Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Susan07

Nowe zycie po... czyli jak zyc zdrowo z usmiechem na ustach.

Polecane posty

Gość gość
witam , mam do pań pytanie , co powiecie na temat stosowania oleju cedrowego przy przewlekłych dolegliwosciach żołądka z którymi się od lat borykam

A oto mój pomysł na lekką kolacje (3 godziny przed snem) jogurt naturalny 180g otręby żytnie (3 łyżeczki dodać do jogurtu) 2 szt mandarynek dorzucamy 2 szt lekkiego pieczywa wysoko błonnikowego sonko kruchego ,może też byc razowe,delikatnie smarujemy twarożkiem najlepiej z Bielucha. Polecam

Olej cedrowy jest otrzymywany z orzechów cedru syberyjskiego. Jest łatwo przyswajalny przez organizm, posiada dużą wartość odżywczą,Podstawą jakości oleju cedrowego jest wysoka zawartość witaminy F, sprzyjają one obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi. Witamina E (tokoferol), której w oleju cedrowym jest 5 razy więcej niż w innych olejach. Olej cedrowy wykorzystywany jest w leczeniu chorób układu pokarmowego, Wzbogacenie diety w olej cedrowy, przy chorobie wrzodowej jest konieczne ze względu na czynniki chorobotwórcze. Tłumi on bowiem wydzielanie kwasu solnego, reguluje ilość powstających w żołądku kwasów, a znajdujące się w nim rozpuszczalne w tłuszczach witaminy pomagają procesom regeneracji śluzówki żołądka i przełyku. Olej reguluje pracę jelit, sprzyja opróżnieniu, Olej ten można stosować właśnie przy dolegliwościach żołądkowych działa jako osłona,i najważniejsze olej cedrowy pomaga na wrzody żołądka i dwunastnicy, zaparcia, nadkwasotę, nieżyt żołądka, stany zapalne w przewodzie pokarmowym i niestrawność. Wpływa pozytywnie na pracę wątroby, śledziony, trzustki i woreczka żółciowego. Więc gościu możesz go stosować bez problemu a nawet trzeba

Gość gość
właśnie to o nim czytałem :) tylko chodzi mi czy ktoś to już praktykował i z jakim skutkiem ;)

Gość gość
straszna ?

tak gościu straszna, bo gości nie czytam mam złe doswiadczenia jak ktos jest nie zalogowany i pisze jako gośc, no ale w tym wypadku przepraszam skoro meczysz sie z żoladkiem tak jak ja... reszta pomyśli ,ze nic mi zdrowego chyba nie pozostało ... no nie raka nie mam :) nie stosowalam oleju cedrowego i przyznam się ,że pierwszy raz o nim słyszę a bardzo dużo czytam ksiązek i w necie o zdrowiu ,choruje na zapalenie żoladka 31 lat, w wieku 17 lat mialam wrzody :( cóż wspomagam się lukrecją i siemieniem lnianym ale na dzien dobry controloc muszę zarzucić bo inaczej masakra ale z 40stki zeszłam na 20stke pozdrawiam z ranka :)

Deep chyba nie chcesz wiedziec co myślę o Twojej kolacji :) bo pewnie i tak znasz moje skromne zdanie... pozdrawiam z ranka :)

mam doła..., no ale coż zbieram się do szpitala leki oddać :( masakra dlaczego one w Anglii kosztują 2 funty? u nas 180 zloty? wytłumaczy mi to ktoś?

CEDRUS, OLEJ Z ORZECHÓW CEDROWYCH, 100ML 45,59zł Suplement diety Cedrus to olej otrzymywany z orzechów cedrowych, przyspiesza gojenie wrzodów żołądka i dwunastnicy dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, które uszczelniają ścianki naczyń krwionośnych i nabłonek wyścielający układ pokarmowy. NNKT obniżają poziom cholesterolu we krwi i dbaja o mięsień sercowy, zapobiegając chorobom krążenia. Zwiększają elastyczność ścian naczyń krwionośnych, ułatwiają przepływ krwi, utrudniają agregację płytek i powstawanie zakrzepów. Witamina E. hmm bardzo drogo wychodzi a teraz przeczytaj to: Siemię lniane stosowane jest głównie jako produkt działający osłaniająco i regenerująco na błonę śluzową przewodu pokarmowego. Ponadto ze względu na to, że zawiera w swoim składzie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, obniża cholesterol, ma też działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe Nasiona lnu zawierają bardzo dużo oleju, a także związki śluzowe, białkowe oraz kwasy organiczne, jak chociażby kwas askorbinowy, enzymy, sole mineralne – cynk, magnez, żelazo. Olej, który uzyskujemy z nasion lnu, zawiera kwasy tłuszczowe omega-6, fitosterole i witaminę E. Nasiona lnu wykorzystuje się w lecznictwie już od wieków. Siemię lniane działa powlekająco, zmiękczająco i osłaniająco na śluzówkę jelit. Len używany jest w zapaleniu oskrzeli, chorobie wrzodowej, kaszlu, chorobach skórnych, leczeniu oparzeń i odmrożeń. Świetnie działa na popękany lub łuszczący się naskórek. Olej lniany jest najzdrowszy na świecie. Przyspiesza regenerację błon śluzowych i naskórka, a także obniża poziom lipidów i cukru we krwi. Ziarna lnu to również doskonały preparat na odchudzanie. Według badań amerykańskich naukowców, stosowanie siemienia lnianego pozwala zahamować rozwój raka prostaty. W eksperymencie brały cztery grupy chorych, z których dwie przyjmowały siemię lniane. U mężczyzn z grup spożywających tę roślinę, tempo, w jakim namnażały się komórki rakowe, było o 30-40% niższe niż u badanych z pozostałych grup. cena ? 500 g 5.40 co Wy na to?

