Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Susan07

Nowe zycie po... czyli jak zyc zdrowo z usmiechem na ustach.

Polecane posty

Witajcie w poniedziałek z ranka :) sonia ja się nie wystraszyłam ja spać poszłam ja mam budzik na 5.25 oj nie narazie nie idę na mitingi AA nie mam czasu ani ochoty no coż nic ze sponsoringu na ten czas a co będzie dalej to się okaże. Dziękuję za tę modlitwę bardzo i jak jeszcze jakieś znacie pomagające żyć to ja proszę.Od wczoraj zmawiam Pod Twoą obronę w intencji alkoholikow. Ja czytałam o 12 krokach i oglądałam program tydzień temu o zdościuczynieniu no coż ja rozumialam go bardzo dobrze ale ja nie mam komu zadościuczyniać ,ponieważ nikogo nie skrzywdziłam (poza Bogiem oczywiscie bo chlanie to grzech), więc cofnełam się do 8 kroku też zero bo nie mogę zrobić listy.Cofam się do 7 kroku to robię cały czas bo wiem, że Bog powolal nas do zycia w okreslonym celu a my mamy godnie i w/g jego przykazan je przeżyć możemy ,proszę go o silną wole, rozum itd ,cofając się do 6 kroku tak mam a 1.2.3.4 i 5 krok też mam za sobą i 10 ty .W/g mnie jestem na kroku 11stym i tego będę sie trzymała ot co :)

Witaj wieczorna może zle sie modlisz? sprobuj : MODLITWA O DAR TRZEŹWOŚCI ZA PRZYCZYNĄ BŁ. FIDELISA Boże, źródło życia i miłości, Twój Jednorodzony Syn Jezus Chrystus, przez mękę i śmierć odkupił nas do nowego życia. Za przyczyną bł. Fidelisa, jednego z grona 108 męczenników, który zostawił nam przykład życia wiernego Bożym przykazaniom i ideałom św. Franciszka, udziel mi łaski trzeźwości i wytrwania w niej do końca moich dni. Niech jego wstawiennictwo umacnia mnie, a także moich braci i siostry, w pokonywaniu słabości i w radosnym przeżywaniu Bożego dziecięctwa przez Chrystusa Pana naszego. Amen. i za TYCH, KTÓRZY LEKCEWAŻĄ PROBLEM ALKOHOLIZMU Panie Jezu Chryste, który umarłeś dla zbawienia człowieka. Pomóż nam, Twoim zaślepionym dzieciom, zrozumieć istotne niebezpieczeństwo wynikające z alkoholizmu: duchowe i fizyczne szkody wyrządzone sobie i innym. Pomóż nam, zrozumieć wartość trzeźwości i wprowadzać ja w życie ku Twojej chwale i ku własnemu zbawieniu.

wieczorna i do Matki Bożej Maryjo, Królowo i Matko moja! Pragnę przyczynić się do przyspieszenia królowania Twego przez wypełnienie Ślubów Jasnogórskich, przez miłość i zgodę w rodzinach. Oddaję Ci się, Zwycięska Pani Jasnogórska, jako Twoje narzędzie i jako pomoc Twoja, aby stoczyć pod Twoim sztandarem święty bój ze straszną klęską rozbicia rodziny, wzajemnej nienawiści, pijaństwa i niemoralności. Cechuje mnie jednak słabość i nieudolność. Proszę Cię więc pokornie, abyś mnie natchnęła odwagą i siłą, mocą i wytrwałością. Chcę w każdym środowisku, jako chrześcijanin, dawać świadectwo całkowitej trzeźwości i zawsze kierować się w życiu dobrem innych ludzi. Proszę Cię więc o ratunek dla moich braci, nieszczęśliwych niewolników.

A teraz modlitwa na początek dnia : Święty Judo Tadeuszu, pomóż mi w tej chorobie, która dotknęła mego ducha, psychikę i ciało. Umacniaj moją słabą wiarę we wszystkich sytuacjach, które mnie spotykają. Naucz mnie zachowywać cierpliwość i spokój, gdy sprawy nie układają się po mojej myśli. Spraw, święty Judo Tadeuszu, aby nic nie zdołało zachwiać mojej decyzji trwania w trzeźwości i zachowania abstynencji od napojów alkoholowych. Amen. i zyczę spokojnego poniedziałku i spadam do pracy dziś koniec miesiąca jak to mówi susan mam trochę tyry hehe

Gość Samsonka
No to się porobiło... Miłego dnia Wszystkim życzę :)

Gość gość
Yolanta to Ty na taj liście musisz umieścić tylko siebie.I sobie zdośćuczyń.Zresztą kroki przerabia się po kolei.Jak nie masz takiej listy to dobrze,to poczucie winy masz mniejsze. Witaj Samsonka!Zaliczamy jedynkę? Aha,kroki są dla alkoholików,to,że ja jestem uzależniona to nie znaczy,że wy także.

