imieniu .Mój syn tak sobie wybrał i jak on jest szczęśliwy to ja z daleka ,z dystansem bo jak widać nie jestem kimś ważnym tyko osoba obcą ,panią .Jeśli mam jakąś kasę to daje dla syna bo dla obcej osoby nie musze prawda.

Gość gość
Najbardziej by mi pasowało mówić do teściowej po imieniu, bo u mnie w rodzinie do wielu krewnych tak się mówi.

Gość gość
Proponuję "szanowna teściowo". To wyraża zarówno szacunek i jak stopień waszego powiązania.

Gość gość
ja na swoja mamo nie mowie , mame ma się tylko jedna !