Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość0ania1

Sprawy majątkowe po śmierci ojca, trochę pokręcone

Polecane posty

Gość gość0ania1

Sprawa wygląda tak. Moi rodzice po ślubie kupili dom, po kilku latach rozwiedli się i mama się z nami wyprowadziła a tata został w tym domu i tak przez jakieś 15 lat, mieszkał i nic nie robił, dom doprowadził do ruiny, narobił długów tzn prąd podatek itp. ale też miał długi ponieważ nie płacił nigdy nam alimentów, niedawno tata zmarł i co dalej? Dom przechodzi na mamę czy na dzieci też? co z tym długiem za alimenty,czy komornik ma teraz jakieś prawo do części domu,czy tem dług przepada? Bo dług za prad itd. to wiadomo,że tym jest obciążony dom i trzeba to uregulować. Podpowie ktoś coś?

Gość gość0ania1
rozwiedli się ale dom jest wspólny

Gość gość0ania1
wysadze go w powietrze i nikt nic nie dostanie.

Gość gość
czyli teraz jest na mame, na mnie i mojego brata? i żeby go przepisać na 1 osobę to reszta musi się zrzec? bo słyszałam że w takiej sytuacji dom jest tylko na mamę ale żeby mam mogła coś z nim zrobić to musi przepisać go na siebie i dopiero wtedy może na nas marny podszyw

W tej sytuacji 1/2 druga jest mamy, a pozostala 1/2 dla ciebie i brata. Żeby cokolwiek z tym zrobić trzeba stwierdzić nabycie spadku po ojcu.

Gość gość0ania1
a co z zadłużeniem? zadłużenie domu to wiadomo,że przechodzi, ale długi taty za alimenty?

Gość gość0ania1
alimenty z funduszu, on przez tyle lat ani złotówki nie dał i czy komornik ma prawo teraz do tej części domu? czy my będziemy musieli spłacić zadłużenie za nasze alimenty???