Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak ubierać noworodka do snu?

Polecane posty

Gość gość

Mamy 2 tygodniowego synka. Po kąpieli ubieram mu zwykle, cieplejsze śpioszki lub spodenki i body. Daje go do rozka (czy jak to tam się nazywa). I przykrywamy go kocem. Mamy w domu w nocy ok. 18-19 stopni. Zastanawiam się czy jest ok, czy czymś go jeszcze nakryć kołdrą?

Gość gość
Wedlug mnie za cieplo. Rożek i jeszcze kocyk.

Gość gość
ja wałkowałam przez pierwszy roczek body+pajacyk, córa przykryta kocykiem do tego. W domu też do 20 stopni w nocy. Ale i ja i mój mąż jesteśmy zimnolubni i chyba dziecko też takie jest bo i z tego kocyka się rozkopywała, co robi do teraz :)

Gość gość
ja urodzilam w styczniu ubieralam body z krotkim rekawkiem lub na ramiaczkach i na to pajaca i do rozka stopni okolo 20 mielismy no i w rozku spała przez jakies 2 miesiace chyba ubieralam ja tak jak nas, plus jedna warstwa czyli to body

Gość gość
Czyli za ciepło ?

Gość gość
ja od początku ubierałam tylko w pajaca i przykrywałam kołderką.

Gość gość
najprościej jak chcesz sprawdzić czy maleństwu nie jest za zimno to w nocy jak się przebudzisz to sprawdzasz jak ma ciepłe czółko i szyjkę to jest mu dobrze, może mieć zimne rączki. Przegrzewać dziecko też nie jest dobrze.

Gość gość
Moja corka od urodzenia spala tylko w pajacyku na gołe ciało. Na początku była zawijana w rożek, teraz ma kocyk ale i tak ciągle się rozkopuje.

Gość gość
moj ma 20 mc i śpi w body na dlugi rękaw i ciepły lekko polarowy pajacyk plus skarpetki :p jak ma np cieniutkiego pajacyka i brak skarpet to jest cały zimny rano śpi nie przykryty

Gość gość
Zimą zakładałam body, na to pajacyk, w rożek i kocyk, jeśli było trzeba.

Gość gość
w szpitalu mi powiedziano: temp w domu 21 st C, nie ubierac ciepło, bo siedzi w beciku. Ubieram wiec w pajacyk sam, lub body i polspiochy, lub kaftanik ze spiochami lub body z ostatnimi.

Gość gość
a i dodano ze rece moga byc zimne, najwazniejsze, zeby stopki byly cieple. czasem dodaje skarpetusie.tyle

Gość gość
ciepłote u dziecka sprawdza się na karku. wtedy wiemy czy mu zimno/za ciepło czy w sam raz. dziecko powinno spac w temp. do 21 st. C. ale 2-3 st więcej to nie zbrodnia. w tych tem. cieplejsze spiochy i przykrycie pieluszką starczy. To taka profilaktyka przed przegrzaniem, odparzeniami i smiercią łożeczkową. Nasz maluch śpi w body, przykryty pieluszką flanelowa a czasem lekkim kocykiem. W rożku by sie chyba uparował. Dziecko, jesli bedzie mu za zimno da znac.

Tak się zastanawiam, czy dzieciom/noworodkom jest jakoś cieplej niż dorosłym? Wiem, że mają jeszcze brunatną tkankę tłuszczową, której pozbawiona jest osoba dorosła.. ale ja mam w domu w sypialni ok. 19 stopni, śpię w piżamie z polaru (długie spodnie, długi rękaw) pod zwykłą kołdrą z syntetycznym wypełnieniem, ale gdybym się odkryła, byłoby mi chłodno i nieprzyjemne. Naprawdę małemu dziecku, leżącemu nieruchomo bądź co bądź, wystarczy bawełniane wdzianko i pieluszka flanelowa/cienki kocyk?

Gość gość
tak. szkoła rodzenia nas tego uczyła, pediatra z rodziny męża potwierdziła. że rodzice powinni obniżyć temp do 19 st, ubrac się cieplej niż zwykle do snu a dziecko wlasnie tak. neonatolodzy na oddziale poporodowym za głowe sie łapali, że matki owijają ubrane noworodki w rożki, kocyki przy wysokiej temperaturze, która panuje na salach. podczas obchodów lekarze kazali rozbierac dzieci i krzyuczeli że przegrzewamy.

Gość malinowa piwonia s
też nie wiem jak ubrać mam bardzo małe mieszkanie w bloku gdzie zawsze jest ciepło i duszno obawiam sie ze w rożku bedzie mu za ciepło chyba kupie lekki kocyk mam tez taki spiworek do spania dosyc lekki na zamek to sie dziecko nie rozkopie w nim śpiworek jest od 0-3 miesiecy ale mam nadzieje ze nie bedzie za duzy na początek bo jak dziecko bedzie małe to nawet ten spiworek sobie daruje i lekki kocyk owine tylko

Gość gość
Ja bym założyła samo body + rożek, ewentualnie zamiast rożka koładerka