Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

słabe przybieranie na wadze

Polecane posty

Gość gość

Moja córka urodziła się z wagą 3.640 g. Za tydzień kończy 4 miesiące, a waży tylko 5.850 g:( Przez ostatni miesiąc przybrała 400 g... Martwię się:(

Gość gość
Troszke malo przybrala.. a co na to pediatra? Zmiana mleka?

Gość gość
Jak moja córeczka słabo przybierała na wadze to pediatra zleciła badanie ogólne moczu. To był strzał w dziesiątkę, miała infekcje układu moczowego.

Gość gość
Pediatra jeszcze nic nie wie:( Boję się iść teraz z nią do przychodni pełnej zarazków:( A jeśli chodzi o mleko, to mała jest na Bebilonie Pepti. Jak coś to zostaje tylko Nutramigen. W poniedziałek córka będzie miała badanie krwi (m. in. w kierunku alergii). Chyba zrobię jej od razu za jednym zamachem ten mocz, skoro tak mówicie. Najbardziej niepokoi mnie to, że ona tak słabo przybiera mimo, że bardzo ładnie je. Gdyby nie miała apetytu, to sprawa byłaby jasna - mało je to mało przybiera. Ale tak...?

Gość gość
Moja to samo:(dzis skonczyla 5 mcy a wazy dopiero 6020g (ur3200) przez tydzień przybrała tylko 100g:(wyniki badan idealne (mocz morfologia i inne)widocznie taka natura.ale jest bardzo *****iwa dużo je na plecach juz nie ulezy tylko na brzuszku (od mca sama sie obraca) i pelza jak szalona.No i jest długa :) ale szczuplutka

Gość gość
a to jest jeszcze norma, który to centyl? od początku tak ma z przybieraniem? wiesz niektóre dzieci tak mają, później więcej im przybywa...może pójdź do dobrego gastrologa dziecięcego, albo porządnego pediatry? mój mały z kolei miał tak, że jadł na moje oko niedużo, a ładnie przybierał, do ok. 8 miesiąca, później nagle 3 centyl, no ale bardzo *****iwy jest, je tak średnio albo dobrze, teraz ma 2 lata i nadal 10 centyl...

Gość gość
a jak kupy? jest spokojna? ogólnie czy widać, że jej coś dolega? bo po takich małych dzieciach to często po prostu widać?

Gość gość
Mamo z 21:08, pocieszyłaś mnie:) Moja malutka też jest *****iwa - leżąc na plechach wymachuj***ardzo energicznie rękami i nogami, ogólnie wykonuje mnóstwo ruchów. Moja mama twierdzi, że żadne z jej czworga dzieci się tak mocno nie ruszało. Zaczyna się sama przewracać na brzuszek. Może to faktycznie dlatego?

Gość gość
może taki urok,idz do pediatry to może coś ci podpowie,jeżeli się bardzo martwisz to gastroenterolog dziecięcy tam dokładnie powinni dziecko przebadać,przepytać ciebie,obserwować żeby wykluczyć jakaś chorobe ,bo orzy słabym przybieraniu coś się może kryć

Gość gość
To jest jeszcze norma - wagowo 25 centyl. A wzrostowo 90. Historia wygląda tak: jak mała miała 2 miesiące, zarówno wagowo, jak i wzrostowo była w 90 centylu. Jak miała 3 miesiące, wzrostowo nadal była w 90 centylu, ale wagowo w 50-75. Obecnie wzrostowo wciąż jest w 90 centylu, ale wagowo już w 25. Czyli waga jej leci na łeb na szyję. Inna sprawa, że okazało się, że w pierwszych dwóch miesiącach grubo ją przekarmialiśmy (w wieku 1,5 miesiąca zjadała 7 butelek po 120 ml na dobę:/ - teraz zjada 5 x 130-140 ml). Kupy są czasem papkowate, a czasem wodniste, koloru raczej zielonego, czasem śluzowate. Nieregularne - czasem 1 dziennie, czasem jedna na dwa albo trzy dni. Przypomnę że jest już na Bebilonie Pepti, czyli mleku hipoalergicznym. Jak coś to zostaje tylko Nutramigen.

Gość gość
oczywiście nie chce cię starszyć ale mam dobrą znajomą której córka w wieku 6 miesięcy ważyła 5 kg bo tak słabo przybierała i znaleźli u niej chorobe

Gość gość
a jaką chorobę?

Gość gość
To ja z 21:08 po co sie od razu doszukiwać czegos złego w słabym przybieraniu?po mojej córce nie widać nic ma świetne wyniki krwi i moczu i jest uśmiechniętym radosnym dzieckiem.Tak jak pisałam nie ulezy juz na plecach bo zaraz przewraca sie na brzuch i wtedy to juz szaleństwo. Czasem nie idzie zmienić jej nawet pampersa:) jedyne czym mogłabym się niepokoić to nerwowość podczas jedzenia - dziwnie trze sobie oczka i ciągle zastanawiam sie o co chodzi zjada ladnie ale zawsze po jedzeniu wygląda jak obdrapaniec...

Gość gość
Mamo z 21:08 - a mówiłaś lekarzowi o tym tarciu oczek? Może to jakaś alergia?

Gość gość
jak norm i ładnie je, to na prawdę spokojnie :)

Gość gość
boże ja naprawdę nie chcę starszyć z tą chorobą ,najlepiej idz do pediatry, bo są dzieci i dzieci jedne są malutkie a drugie wyrośnięte , choroba hirszprunga ,chociaż jak piszesz to to wygląda na alergie pokarmową ,mój syn starszy tak miał , pił własnie nutramigen , młodszy był na nowym mleku neocate LCP i też super mleko,lepsze w smaku od nutramigenu ale to już ze wskazaniem raczej od specjalisty

Gość gość
Je jak smok:) Dziękuje Wam wszystkim za wypowiedzi. W środę będziemy się widziały z lekarką, zobaczymy co ona na to.

Gość gość
nie sądzę że masz powody do obaw...po prostu się dziewcze rozwija, coraz więcej ruchu zażywa ;). no rozumiem że jak miała 90 centyl i teraz 25 centyl, to jest różnica. ale szczerze mówiąc 90 centyl na mm, to wcale też nie tak dobrze było ;), jak pisałaś była przekarmiana.

Gość hgg
z tą chorobą Hischsprunga to ktoś nieźle zaszalał... Nie stresuj się, idź do pediatry, zrób podstawowe badania. Będzie dobrze :)