Gość agatka1214
Hej i znowu 100 na wadze niby nie jem wiecej moze bo jestem przed okresem nie wiem sama ale nie jest to motywujace musze tez wage zmienic bo nie jest chyba dokladna .mysle o piciu octu jabkowego co wy na to? No i dzisiaj sniadanie 4jajka obiad piers z kurczaka i mnustwo surowki z kiszonej kapusty to dziele na 2porcje jedna zjadam o 12druga o 15 ikolacja kapusta pekinska ogorek feta szynka i papryka z olejem lnianym czyli salatka

Gość agatka1214
Gerda nie smuc sie nie wiem naprawde co napisac musi byc dobrze najgorsze sa takie dni jak czlowiek ma wszystkiego dosc sama z takimi sobie nie radze ale mysle wtedy ze jutro bedzie lepiej niedlugo swieta rodzina przyjedzie zaraz az wlacze koledy trzeba poczuc jakos ten klimat swiat

Gość gość
gerda , nie wrzucaj wszystkich do jednego worka , gość gosciowi nierówny , pamiętaj ;) biorę leki na żołądek codziennie od kilku lat i pora coś z tym zrobić , o ile się da ... pozdrawiam

Dzięki agatko aj szkoda słów lekarka mi powiedziała ,że mają pełno tego leku i nie mają komu go rozdać bo mają inne odczynniki i dlatego tyle ludzi odpada , a teraz najlepsze oddałam jej leki i dostałam recepte na to samo za 180 złoty masakra :( aga a doczekam się na tą czerwoną kapustę? obiecałaś zapytać mame i :(

Gość agatka1214
Doczekaszale wczoraj to sue chwile widzialysmy i zapomnialam a co myslisz o tym co wczesniej napisalam o yym chudnieciu i occie jablkowym bo nie skomentowalas tego

gerda ja ci to bardzo prosto wytłumaczę ,bo mieszkamy w chorym kraju czyli w Polsce , a co do kolacji to nie widzę nic złego w nim,zresztą na śniadanie w dniach beztreningowych też stosuje i jest ok

Gość agatka1214
A co myslisz o tym zastoju ?

Gość agatka1214
Aha dobra to nie bede sie przejmowac dzis zrobie surowke z pora i jogurtu greckiego bede miala jutro do kaszy tylko te swieta ale nie bede jesc zadnych ciast slodyczy no tak mysle o salatkach najwyzej z mniejsza iloscia majonezu zrobie tez taka z olejem lnianym miesko oczywiscie pewnie kielbase bo jedzieny w niedziele wedzic no i sledzie znalazlam fajny prrzepis na sledzie w zalewie slodko kwasniej na okres swiat tez zrezygnuje z chleba

Gość Michaela40
Witam :) jestem zaganiana, mam Wigilię w pracy, a dzieci mają też przynieść "coś swojego" na swoje Wigilie do szkoły (jutro). Więc latam po sklepach i siedzę w garach. Nie mam czasu pisać, ale nadrobię, obiecuję :) Pozdrawiam 🌼

Gość agatka1214
Gerda ta surowka tez jest z octem

Tak Deep chyba masz rcję ale przez to doła mam:( Polska chora ja chora :( ale pozdrawiam pewnie prackasz ...

agatka Ty nie myśl tyle, tylko proszę jak chcesz sie doprowadzić do porządku to żadnych słodyczy do konca zycia jak sobie latem zarzucisz loda albo jakiegoś herbatnika raz na jak to sie mówi ruski rok to ok ,przecież chcesz schudnąc to primo, a secundo ma być zdrowo :D surowki z kaszą ? :) swięta bez chleba ? ok nie bedzisz mnie pytała co z czym bo bym nie nadążyla odpowiadać :P i żadnych ziemniakow,makaronow i kukurydzy juz Cię nie proszę o przepis na sledzie bo sie doczeka tak jak na kapustę :(

Gość agatka1214
Napisalam Ci ze kapusta jest z octem a Ty nie chcialas z octem a jakie sledzie chcesz?

Dzien dobry :) Co do "grzechow" zywieniowych to ja jestem tego samego zdania, co Gerda. Nie mozna sobie wiecznie wszystkiego odmawiac. Ale dobrze jest "odpokutowac" ruszajac sie. Na przyklad zjesz kawalek ciasta, to wiesz, ze musisz poplywac albo pojsc na dlugi spacer. Widzialam kiedys taki program, ze babki musialy najpierw na przyklad pojsc na spacer po gorach a potem oferowano im np. kawalek ulubionego sera badz deser, ktory mial rownowartosc kaloryczna tego, co stracily. Z tego, co pamietam, to czesto sie jednak nie decydowaly na ten deser :) Agatka, rozwaz porzucenie tego majonezu na codzien, nie wiem, dlaczego jestes do niego az tak przywiazana, zastap twarogiem albo czyms w tym stylu. Milego dnia wszystkim zycze!