Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Problem z domem!!!! POMOCY

Polecane posty

Gość gość

Kochane, pomóżcie mi bo stoję przed bardzo ciężkim wyborem. Trzy lata temu odziedziczyłam w spadku dom z działką 50ar. Problem polega na tym, że dojazd do mojego i męża miejsca pracy wynosi 1 godzinę. Czasami dłużej jak są korki. Od jakiegoś czasu poważnie zastanawiam się nad wydzieleniem działki na 3 części i sprzedaży : działki + działki + domu z ogrodem. Po ocenie eksperta wychodziłoby na to, że dostanę ok. 500tys zł (Gdybym sprzedała całość wyszłoby ok. 400tys zł). Wiem, że obowiązuje mnie podatek, ale wszystkie pieniądze chciałabym przeznaczyć na nowy dom, bliżej miejsca pracy, dlatego podatek by mnie ominął. Problem polega na tym, że mój mąż uważa, że lepiej zostawić dom i go rozbudować. Tu jest kolejny problem, ponieważ dom trzeba by całkowicie zmodernizować. Jest on jeszcze starego typu i naprawdę będzie trzeba zmienić w nim wszystko. Mamy małe dziecko i obecnie mieszkamy w domu 2 pokojowym. To przecież bez sensu... rozbudowa tego domu wyniosłaby ok. 100-150tys zł (naprawdę do zrobienia jest dużo). Nakłaniam męża, żeby sprzedać ten dom za 250tys zł- cena myślę, że jest fajna jak na moje okolice i dom by się szybko sprzedał. Działki również, każda jest budowlana z WZ. Jak mam przekonać tego głupola, że sprzedaż tego domu i kupno nowego to naprawdę najlepsza decyzja w naszej sytuacji ????

Gość gość
????

Gość gość
a robta co chceta! po choj sie o takie rzeczy na forum pytasz? gadaj z mezem

Gość gość
Żal.pl

Gość gość
godzina dojazdu i narzekasz. tyle to standard w mieście.

Gość gość
Podłap kontakt z jakims biurem nieruchomości to na pewno będą mogli ci cos madrego podpowiedziec. Ja osobiście polecam www.atelienieruchomosci.pl , zajmuja się takimi kwestiami :)

Gość gość
Tylko nie to biuro

Gość gość
Tylko teraz tak: gdzie bedziecie mieszkac przez te 2 lata zanim dom wybudujecie? Czy te 500 tys to wystarczajaco na zakup innej dzialki i budowe domu? Generalnie mieszkam w starym domu i uwazam ze lepeij budowac od zera niz remontowac

Gość gość
No tez uważam, że jakies dobre biuro nieruchomości mogloby wam pomoc w tej kwestii. Ja znam www.nieruchomoscilubin.com, gdzie nawiązałam z nimi kontakt gdy szukałam działki pod budowe domu.

Gość gość
Moi rodzice mieszkali w domu po dziadkach. Ile oni pieniedzy w ta chalupe wlozyli, a i tak ciagle bylo cos do robienia. Postawili w koncu nowy dom, a ten stary sprzedali i od 10 lat nic nie robia oprocz malowania scian i zmiany pieca. Niestety, takie stare domy to skarbonka bez dna... i nie licz, ze sie w 150tys zamkniesz... zawsze cos wyskoczy jak zaczniecie dlubac

Gość gość
Godzina dojazdu to nic .... A jakbyście wybudowali sie na jednej z tych 3 dzialek, ta druga zostawili sobie na ogród i pod koniec budowy sprzedali ten stary dom z dzialka? Nie byliby lepiej? Mieszkalibyscie w nowym, ziemia by jeszcze dostala a sttarego domu czyli w sumie problemu byscie sie pozbyli?