Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Konflikt serologiczny

Polecane posty

Gość gość

Jest tutaj ktos kto tez ma taki problem? Co byscie zrobily jakbyscie mialy taki problem i dodatkowe zagrozenie to ciezki porod (babcia i mama mialy wszystkie ciezkie porody, bylo tez zagrozenie zycia matki i dziecka, przyklejone lozysko) Zdecydowalybyscie sie urodzic same czy na surogatke / adopcje ?

Gość gość
a dlaczego doszlo do konfliktu? nie dostalas antyglobuliny po porodzie czy co?

Gość aammdd
ja jestem w ciazy i mam Rh- ojciec dziecka Rh+ mialam krwawienie i lezalam w szpitalu (poronienie zagrażające) ale podali mi immunoglobulinę 50 mg kolejny zastrzyk okolo 28 tygodnia no i trzeba robić testy na przeciwciała jestem dobre mysli ciezki porod nie ma nic wspolnego z konfliktem nawet jesli doszlo by do konfliktu (krew matki z krwią dziecka) w czasie porodu to nie m żadnego zagrożenia dla dziecka ja jestem w gorszej sytuacji bo doszlo do krwawienia a w prawidlowo donoszonej ciazy nie ma zadnego problemu łożysko chroni dziecko skoro babcia mama i ty zyjecie to znaczy ze nie ma sensu zastanawiac sie nad surogatka prawda?

Gość gość
przeciez wlasnie podczas porodu moze dojsc do zmieszania krwi przy konflikcie, babcia i mama mialy grupe + wiec to inna bajka, co nie?

Gość gość
polowa lekarzy uwaza ze immunoglobulina nic nie daje, warto oczywiscie przyjmowac bo moze jednak dziala, ale dane mowia co innego

U nas jest. Miałam dwa razy podawaną raz po poroneniu raz po porodzie bo córka po + po tacie. Teraz trzecia ciaża i już miałam dwa razy badane i brak przeciwciał:-) .

Gość aammdd
w dzisiejszych czasach radza sobie ztakimi rzeczami zawsze mozna przetoczyc krew prawda? gorzej jest jesli do konfliktu dojdzie w trakcie trwania ciazy no i zwsze istnieje mozliwisc ze dziecko odziedziczy - po matce wiec sa rozne mozliwosci i chyba gorsze problemy niz konflikt (w prawidlowej ciazy) u mnie w rodzinie dzieci sie urodziny zdrowe po porodzie matka dostaje zastrzyk wszystko jest pod kontrola to nie sredniowiecze nawet jesli w trakcie porodu dojdzie do zmieszania krwi to dziecko jest juz w rekach lekarza to inna bajka ja mam gorsza sytuacje w trakcie ciazy i jej trwania mam mniejsze szanse ale zyemy w 21 wieku wszystko poszlo do przodu i konflikt serologiczny nie jest zadnym wyrokiem

Gość gość
Jest co najwyżej ryzyko konfliktu, a nie konflikt, ja po obu porodach miałam zastrzyk, w drugiej ciąży przeciwciał nie było. Mały faktycznie miał rh(-) po tacie. A u mamy i babci- ciężkie porody, rozumiem, ale to przyklejone łożysko chyba nie było w każdej ciąży i u nich obu? Przecież to sprawa indywidualna w każdej ciąży... owszem, można dziedziczyć po przodkach np. budowę ciała która ma jakiś tam wpływ na poród, ale to tylko tyle. W takim przypadku w ogóle bym się tym nie przejmowała, tylko bez lęku zachodziła w ciążę. Sama mam niewydolną szyjkę ale i tak kolejną ciążę planuję bo już widzę że jest opcja podtrzymania ciąży, a poza tym może akurat się uda i pójdzie ok...

Gość gość
Pierwszy poród jest bezpieczny nawet jak nie ma zgodności krwi, tj dziecko odziedziczy po ojcu. Problemy moga pojawić się w kolejnych ciążach. Po to właśnie dają immunoglobuline po porodzie, poronieniach, jeśli już doszło do kontaktu z krwią z innym rh. Są ośrodki, specjaliści, którzy znają się na tym i w odpowiednim czasie można przeprowadzić transfuzję krwi płodu, gdzyby takie przeciwciała pojawiły się w ciąży. Trudny poród nie ma nic współnego z konfliktem. Może to być też dziedziczne ale mogłas odziedziczyć po innej babce i łatwo urodzisz, tu nigdy nic nie wiadomo.

Gość wifigdańsk
ja mialam. i zgadzam się- w dzisiejszych czasach to nie problem. mam 2 zdrowych różowych dorodnych córeczek:) a co do reszty to pytaj lekarza jakie jest ryzyko powikłań itd...

Gość gość
mam dwójkę dzieci, odziedziczyły rh- po mnie i spoko, do głowy mi nie przyszło, żeby się zastanawiać jakie to straszne widmo konfliktu nade mną wisi- po to są badania i lekarstwa jakby co, a jak ktoś już zauważył- przy pierwszym dziecku nie ma obaw