Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

becikowe 2015

Polecane posty

Gość gość

czy moze ktoras z was potrafi mi wyjasnic jak wyglada sprawa becikowego? niektorzy mowia ze nie wszyscy juz dostaja, inny znowu ze wszyscy, inni ze jest jakis prog dochodowy, i juz zglupialam :) szukam po internecie i tez rozne wersje znalazlam :) moge w sumie zadzwonic do urzedu i sie dowiedziec ale moze wy mi szybciej wyjasnicie :) po nowym roku urodze swojego pierwszego malucha :)

Gość gość
jest próg dochodowy i obowiązek min. 3 wizyt u lekarza w ciąży w tym jedna przed 10tc

Gość gość
na stronie mopru powinnaś znaleźć u nas jest opisany próg dochodowy.

Gość gość
nie wiem dokladnie jak to dziala ale dochody przestawia sie jakie byly 2 lata wczesniej chyba, jakos tak

Gość gość
w tym roku dochody z 2012, w 2015 pewnie beda z 2013 roku teraz prog dochodowy to 1922 netto na osobe (razem z nowym dzieckiem)

Gość gość
Ale ta konieczna wizyta przed 10 tyg to kpina. A co jesli kobieta dowiedziała się później? Sa takie sytuacje w przypadku kobiet z nieregularna miesiączka.

Gość gość
dzieki dziewczyny za pomoc, nie sadzilam na tak szybka reakcje :) faktycznie nie zawsze kobieta wie przezd 10 tygodniem ze jest w ciazy szczegolnie jak ma problemy z cyklami, znam pare kolezanek ktore doweidzialy sie pozniej, ale lekarz wystawil im zaswiadczenie mimo wszystko

1000 zł dostaje kazdy od państwa,ja mieszkajac w Krakowie dostaje drugi tysiac od miasta,a 3 tysiac mozna dostac jezeli ktos jest bardzo biednyi nie przekraczaja mu zarobki.I trzeba sie zgłosic do ginokologa najpużniej w 10 tygodniu ciazy

Gość gość
nie dostaje kazdy od panstwa, jest prog dochodowy!

pomyliło mi sie z tym trzecim, Pieniądze zostaną wypłacone tylko tym rodzinom, w których dochód netto na osobę nie przekracza 1922 zł, co jest odpowiednikiem rocznego progu podatkowego 85 528 zł.

Gość gość
my własnie przez ten prób nie dostaniemy. Czyli jesteśmy gorsi w tym kraju.

i powinni zniesc ten głupi przepis do 10 tygodnia ciazy,bo wiele kobiet nie wiem ze jest w ciązy:/

oszczedzaja jak mogą,to powinno byc dla kazdego,przeciez to jest z tytułu urodzenia dziecka

Gość gość
jeszcze chyba kase sie dostaje z ubezpieczenia, ty i maz(partner)

Gość gość
Dziecioroby pieprzone

Gość gość
ja w tym roku musiałam przynieść dochody z 2012 roku obojga rodziców( mimo,że poznaliśmy się z narzeczonym w 2013r) ,zaświadczenie od ginekologa że było się pod opieką od 10tyg. aktualne zaświadczenia o zarobkach,i zaświadczenie z ZUS,no i akt urodzenia

Gość nowamama23
dziewczyny, ale dlaczego przedstawiałyście info o zarobkach za 2012 rok??? Serio ktoś tego od Was wymagał, czy się Wam pomyliło, plis, to ważne. Przecież w 2014 powinno się przedstawiać zarobki za 2013, a teraz za 2014, co nie? Znalazłam takie info sprzed paru dni: http://e-prawnik.pl/artykuly/prawo-rodzinne/becikowe-.html i tu piszą o dochodach za 2014 rok. Mam nadzieję, że tylko za ten rok, bo w przeciwnym razie o becikowym mogę tylko pomarzyć:(

Gość gość
do listopada przedstawiasz za 2013. Bo okres zasiłkowy jest od listopada do listopada, a nie od stycznia.