Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość trzpiotka456

urządzę wigilię mieszczac sie w 100zl?

Polecane posty

Gość gość
A mąż to co ma jeść w święta też tuńćzyka????

Gość gość
podaje ten kto nie ma kasy. A swoją drogą u mnie w Wigilię nie podaje się obiadu - a wigilia często na 17- 18 u teściowej to nawet 16.

trzpiotka456 zycze milych rodzinnych Swiat Bozego Narodzenia:)Jestes kobieta z glowa na karku:))A nie slodziutka udawaczka:))wspaniala kobieta;))Respekt

trzpiotka456:) chetnie wspomoglabym paczka:)Tylko tutejsi ludzie!?strach podawac namiary:))

Gość gość
Bez jaj tylko czekam na adres lub numer telefonu, i będzie się działo w wolnych chwilach prześladuje ludzi - takie ma hobby .

lubie pomagac:))dzielic sie:))z ludzmi ktorzy potrzebuja wsparcia;))dostalam od losu duzo dobrego :))wiec dlaczego mam sie nie podzielic tym dobrem:)Tym bardziej ze zblizaja sie Swieta ktore powinny jednoczyc spoleczenstwo:)

Gość gość
autorko, poprostu urzadz wigilie na tyle na ile cie stac :) moja znajoma rok w rok bierze chwilowke zeby miec wigile za 800 :-/ bez przesady... Ja sie zastanawiam czy dam rade sie zmieścić w 300 na 3 osoby..

Gość trzpiotka456
Maz rybe smazona śledzie barszcz.specjalnie dla niego na swieta galareta z kurczaka i salatka bo uwielbia.dziekuje za mile slowa i rowniez zycze wdpanialych wesolych swiat;)

Gość gość
Życie jest różne i różnie sie uklada. Autorko rozumiem, ze masz ciężko i oszczędzasz. Tak jak ktoś wczesniej napisał zrób lepszy obiad rybny, wszyscy sie najedzą, dziecko będzie miało pozytywne wspomnienia wspomnienia. Ja w tym roku tez robie oszczędne swieta, dlatego ze poszłam po rozum do głowy to są tylko 3 dni glupota jest gotowanie niewiadomo ile ja jedzenie. Litości jedzenie dostępne jest tez na codzien, można codziennie kupic i jeść rybe czy ciasto. Autorko glowa do góry, najwazniejsze ze jesteś i razem. Trzeba doceniać to co się ma bez tego niczego sie w życiu nie osiągnie.

Gość trzpiotka456
Tez tak myślę i cieszę sie na te swieta;) na pieczenue z corcia pierniczkow ubieranie choinki wspolne z mezem przygotowania. ;)

Gość gość
W biedronce sa super smaczne pierogi z kapusta grzybami, losos wedzony na zimno, mozesz kupic

Gość trzpiotka456
Dzieki za przydatne info;)

Gość trzpiotka456
Ale łosoś chyb jest dość drogi. Najwyzej dla mlodej wezme kawałeczek może zje;)

Gość gość
przeciez to prowo, dziewczyna po studiach i 100 zl na wigilie ma. a co z reszta swiat? tez za 100zl

Gość trzpiotka456
Tylko kto bedzie jadl ten bigos, naz niestety nie lubi. Czytaj ze zrozumieniem ty co hejtujesz. Oboje jestesmy teraz na zwolnieniach nie pracujemy wuec mysimy zyc b.oszczednie

Gość gość
Czesc, na 4 osoby powinnas sie wyrobic. Wigilia u mnie jest niezmiennie postna i skromna. Jemy malo, a problemy zdrowotne nie pozwalają jesc niektórych rzeczy. Mozesz nasmazyc cienkich nalesników,zwinąc z serem w ruloniki i podmazyc. Z ciast, szarlotkè z cynamonem, smakuje i pachnie. Mam taki przepis na ciasto pólkruche, kręcone mikserem, do tego jablka posypane cukrem i cynamonem. Ziemniaki moga byc ugotowane, pokrojone w talarki i obsmazone, do tego sledzik. Szacun za podejscie, wierzę, ze od Nowego Roku ulozy się wam pomyslnie. Tego Ci zyczę autorko!

Gość gość
pier... zielona wyspa ,ludzi nie stać na święta ,kiedyś tak nie było świąt nie mieli ci co się obijali

Gość gość
a ja zazdroszcze ludziom,ktorzy potrafia przygotowac skromne swieta mimo,ze stac ich na cos wiecej.u mnie w domu bylo na swieta zawsze sporo jedzenia i czlowiek jadl zeby sie nie zmarnowalo i jeczal ze w nastepnym roku zrobi mniej ,a i tak robil to samo

Gość gość
sprawdz ceny w netto, czesto jest tam taniej niz w biedrze. na pewno sa tansze pierogi

Gość gość
a sledzie lepiej zrobic samemu, matiasy wychodza taniej na wage, niz gotowe w słoikach-tam masz samą zalewe i ze trzy kawałki sledzia, a tak to cebulka, troche oleju,ocet-i już. albo jablko i smietana, tez pycha.

Gość gość
Przecież Wigilia ma być skromna i tania. Na pamiątkę po dawnych czasach kiedy gotowało się produkty z pól i lasów .Ryby pływały prawie wszędzie, grzyby zawsze zbierano jesienią,każdy kiedyś kisił kapustę. Nie miało być wystawnie i kosztownie To hrabiostwo z baronostwem się wystawiało .Mąka,karp, kapusta,mak,miód,grzyby,buraki,zwykłe warzywa i suszone jabłka i śliwki to produkty z których co roku klepię Wigilię i kawał świąt. Pozdrawiam:)

Gość gość
12:24 ale oni sie obijaja, po studiach a bez pracy

Gość gość
Z tematu wynika, że autorka pyta o wigilię a nie o święta- spokojnie tę postną kolacje da się upichcić. Gdy mamy własne grzyby suszone, kapustę kiszoną jest taniej. Śledzie solone wymoczyć i np. z cebulą nie są drogie. Nie pojmuję jak można jeść w wigilię takie dziwolągi jak łosoś, tuńczyk, czy nie lubić kompotu z suszu, który można robić bardziej jabłkowy, śliwkowy, cytrusowy i korzenny. Wydaje mi się, że kolacja ta jest w miarę zdrowa, surowe śledzie mają cenny tłuszcz, kapusta cenna witaminowo, kompot to witaminy i trawienie, groch też zdrowy.

Gość gość
gość z 14.26 -pisze jak powinno być w tradycji. Takich produktów używa się w moim domu do ugotowania wieczerzy i to jest ten niepowtarzalny smak potraw, który pamiętam cały rok.