Gość Sonia 1
To byłam ja,czyli Sonia 1

soniu ale ja tak pod siebie te 12 kroków patrzyłam no to chyba dobrze ,że nie mam listy nie wiem jak inni tutaj ale to może dać do myślenia. Tak masz rację chlanie doprowadziło mnie do utraty zdrowia ,hmmm a może od początku zaczęłam chlać bo byłam wiecznie chora :( przynajmniej nie czułam bólu i nie myślałam o tym tyle ale to oczywiście pogarszało moje i tak słabe zdrowie . Gdy wyniki pokazały 320 cholesterolu a trójlicerydy -nie dało się policzyć a przecież byłam na lekkostrawnej diecie bez słodyczy i kawy hmmm coś nie tak i do neta co to są trójglicerydy i od czego rosną? OD UŻYWEK czyli :kawa,papierosy,słodycze ( cukier i tłuszcz palmowy i inne trans ),alkohol ... czyli u mnie alkohol i znalazłam się na tamtej poprzedniej stronce i zaczęłam trzezwieć a sopiero wtedy wylazły na wierzch wszystkie choróbstwa ze zdwojoną siłą ,które były zagłuszane przez alko więc soniu zadościuczyniam sobie modlitwą,zdrowym bezmięsnym odżywianiem i suplementacją. Jestem i zawsze byłam osobą wierzącą ,moze dlatego przez tyle lat chlania nie upadłam na dno ... W niedziele jak nie poszłam przez kaca do Koścoła to niemogłam się odnaleść przez cały tydzien ,zawsze starałam się być na rekolekcjach przed swiętami i iść do spowiedzi ale różnie z tym było muszę przyznać ale nigdy nie odwróciłam się od Boga ,nawet jak zabrał nam siostrę ... ja nie wiem czy ktoś to w ogóle czyta? czy Was zamęczam ;)

Gość Sonia 1
Niby wszystko dobrze,ale jak nie możesz utrzymać niepicia to zawsze gdzieś tkwi błąd/najczęściej w myśleniu/. U mnie to jest tak:alkohol mi szkodził i nie chcę go pić.Czasami błąd tkwi w myśleniu:nie mogę pić. Teraz o cierpieniu:nikt nam nie obiecywał,że w życiu będzie łatwo.Dla mnie zbawienny okazał się stały rozwój dojrzałości duchowej.Dotychczas myślałam,że w życiu chodzi o to aby nie cierpeć/najbardziej duchowo/.Że ludzie są szczęśliwi kiedy nie cierpią i to był mój błąd.Cierpienie i porażki to nie są nieszczęścia i mój pech.One są po to aby mnie umacniały. Następny jest strach:ja się bałam strachu,bałam się utraty tego co mam.A potrzebna była mi gotowość do zmian. Tego jest bardzo dużo,Jak popiszemy to może znajdzie się odpowiedź.Tu może nam pomóc Deep,bo on jest wolny i dobrze myśli.

sonia ja też wiem ,że mi alkohol szkodzi . przez niego mam dne moczanową i gdybym dalej chlała to już nerki by mi dawno siadły i wszystko po kolei .Nie wiem gdzie tkwi bład ,że nie umiałam mamie odmówić drinka czy ,że na to wypiłam jeszcze piwo :( ale wczoraj poszłam do spowiedzi i do Komunii świętej i mam odpuszczone :) :D A dziś czuję się ok na sniadanie miałam grahamkę z awokado i papryką a na obiad mam kaszę jaglaną z mlekiem kokosowym śliwkami,sezamem ,cynamonem i mielonymi orzechami.Na kolację sok z marchewki i buraka :) Juz marchewka troszki podrosła na soki a i buraczki dorodne są. W tym tygodniu musze pomrozić pomidory,paprykę i cebule cukrową na zimę :) agatka jak tam Twoje chemiczne mleko z owsianką ???

Gość Sonia 1
Odmawiania też trzeba się nauczyć.To znaczy wchodzimy tutaj w asertywność.Mówimy krótko,,nie,dziękuję,,.Najgorzej jak uważamy,że nie wypada odmówić albo,że trzeba się wytłumaczyć dlaczego nie chcemy.Znam ludzi,którzy uczyli się tego przed lustrem.To może wydawać się śmieszne ale niestety nie jest.Ja mam to wszystko też przerobione.

no to chyba jestem w domu ,muszę się tego nauczyć bo nie umię odmawiać tu już nawet nie chodzi tylko o alkohol ile razy pożyczyłam kase i jej nie zobaczę :( sonia w piątek odmówiłam bo powiedziałam ,że jestem zmęczona i mnie boli głowa i było spoko a przez całą sobotę to mi zabrakło argumentów ... dla mnie to nie jest śmieszne mogę i przed lustrem a co mi tam

