Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość AMATOR akwarium

Akwarium mleczna woda POMOCY!

Polecane posty

Gość AMATOR akwarium

Otóż mój luby sprawił sobie prezent i kupił sobie dwie złote rybki Welonki, tylko jest jeden mały, ale kłopotliwy problem. Dwie rybki i tyle kłopotu. Mam średnie akwarium 4 razy większe od zwykłej kuli. Nalałam odstaną wodę i wpuściłam welonki. I woda zrobiła się na drugi dzień mdła, mleczna jak zamglone miasto. Eh postanowiłam kupić filtr odpowiedni do wielkości z bąbelkami powietrza. Karmię je o stałej pory raz dziennie szczyptą pokarmu suchego, bo w zoologicznym na razie nie mogłam dostać żywego. Jednak problem się powtarza. W akwarium na razie nie mam roślinek i mam zamiar zakupić w następnym miesiącu, tylko kamyczki kolorowe odpowiednie dla akwariów z Welonkami. Pomocy, co mam jeszcze zrobić żeby woda była czysta, może nie krystaliczna jak strumyk, ale żeby tej mętności nie było. Wiem, że rybkom się nie zmienia codziennie wody a co jakiś czas trzeba ją częściowo podmieniać... Kto wie jak sobie mam poradzić z tym problemem. Kiedyś miałam rybki, mój tata miał dwa akwaria wiedział co i jak, niestety czas minął chyba z 20 lat i już dokładnie nie pamięta co i jak.... dlatego szukam pomocy Tutaj bo szukam w necie i szukam i raz tak raz siak i już się człowiek gubi w tym co jest właściwe....

Gość gość
jak mowia wielbiciele medycyny homeopatycznej - woda pamieta twoja woda pamieta o smolensku :classic_cool:

Gość AMATOR akwarium
słabo Ci to wyszło xD Potrzebuje dobrej rady i pomocy a nie dziwnych wyrażeń które nie mają związku

Gość gość III
Co to znaczy akwarium cztery razy większe od zwykłej kuli? Prowadziłam kiedyś sklep zoologiczny, ale bij - zabij nie potrafiłabym powiedzieć jaką pojemność ma "zwykła" kula. Jaki filtr kupiłaś? z bąbelkami? to filtr czy napowietrzacz. To co kupiłaś filtruje wodę, czy tylko ją napowietrza? Co jest w środku tego " "filtra? Jakie duże są welonki? Mogą być stosunkowo malutkie, ale potrafią być naprawdę duże. A przyczyna mętnienia wody... : a) za małe akwarium dla dwóch welonek i to one mogą tak brudzić wodę, b) za dużo pokarmu dostają welonki, c) nieodpowiednie do akwarium kamyczki i to z nich coś się wydziela. Welonki dużo jedzą i bardzo brudzą wodę, potrzebny jest dobry filtr, często czyszczony i im większe akwarium tym lepiej, bo woda dłużej czystsza. A jeśli woda tak szybko, jak piszesz, się brudzi to trzeba jązmieniać, nie ma innej rady. :)

Gość gość
Wymień żwir na inny

Gość gość
nie mniej slabo niz twoja hodowla welonow podnioslem ci temacik wiec nie narzekaj

Gość gość
Akwarium mam sprzed 12 lat ale niech będzie nie wiem ok 10l. Nie jest duże ani zbyt małe dla dwóch rybek. Dwa welonki są samcami i wcale nie ma tu mowy o hodowli. Po prostu partnerowi zachciało się dwóch rybek w domu tak jak się kupuje małemu dziecku. :P No ale przyznam że fajnie mieć coś żywego w domu. Poza tym akwaria ładnie wyglądają. Jest wiele ludzi którzy kupują rybki z zielonym pojęciu o ich trzymaniu. Żwirek tu nie ma nic do rzeczy bo tydzień trzymałam je bez niczego i było to samo. Filtr mam aquael fan filtr plus mini ten najmniejszy który może wystawać z wody. Niestety inne dostępne w sklepie nie miałyby zastosowania w tym akwarium. Wiadomo dla dwóch rybek nie będę kupowała specjalnie akwarium też 30l. Welonki mają ok 3-4 cm. Welonki naprawdę dostają szczyptę pokarmu na cały dzień zjadają wszystko bo obserwowałam je. I tak jak pisałam wcześniej kamyczki nie są przyczyną bo wcześniej były bez nich i sytuacja była ta sama. Kamyczki są typowo przystosowane do Welonków. Wiadomo każdy kiedyś był amatorem rybek i trzeba sięgać po informacje... Myślałam też o jakiś środkach do oczyszczania wody.... " gość dziś nie mniej slabo niz twoja hodowla welonow podnioslem ci temacik wiec nie narzekaj " P****SZ głupoty. Twoje podnoszenie tematu wcale nie jest mi potrzebne jeśli nie znasz się na rzeczy żeby pomóc. Pojęcie hodowli radzę poznać bo ja nie mam żadnej hodowli Welonków. Tylko po prostu dwa samce. Każdy się jakoś chce czegoś nowego nauczyć dlatego zasięgam po rady, których ty mi na pewno nie udzielasz, więc jesteś tutaj całkowicie zbędny....

Gość gość
No a gdzie rada? masz 800l to się ciesz z basenu xD jak nie wiesz jak rozwiązać problem to po co jesteś

Gość gość
Ktoś coś jeszcze poradzi. Interesują mnie wypowiedzi na temat i konkretne. Inni niech sobie darują, bo wcale nie pomagają w sprawie.

Gość gość
Po 1 Za dużo jedzenia Po 2 Za małe akwarium Po 3 Za drobny żwirek Po 4 Prawdopodobnie filtr do d**y Po 5 Czasem google 'a używać

Gość luiza981
Być może akwarium jest za małe albo rybki dostają za dużo jedzenia. poszukaj nowej karmy lub nowego akwarium chociażby na http://allezoo.com.pl/123-Akwarystyka W ostateczności poradź się weterynarza. Niestety cieżko jest stwierdzić co dolega rybkom nie widząc tego.

Gość gość
ktoś się spuszcza do akwarium, chce zapłodnić złote rybki

Rybki już może padły...post sprzed roku. A swoja drogą było kupić gupiki. One nie są aż tak wymagające a są fajne i ładne :)

Gość gość
jak dla mnie to dziwna sytuacja z ta melczna wodą bo jak masz dobry filtr to powinno być ok. chyba najlepiej byłoby dopytac w zoologicznym. Ja się ciesze bo ostatnio do swojego akwarium dokuoiłam folie samoprzylepną kolorową i bardzo fajny jest teraz efekt. Chyba nawet ryby jakos się wiecej ruszaja ;) jak cos to w tym sklepie internetowym maja Duzy wybór folii http://sklep.akces-plexi.pl.