Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Magda len

Mamy rodzące w styczniu 2015

Polecane posty

Gość gość
Magda chcialam tylko pomoc, ja mialam zakladany ten cewnik ponad rok temu i wierz mi naprawde nic nie boli - co prawda jest tzw dziwne wrazenie i lekki dyskomfort slyszalam tez od innych dziewczyn ze gdy szyjka sie rozwierala to je bolalo troche ja natomiast nic nie czulam - cewnik mi sam wyp[adl w wc i po badaniu okazalo sie ze rozwarcie na prawie 5 cm i pozniej poszlo ekspresem z kolei dziewczyna z mojej sali po kroplowce z oxy i tylko tym bez rozwarcia na poczatku rodzila 21 godzin az w koncu zrobili jej cesarke dlatego ja chwale i polecam te forme wywolywania porodu. Ah i jeszcze jedna wazna wiadomosc w szpitalu mozesz byc 11 dni ciagiem (najnowsze wytyczne nfz) i to licza sie dni przed i po porodzie (oczywiscie za wyjatkiem sytuacji uzasadnionych) pozdrawiam i zycze powodzenia

Gość Magda len
Wiem, że chciałaś pomóc i nie mam pretensji przeciez, wlasnie sama sie zastanawialam co zrobią z moją szyjką, każda rada cenna ;-) ja też myślę, że gdyby ta szyjka puściła to oxy by zadziałała a tak tylko stawia się brzuch, bo nie ma siły popchnąć dzidzię w dół

Moja dzidzia nie chce spac:( w nocy tylko przespała 3 godziny ciągiem, a tak to spi po parenascie minut i je co godzinke po ok 30ml, a z piersi tak ok.10minut.( Odciagam pokarm i przelewam do butelki,zeby mala sie nie krztusiła). Dziewczyny moja mała robi kupki, purka, ale widze,ze sie męczy czy podawac jej ten espumisan juz? Połozna mowiła,ze jak zaczne to trzeba go podawac 5 razy dziennie przez 3 tyg. conajmniej,ze nie mozna tak jednorazowo. Wy tez ta robicie?? Nawał pokarmu nie chce minąć. Dzis wypije napar z szałwi ma przychamowac laktacje, obym tylko nie przesadziła..to wszystko jest takie trudne i nagłowić sie trzeba niesamowicie. Mam nadzieje,ze po mału wszystko zacznie sie stabilizowac i zaczne cieszyc sie macierzynstwem w 100%

Gość gość
Ja daje rano i wieczorem ten espumisan. Wydaje mi się, że jest trochę lepiej.

Gość gość angela
My tez olusiowi podajemy espumisan. Dzoewczyny u nas zaczal sie katarek co kupic ? Sol fuzjologiczna czy wode morska a aspirator (jaki) czy gruszke do odciagania ? Szkoda mi tej mojej kruszyny malo zjada dzis i nie moze sobie pospac tyle co zazwyczaj.

Gość gość
Ja mam aspirator. A wodę morska to używam co jakiś czas dla oczyszczenia noska. I dla takiego malucha izotoniczny roztwór wody morskiej. A po 6 miesiącach można używać roztworu hipertonicznego na katarek.

Gość gość angela
Tatus kupil aspirator frida ia sol unimer baby niby taka od 1 dnia. Zobaczymy jak to zadziala... Oby pomoglo bo nie moge patrzec jak to moje serdenko cierpi...

Angela ten aspirator jest najlepszy. Ja daje do noska wode fizjologiczna i po minutce odciągam katarek.

Gość Aguśka1234
Madzia jak u Ciebie?

Gość gość
Kasisi kup sobie Hemocal czopki. Mi pomogły bardzo szybko.

Na katarek u malucha sól fizjlogiczna lub morska w rozpylaczu np marimer baby od 1 dnia i frida a po 1 mcu katarek urządzenie podpinane do odkurzacza najlepsze na katar o ile jest ten katarek. Bo u nas mlodemu furczy jak leży to go az zatyka czasem, psikam a nie ma co ściągać i to jest podobno sapka a ma tak już 2 tydz. Na dodatek położna mnie "pocieszyła" ze jej dziecko miało tak do 3 mca :( mam nadzieję ze u nas tak nie będzie. magda no to twojej się nie spieszy na świat.

Dzięki gościu, muszę coś kupić, bo zwariuje... Madzia, co u Ciebie? Edi, ja nie mam tego aspiratora, myślisz że taka gruszka wystarczy?

Gość Madzin
Hej dziewczyny, miałam termin na 28 stycznia i urodziłam dziś 5 luty, mimo że miałam umówione spotkanie na sobotę z oxy. Pierwszy poród córki był z oxy i było super a ten, masa cierpienia ale sam poród trwał 15 minut. Teraz leżę na sali i się spać nie da bo dziewczynie obok dziecko płacze caaaaaaaaaaly czas. Aż mi jej szkoda i siebie i innych.

