Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

W tym roku kończę ogólniak ale nie mam zamiaru

Polecane posty

Gość gość

iść na studniówkę ani podchodzić do matury, po liceum pójdę do rocznej szkoły policealnej na asystentkę stomatologiczną. Tylko ja nie mam pewności czy mnie chociaż na tą roczną szkołę policealną stać bo w domu bieda aż piszczy. Mama nie zarabia, ojciec zarabia tylko dwa tysiące miesięcznie.

Gość gość
ale do matury mozesz podejść

Gość gość
A po co mi ta matura? Jak nie mam kasy na studia to po co??? Matura jest właśnie tylko przepustką do studiowania, do niczego więcej nie potrzebna. Ja pracuję jeszcze w sklepie dorywczo, by mieć kasę na własne wydatki.

Gość gość
jestem asystentka stomatologa, bardzo ciezko w tym zawodzie znaleźć prace, jest juz masa asystentek. A mature mozesz zdawac, teraz ci sie nie przyda ale moze kiedys w przyszłosci zmadrzejesz i pojdziesz na studia

Gość gość
ale jak ona ma zmądrzeć jak nie będzie miała pieniędzy na studia??? to bardzo drogie, nawet państwowe dzienne kosztują. Poza tym matura jest ważna tylko 5 lat, po 5 latach trzeba na nowo zdawać egzamin dojrzałości.

Gość gość
matura nie ma terminu waznosci

Gość gość
apropo matury, przeglądając kiedyś oferty pracy widziałam wymagania: wykształcenie średnie, matura... więc jednak się może przydać, po za tym nie wiesz, czy jak za jakiś czas zaczniesz pracować to, czy nie zaczniesz studiować. Mature zdajesz raz a masz na całe życie... Dalej: szkoły policealne są często darmowe, lub koszt jest w granicach 50 zł/mc-zaczęłam robić technika usług kosmetycznych ale rezygnuje-był darmowy, od września idę na technika administracji właśnie za 50 zł/mc...

Gość gość
Tylko pytanie, kto będzie płacił za studia skoro moich rodziców nie stać???? a ja nawet nie mam czasu jak się przygotować do matury.

Gość gość
a na co ci matura dziewucho jak w tym kraju nie ma pracy.

Gość stomatolog12
Gdybym miała do wyboru asystentkę spośród dwóch zaraz po studium, z identycznymi ocenami, jedną z maturą drugą bez matury to biorę z maturą, no tak to już jest. Nie podejść do matury BO NIE? tym bardziej nie chciałabym z taką osobą pracować :o

Gość gość
a co to jest w sumie matura, zwykły, bezwartościowy papierek.

Gość gość
Cały ogólniak jest tylko "przepustką do studiowania" Ogólniak sam w sobie to NIC

Gość gość
po ogólniaku można iść do szkoły policealnej.

Gość gość
Można iść do szkoły policealnej na darmowy kierunek do delty edukacja w Bytomiu. Ja idę na technika usług kosmetycznych, kierunek dwuletni, nauka co drugi weekend. Z tego, co wiem, tam mają dużo innych kierunków bezpłatnych, technik weterynarii, informatyk, rachunkowości, to z tych lepszych, co proponowali.

Gość gość
To było z 6- 7 lat temu, koleżanka po maturze poszła na technika usług fryzjerskich, no i skończyło się na tym,że i tak nikt jej nie chciał zatrudnić,bo woleli dziewczyny po zawodówkach. Te całe kursy są g****o warte.