Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Amaranta86

Niewygodne pytania przy rodzinnym stole!

Polecane posty

Zbliza sie Boze Narodzenie. Okres rodzinnych spotkan przy swiatecznym stole i maratonu pytan oraz dobrych rad. Kocham moja rodzine. To cudowni ludzie, ale mecza mnie te ciagle pytania, kiedy slub, kiedy dziecko, w tym wieku, to powinnas sie juz garnac przed oltarz, chcemy wesela, a ten twoj to pewnie nie mysli o tobie powaznie, zapytaj go, czy sie zeni czy nie, bo jak nie to wez go kopnij, znajdziemy Ci lepszego. Widuje ich dwa razy w roku i chcialabym, aby to byl milo spedzony czas. Delikatne proby i sugestie, ze nie zycze sobie takich uwag na temat mojego zycia prywatnego odchodza bez echa. Pewnie sa zbyt subtelne. Jednak te bardziej wyrazne, skutkuja obraza, zem niewychowana i podla. Nie wiem, co robic. Zacisnac zeby i znosic to dzielnie.

Gość gość
Taa ja mam dopiero 20 lat a i tak słyszę pytania kiedy ślub a co gorsza kiedy dziecko. Ludzie są nienormalni, zawsze odpowiadam ,że oni już swoją młodość przeżyli i niech teraz dadzą żyć mi tak jak ja tego chcę.

Gość gość
A ja mówię "a będziesz za mnie chodzić w ciąży i urodzisz za mnie?" na ogół się zamykają :))

ja wczesniej na pytanie o date slubu, ze stoickim spokojem odpowiadalam podajac konkretna date np. 11 listopada i tlumaczac, ze chce aby to byla jakas znaczaca data, aby nie przegapic rocznicy. Tyle ze teraz to juz ta metoda nie skutkuje.

Gość gość
ja na pytanie "kiedy ślub ?" odpowiadam "jak w Polsce zalegalizują" :P

Gość gość
"A kiedy Cioci pogrzeb?" :P

Terapia wstrzasowa pewnie by sie przydala, ale ja nie chce psuc swiat rodzinie. Kuzynka ma gorzej, co rok musi wysluchiwac, ze ma nadwage i ze troskliwa ciocia przygotowala dla niej jabluszko, a dla reszty serniczek. Milo, ze sie troszczy, ale moglaby to robic taktowniej.

Gość gość
z rodzina to tak juz jest. Trzeba sie pogodzic z faktem.

Gość gość
czy Ciocia wie co to jest mydło, ciepła woda i dezodorant? :P

Gość gość
moze zadbana ale nie kulturalna . Tez mnie mecza te pytania i mam ten sam problem bo mam zbyt wiele taktu aby nie odbic pileczki. Choc i tak najbardziej zal mi twojej kuzynki ze takich rzeczy musi wysluchiwac

Gość gość
a na wątku o zagranicy wszyscy piszą, że Święta tylko w Polsce, bo tu najcudowniejsza atmosfera przy stole - ha ha ha ha ha ha

Bo to prawda. Swieta w Polsce sa wyjatkowe. Tym bardziej, ze tu mam rodzine. I nawet z ta marudna ciocia jest lepiej niz w UK. Dlatego jak tylko moge to na swieta wracam do kraju. Tylko zawsze stresuje mnie sytuacja pod haslem 'porady dla starych i bezdzietnych panien, osob z nadwaga/niedowaga/ itp'

Gość gość
Tyle ze czasem rodzina potrafi skutecznie zmienic te atmosfere milosci i pokoju w torture psychiczna

Gość AmaranIa86
Poza tym w PL nie ma tylu czarnych i innych ciapatych :)

Gość gość
rzeczywiście - w polskiej świątecznej katolickiej hipokryzji najfajniej!

Gość gość
Poza tym w PL nie ma tylu czarnych i innych ciapatych xxx uważasz, że w UK wpieprzają się do polskich domów na święta?

Gość Amaranta86
wielokulturowosc to duza zaleta Anglii. Nie bardzo rozumiem, co ich obecnosc czy jej brak ma do kwestii spedzania swiat z rodzina?

Podejdź do tematu rodziny w ten sposób że nie wybierałaś jej sobie i że trzeba ją kochać ;) taką jaka jest

Gość gość
W tym wieku to powinnaś mieć już 2 dzieci ty pusta pochwo !

wątpię, żebyś ich kochała. ranią Cię słowami, poza tym widujesz ich dwa razy w roku. jacy to bliscy? oficjalnie trzeba mówić, że rodzina jest kochana, dlatego tak napisałaś. nienawidzę tej propagandy. bądź szczera ze sobą.

Gość gość
polska hipokryzja!

Gość gość
święta za granicą z ukochanym mężem i dziećmi są okropne bo po ulicach chodzą czarni i ciapaci - za to święta spędzane w Polsce z rodziną, która się nienawidzi są cudowne - ot, polska logika

Nie wiem jak w innych rodzinach, ale ja mam fajnych krewnych. Idealow nie ma. Hipokryzja? Hipokryzja bylaby, gdyby ciotka usmiechala sie mi w oczy a obrabiala tylek za plecami. Ona to robi jawnie. I nie ze zlosliwosci, tylko z troski i ni jak nie idzie jej wytlumaczyc ze ta troska czasem jest meczaca i raniaca omentami. Jakbym ich nie kochala i nie chciala z nim siat spedzic to bym powiedziala ze pracuje w swieta i nie dam rady przyleciec do kraju

Gość gość
Z tego co piszesz nie jesteś w ciąży

Gość gość
przeciez autorka nie nienawidzi swojej rodziny i nie ma rasistowskich pogladow. Nie jej wina, ze tacy forumowicze sie zablakali na ten watek, ktorzy epatuja nienawiscia do swiata.

Gość gość
a te pytania o śluby i ciąże to też z troski, czy żeby dopieprzać dziewczynom?

Gość Amaranta86
NIe jestem w ciazy :) ale wg mojej rodziny powinnam sie jutro hajtac, a za 9 miesiecy i jeden dzien byc juz na porodowce

błagam, z jakiej troski? chyba z troski o swoją własną nienażartą ciekawość i dowartościowanie się. nie zakłamujmy rzeczywistości. jak widzisz, że Twoje pytanie jest kretyńskie i męczy i dalej go rżniesz to to jest dobre?:O

pytania sa po to by zmobilizowac, bo wg starszego pokolenia tylko w malzenstwie i rodzicielstwie mozna znalezc spelnienie.