Gość Sonia 1
Ja krewnych to tak przyzwyczaiłam,że nawet nie pytają.No ale to jakby naturalne u mnie po tylu latach.Ale odnośnie innych spraw to pomimo warsztatów nadal mam problem przy odmawianiu.Łapie się na tym,że się tłumaczę i czuje winna.To tkwi we mnie całe życie.Za to jak mi się uda powiedzieć,,nie pasuje mi,,bez tłumaczenia to jestem dumna z siebie i dobrze się czuję.Jak pies co upilnował swōj teren.

no ale mama została nad jeziorem to mnie kusić nie będzie hehe ,męża piwsko mnie nie rusza a nie mam krewnych z którymi piję ani znajomych... no wysłałam dzieciakom paczkę do Anglii :)

Gość agatka1214
Czemu chemiczne niektorzy sa uczuleni na laktoze i tylko takie moga

Gość YOLANTA555
agatka ja jestem uczulona na laktoze więc nie używam mleka ,dlaczego chemiczne? a widziałaś już krowę co daje mleko bez laktozy?

z normalnego mleka odciągnięto laktoze a w to miejsce dodano cukier teraz rozumiesz??? ten spryt? to coś na poziomie produktów light odciągają tłuszcz dodają chemię ot co lasko a właśnie podaj skład tego mleka? bo nie chce mi się teraz do biedry lecieć ale sprawdzę napewno !

Gość agatka1214
Podam jak bede w domu kupie jeszcze to sojowe z biedry ale podobno niedobre

Gość agatka1214
Ale ja nie jestem a lubie oteby z mlekiem a na nielacznieniu noe moge ze zwyklym

Gość YOLANTA5555
Agatka to ja juz nie pojmuje Ciebie mleka z owsianka nie mozwsz na rozlacznej a mleko bez laktozy z owsianka mozesz? Lasko wytlumacz mi to bo nie pojme tego sama :(

Gość YOLANTA5555
A ja popralam zrobilam sobie domowy kisiel z jagod i odpoczywam na tarasie potem sok z marchwi i spac typowy dzien lenia :) A jak reszta sie trzyma? Dajcie znac laski i kris co tam.....?

Gość YOLANTA555
i cisza... pewnie szykuecie dzieciaczki do szkoły :) no nic pozostało mi Was pożegnać dobranoc

Gość agatka1214
Pisze ze zawartoasc laktozy zostala obnizona o 99,8%

Gość agatka1214
No pytam sie czy moge bez laktozy lub sojowe zrozumialam ze tak

Gość kris82
A ja się poświęciłem tak pracy, ze nie mam czasu na picie... mysle ze pracoholizm jest jednym ze srodków aby nie myslec o alko... Ostatni tydzien mam normalny ... nawet jak wieczorem po pracy wypilem 2 piffka obudzilem sie rano i jak mlody Bog sie czulem ... Kawka sniadanie i do pracy ... Dzia bylem od 8 do g 22 w terenie autem ... zwyczajnie wiem ze nie moge pic bo strace. prace i prawko ... Wiekszego straszaka nie ma... Kazdy ma swoj sposob na radzenie z nalogami ... Mam jeszcze dwojke swych dzieci do wychowania takze jest co robic....

Gość Tajga25
Witam, wpadam tylko na chwilke, chcialam sie pochwalic, po pracy poszlam do lekarki, opowiedzialam jej o moim problemie. Zrozumiala, ze potrzebuje pomocy. Ustalilysmy plan dzialania. Na razie mam sprobowac sama. Nie kupowac, nie pic. Jesli bede potrzebowala lekow by sie wspomoc mam wrocic. Na razie dala mi tylko lub az tabletki na spanie bo po takim czasie zasypiania po alko sama nie zasne. Teraz siedze i ogladam film, jest fajnie. Ciesze sie z tego pierwszego dnia " bez", pierwszy, malutki kroczek za mna. Pozdrawiam wszystkich i zycze milej nocy.

Gość kris82
Tajga Od czegos trzeba zaczac ... brawo za podjętą decyzję. :-) . Jeśli coś mogę doradzić... te tabletki nasenne fajnie usypiają ale pozniej z rana cięzko się wstaje ... nie wiem jaką lekarz dał Ci dawkę i jaki lek ... Jak mialem do pracy wstac o 4:40 przy wzietej tabletce o g 21 nie bylo szans ... tak piszę zapobiegawczo bo wiem z autopsji jak leki nasenne dzialaja przynajmniej na mnie.

Gość Sonia 1
Gratuluję Tajga.Tak trzymaj. Tobie Kris również.Tylko z tym pracoholizmem przystopuj,rodzina jest ważna.

Gość Sonia 1
Gratulacje dla tych,którzy dzisiaj nie wypili. Kris,ile masz już dni bez alkoholu?

Gość Sonia 1
Myślałam,że nie wysłałam,a to strony nie przechodzą.