Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Milena86

Komu przekazać 1% podatku w 2014 roku?

Polecane posty

Cześć! Zastanawiam się gdzie w tym roku oddać swój 1% podatku. Zawsze przekazywałam go chorym dzieciom, ale chciałabym ty razem to zmienić. Macie jakichś ulubionych "adresatów" Fundacje, stowarzyszenia? Gdzie zazwyczaj go przekazywałyście? Pozdrawiam, Milena :)

Gość gość
Czesc kotku moze mi przeslesz? Mam puste konto:-)

Gość gość
Skoro o tym mowa chciałbym wiedzieć wiedzieć w jakim terminie takie deklaracje się składa?

Gość gość
Tutaj http://www.pit.pl/1procent/ znajdziesz wszystkie informacje odnośnie „1% podatku”. Co do organizacji, to zazwyczaj pomagałam dzieciom, ale w tym roku przekazuję swój podatek stowarzyszeniu Otoz.pl , które zajmuje się ochroną zwierząt na terenie całej Polski. Wiem jak działają, bo moja młodsza siostra jest tam wolontariuszką. Zdaję sobie sprawę, jak dużo pieniędzy potrzebują a jakie są ich możliwości. Przykre jest to, że choć chcieliby pomóc wszystkim, to niestety nie jest to realne… Mam nadzieję, że z pomocą takich datków i wolontariuszy uda im się uratować jak najwięcej zwierząt.

Gość gość
jest tyle biedy wokoło , że od lat tylko CARITAS. cały rok pomagają ratując egzystencję wielu Ludziom. sponsorują leczenie, wakacje dożywianie Dziecuszków. a także starszym chorym Osobom pomagają. rocznie warta pomoc ok. 300 mln.

Gość gość
Ja przekazuję fundacji Alivia. Zajmują sie pomocą chorym na raka, głównie finansowaniem nowoczesnych leków, których NFZ nie refunduje.

Gość gość
w ub. roku było na pieski a w tym roku na krokodylki nowozelandzkie. biedne krokodylki. okrutny ich los gdy im nie pomożemy

Gość gość
przekazuje na Caritas i na TV Trwam

Gość cutankcessnets1981vaqvk
Skoro o tym mowa chciałbym wiedzieć wiedzieć w jakim terminie takie deklaracje się składa? Jasne http://l.chananwalia.com/24

Gość gość
do konca kwietnia i przekazuje na Caritas

Gość gość
w tym roku do dobrego tonu należy swój 1% przekazać na rzecz bezdomnych kotków

Gość gość
wyjatkowo oddam ewce, bo ma przeyeebane :classic_cool:

Gość gość
Statystyki wyglądają zachęcająco. Coraz większa rzesza podatników rozumie i korzysta ze swojego prawa. Znaczący wzrost z ostatnich lat to w znaczącej mierze zasługa subkont i związanego z nimi konkretnego celu, konkretnego dramatu ludzkiego. Łatwiej jest "śledzić losy swojego 1 %" w takim przypadku niż powierzając te środki dużej organizacji. Wg NGO 10 największych OPP zebrało 30% pieniędzy, a 50 pirwszych OPP zebrało 50 % środków z 1% ! Gdzie pozostałe 7000 organizacji? Do tego NGO donosi że nawet 20-50% zgromadzonych środków pochłonęła wcześniej kosztowna reklama. Niezależnie jednak od intencji, preferencji najważniejsze jest przekazać 1 % dla OPP. Skorzystać ze swojego prawa i poświęcić odrobinę więcej czasu na wypełnienie PITa. Jest to bezcenny dla wielu chorych dar. Dar, który podatnika nic nie kosztuje a zrowie ratuje :-) Zachęcam więc głęboko wszystkich do przekazania 1 procenta podatku dla wybranej przez siebie Organizacji Pożytku Publicznego. Jeżeli ktoś ma dylemat, nie wie komu przekazać swój cenny 1 % podatku, to proszę o podarowanie go Adamowi choremu na Leśniowskiego-Crohna, bardzo ciężką chorobę przewodu pokarmowego. - KRS organizacji (DolFROZ): 0000050135 - nazwa subkonta i cel 1% podatku: ZUCH Więcej o Adasiu i chorobie Crohna na: http://adam-crohn.strefa.pl i http://nzjelita.strefa.pl gdzie znajdują się też informacje "krok po kroku" jak przekazać 1 % podatku Adamowi poprzez OPP DolFROZ we Wrocławiu.

Gość gość
Przekaż na bezdomne zwierzęta. Dzieci nawet chore nie zostają bez pomocy, a zwierzaki tak. Ja zawsze daję na schronisko dla zwierzaków.

Gość MagdalenaLena
Moim zdaniem wcale statystyki nie są zachęcające. Jak wyczytałam tutaj: http://www.1procent.info/jeden-procent-podatku-statystyki/ rzeczywiście, coraz więcej podatników przekazuje 1% ale rok temu i tak było to tylko 45% podatników. Czyli ponad połowa Polaków woli aby ich 1% trafił do rządu, zamiast do potrzebujących... nie rozumiem takich ludzi.

Ja w tym roku przekazałam 1% na Program POMOC WZAJEMNA realizowany przez Fundację Jeden Drugiemu KRS: 0000350820. Fundacja ta pomaga osobom w trudnej sytuacji materialnej. Na stronie https://www.edufinance.pl/pit-2014 znajduje się program dzięki któremu wypełniłam pit w 15 minut.

Gość gość66623
Będąc rodzicem , uważam bardzo ważna jest pomoc dla rodziców dzieci niepełnosprawnych i zachęcam wszystkich do wspierania fundacji kolorowy świat . Każde dziecko powinno mieć szansę na szczęście i uważam że nie możemy ich zawieść bo liczą na naszą pomoc www.kolorowyswiat.org/

Gość gość
Ja zawsze przekazuje na TOZ, ze wskazaniem schroniska w moim miescie

Gość gość
Ja staram się wspierać organizacje pomagające zwierzętom. W ostatnim czasie jest to przede wszystkim www.otoz.pl polecam ta fundacja robi naprawdę wiele dobrego.

Gość gość
Polecam Dar Serca, to akurat łódzka fundacja. Można łatwo im oddać ten podatek, wystarczy Krs wpisać do pitu i tyle, ich dane masz na stronie dar-serca.pl. Ostatnio im trochę zabawek i przyborów zawoziłam do Kapelusznika – super prowadzona świetlica, widzieć te uśmiechnięte dzieci – bezcenne!

Gość katarzynak3
Potrzebujących jest dużo, także wybór komu przekażemy 1% podatku jest trudny. Jak jeszcze nie podjęliście decyzji, zachęcam do skorzystania z bezpłatnego programu PIT na stronie Fundacji Pociecha - http://www.pit.fundacjapociecha.pl - oni mają pod opieką dzieciaki z rodzin biednych i patologicznych, które nie mogą liczyć na rodziców. Fundacji organizuje dzieciakom czas w świetlicach, gdzie mogą przyjść po szkole, zjeść ciepły obiad i odrobić lekcje, lepsze to, niż wychowywanie się na ulicy. Podaję nr KRS tej fundacji: 0000 426 589