Gość gość
Dzieci nie lubia zmiany temp.dlatego po wyjsciu z kapieli uzywa sie lamp rozgrzewajacych. Wlacza sie je na kilka min.przed wyjeciem i rozgrzewa miejsce gdzie przewijamy, ubieramy dziecko.mala rzecz a pomaga.lampe mozna tez wykorzystac do nagrzewania ubranek , pomaga na bolacy brzuszek:).

Gość gość
Promiennik ciepla do przewijania niemowlat np.firmy reer.

Gość gość
Promiennik ciepla do przewijania niemowlat np.firmy reer. Nie wiwm jak w polsce, ale w niemczech na kazdej sali porodowej I w kazdym domu od 30 lat.:).

Gość gość
Ja kaloryfery nastawiam na 5 i jest ciepło. A mały czasem krzyczy, a czasem nie.

Kasisi ja gruszki nigdy nie uzywalam,wiec nie wiem. Moja malutka plakala tylko przy pierwszej kapieli, czasami tylko chwilke pokwili jak ja wyciagniemy z wody, ale szybko sie uspokaja I ogolnie lubi pielegnacje,praktycznie nigdy nie placze :)

To wychodzi na to ze urodziłam małego brudasa. Najbardziej mnie wkurza to, że ona nigdy nie śpi tak mocno żebym jej mogła paznokcie obciąć... boję się trochę bo ja sobie nigdy nie obcinalam nozyczkami a co dopiero jej. Ja potrafie tylko włosy obcinac :P no cóż muszę kombinować :) w ogóle moje dziecko ma bardzo lekki sen. Wkurza mnie to na prawdę. To ja powinnam czuwać a nie ona.

Gość karolina8478
Dziewczyny mam pytanko- termin na 22 lutego ale nie ma tematu lutowych mam a wy na swiezo jestescie. Do rzeczy od jakiegos czasu mam bole przepowiadajace. Od wczoraj biegunka w nocy 2 razy wymiotowalam ( nie wiem czy to oczyszczanie organizmu czy moze po ananasie- wczoraj zjadlam 2 krazki) Od rana mam silny, ostry bol podbrzusza - nie moge nic zrobic. Co sie dzieje ? Zaczyna sie porod czy to zatrucie? Co robic? Wizyte u lekarza mam w poniedzialek .. dzis i przez caly weekend mojego ginka nie ma

Jeżeli masz bóle podobne do miesiaczkowych i przy zmianie pozycji nie przechodza lub nasilaja sie to rodzisz. Ale jezeli masz bol w podbrzuszu na prawde silny to lepiej jedź na IP bo może dzieje się coś złego.

Gość gość
Dzieki Monia. Wykapalam sie i poczulam ulge co prawda bole sa ( jak na okres) ale poki co co 15- 20 min wiec czekam najwazniejsze ze dolegliwosci ze strony ukladu pokarmowego ustaly Karolina

Gość Magda len
Cześć dziewczyny. Dziś druga oxy od 9 i nic... Twardnieje brzuch, czasem lekko pobolewa ale nic konkretnego, czyli znowu NIC Niech mi juz zrobia ta cesarke - trudno. Nie wytrzymam dluzej... :-( Madzin gratuluję !;-)

Gość gość
Magda len Jejku strasznie Ciebie męczą. Powinni już zrobić cesarkę a nie czekać nie wiadomo na co. Przez to czekanie to tylko się męczysz, a przecież siłę na poród też trzeba mieć. Czekam na dobre informacje :) Powodzenia!

Gość Dariaaa24
Madzia czekamy na dobe wieści. Dasz radę! Bądź dzielna, już niebawem zobaczysz swoje maleństwo! :*

Gość gość
Jak Wasze Maleństwa dzisiaj? Mój sobie ładnie spał przy hałasującym odkurzaczu :) Jak się Dzieciaczki zmieniły przez te tygodnie?

Gość Magda len
Dziewczyny masakra, dowiedzialam sie wlasnie od mlodej poloznej ze te kroplowki musza cale schodzic a mi inne polozne puszczaly ja tak wolno, ze schodzilo mi przez 7 h ostatnio i dzis przez.11 tylko 1,5 cm tej kroplowki. Czyli dwie juz przepadly, a moglabym juz miec corke przy sobie, bo skoro przy tak malej ilosci twardnial mi brzuch co ok 2 minuty albo czesciej to gdybym dostala pelna to po prostu bym urodzila.. Ma sa kra !! Jestem wsciekla i zalamana :-(

Gość gość
magda jakie plany maja teraz na ciebie? jutro weekend kiedy kolejna kroplowka

Jak ja miałam oxy to przez 2 godziny były lekkie skurcze ale po tych 2 godzinach zwiększyła położna dawkę i po kilkunastu minutach miałam już skurcze mocne a później baaaardzo mocne i ja ta kroplówkę miałam do samego końca. Ale mojej znajomej tez oxy nie działała i robili jej jakiś zabieg czy coś jej wstrzykiwali w szyjkę i dopiero po tym poszło tylko ze ona chyba Miała skurcze a nie miała rozwarcia